2018. szeptember 14., péntek

Varázslatos mesedélután Luzsi Margóval



Luzsi Margó, az egri Bródy Sándor Könyvtár könyvtárosa, a kiváló mesélő, 2018. szeptember 15-én délután tette tiszteletét Csíkszeredában. A közönségtalálkozó helyszíne ezúttal a Hargita Megyei Kájoni János Könyvtár volt. A találkozót Kelemen Katalin, a könyvtár dokumentarista könyvtárosa nyitotta meg.

Luzsi Margót sokan ismerik Erdélyben is, hiszen az E' mese vár olvasásnépszerűsítő program lelkes működtetője, a Mesélj nekem könyvsorozat szerkesztője, meseterapeuta, és a minálunk is jól bevált Meseszer (2009) egyik elindítója.

A gyerekekből és felnőttekből összesereglett közönség szinte azon nyomban, és észrevétlenül bekapcsolódtak Margó játékos világába. Az igen könnyed és szórakoztató beszélgetések ösztönzően hatottak a közönségre, és mi tagadás, kíváncsivá is tették. Együtt énekeltek, „varázsoltak”, rácsodálkoztak, és megfejtették Margó segítségével a csodálatos és tüneményes mesés világ valódi értékeit.




Luzsi Margó hozott négy kevésbé ismert magyar hírességet. Ők voltak: a szent, az olvasó, a postás és a költő. Kettőt az Árpd-háziak közül emelt ki. Az egyik Szent Piroska (1088-1134) bizánci császárné volt, aki a Pantokrator-kolostor és a vele egybeépített 50 ágyas kórház alapítója. A másik pedig a művelt Konstancia (1180-1240) cseh királyné. Ő az első magyar ember, akit könyvvel a kezében illusztráltak. Az utóbbi két híresség férfi volt. Az egyik Kompolthy Jób (1879-1938) utazó, földrajzi író, aki az újjászervezett kínai posta kulcsfontosságú alakja. A másik meg Budai Parmenius István (1555-1583) költő, utazó és földrajzi felfedező. Margótól megtudtuk, hogy mind négyen a béke hírnökei voltak, békességet teremtettek az emberek között, s nem utolsósorban nagyot alkottak. A négy mesés élettörténet mellé négy mese is társult a világ négy égtájáról, amelyet az onnan származó ételreceptekkel egészített ki.


No, azért más mesék is elhangzottak. A történetek egyben tanítómesékül is szolgáltak. Megnyitották az egybegyűltek előtt az utat a jó élet titokzatos szépségének fénye felé. S mindez az ámulatba ejtő, karizmatikus mesélő képességgel, szerénységgel megáldott Luzsi Margó személye által volt közvetítve. Érezni lehetett, hogy mennyire fontos a mesélés, a mesemondás anélkül, hogy kimondta volna.

* * *

Luzsi Margót megismerni igazán mesélés közben lehet, akkor és ott helyben az e világi találkozik a másvilágival. A hallgató nemcsak elhiszi, hanem benne érzi magát a történetben, s azt hiszem ez az igazi varázslat.

Borbé Levente

1 megjegyzés:

Forreiter Csilla-Éva írta...

Gratulálok, Levente! Én is szerettem volna ott lenni és részt venni a találkozón, meghallgatni a meséket...
Forreiter Csilla-Éva, régi meseszeres :)

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...