2019. november 29., péntek

„Gondolatok a könyvtáraban” rendhagyó irodalomóra

2019. november 28-án Csonta Noémi magyar nyelv és irodalom szakos tanárnővel a XI.B osztállyal Gondolatok a könyvtárban címmel rendhagyó irodalomórát tartottunk.

A tanárnő, mint már ezelőtt egy esztendővel is, a könyvtárat választotta helyszínéül eme óra megtartásának. A választott témához megteremtett légkör sokkal hamarabb ráhangolta a diákokat a költemény csodálatos világára.


Rövid bevezetőként beszéltem a hajdani könyvtárak hangulatáról, arról az atmoszféráról, ami akkoriban ott uralkodott. Párhuzamot vontam a régi és az új könyvtárak között, hogy jobban érzékeltessem azokat a különbségeket, amelyek az idők során, s főleg az utóbbi húsz (20) esztendőben megváltoztatták a könyvtár funkcionális szerepét. Aztán stílszerűen Vörösmarty Mihály köteteket osztottam szét a diákok között a könyvtárban is fellelhető régi kiadásoktól a legújabbakig, hogy tapintható legyen a különbség...

Ezt követően Csonta Noémi tanárnő Vörösmarty Mihály, a magyar romantika nagy alakjának munkájával ismertette meg rövid összefoglalójában a diákokat, majd a Gondolatok a könyvtárban című költemény került terítékre. A vers keletkezését, műfaját, világképét stb. vizsgálták meg a diákokkal. A diákok érdeklődést mutattak a téma iránt. A kérdések megválaszolásában is kivették a részüket. Tetszett a témához adott helyváltoztatás, ösztönszerűen beindította bennük a kíváncsiságot. Abból is lehetett követni lelkes reakciójukat, hogy mikor kicsengettek mindenki helyén maradt, mert az utolsó szóig érdekelte őket a téma.

Úgy látszik, hogy a rendhagyó irodalomórák sikeressége abban is áll, ha besegítünk a kiválasztott helyszínnel, amely szikraként hat a téma kibontakoztatásában.

Fotó: Borbé Levente
Borbé Levente,
Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda




Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...