2019. november 15., péntek

„Kájoni János öröksége” vetélkedő



2019. november 15-én került sor a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár rendezésében a Kájoni János öröksége című vetélkedő döntőjére, amely a Kájoni János születésének 390-ik évfordulójaként meghirdetett emlékév keretén belül volt megszervezve a középiskolás diákok számára


A vetélkedőt két fordulósra tervezték. Az első fordulóban 19 (tizenkilenc) három diákból álló középiskolás csapat próbálkozott. Egy online kvízt kellet kitölteniük. Az elért pontszámok szerinti első 6 (hat) legjobb csapat jutott tovább. Ebből három a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumból, egy a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolából, egy a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközponttól, és még egy a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumból. 

A döntő előtti héten az említett hat csapat ellátogatott a Kájoni János Megyei Könyvtárba, ahol ifjú Szabó András, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola zenetanára Kájoni zenei örökségét foglalta össze kivetített képekben, a ferences gyűjteményből származó muzsikával színesítve.

 
 
A nagy megmérettetés Kájoni életművének szóban való összegzésével kezdődött, csapatokra leosztva. Minden egyes csapat külön nevet adott magának. A csapatok első próbatétele egy közösen alkotott Power Pointos, vagy egy Prezi bemutatás volt Kájoni János életéről vagy munkásságáról. A bemutatókon látszott az alapos felkészülés. Igyekeztek a témát minél lényegretörőbben bemutatni. Volt is kinek, hiszen a csíkszeredai Joannes Kájoni Szakközépiskolából népes csapat érkezett, akiknek érdeklődése mellett nem hanyagolható el saját sulijuk melletti szurkolása sem.


A közönség megismerhette vagy felidézhette Kájoni János munkásságának sokrétűségét. Láthatta a Kájoni Herbáriumot, a Kájoni nyomdát, Kájoni gyergyószárhegyi munkálkodását, az orgonaépítő Kájonit, a Kájoni kéziratokat, valamint a sokoldalú ferences tudós életének kimagasló tevékenységeit.



A vetélkedő rövid szünet után az online kvízversennyel folytatódott. A versenyben a csapatok a kivetített kérdések utáni lehetséges négy válaszból kellett kiválasszák a helyes megoldást. A kvízjátékban minden csapat jelesen teljesített, azonban itt a gyorsaság is számított. Amelyik csapat a leggyorsabb volt ebben a fordulóban, az lett az első.

A díjazás előtt ifjú Ványolós András és Ványolós Orsolya, a régi zene kedvelői Kájoni korabeli muzsikát énekeltek.


A díjazáskor Kelemen Katalin, a Kájoni János Megyei Könytár könyvtárosa, és a műsor levezetője elmondta, hogy a diákok nagyon jól teljesítettek. Azonban a zsűri, figyelve a részletekre, a következő sorrendet állította fel:
I. hely: Hésziodosz csapat, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumból. Felkészítő tanáruk: Csonta Noémi.
II. hely, és a legjobb bemutató triója: Kájoni Ferencesei csapat, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Iskolaközponttól. Felkészítő tanáruk: Szabó Katalin.
III. hely: Trubadúrok csapat, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumból. Felkészítő tanáruk: Csonta Noémi.
IV. hely, a zsűri különdíja és a legjobb kvíz eredményt elérő csoport: K-jonik csapata, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Elméleti Líceumból. Felkészítő tanáruk: Kastal Otília.
V. hely: Késő Kásák csapat, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumból. Felkészítő tanáruk: Csonta Noémi.
VI. hely: Kódex Trió csapat, a Joannes Kájoni Szakközépiskolából. Felkészítő tanáruk: Bodó Beáta-Éva.

Az összes csapat és felkészítő tanáraik oklevélben részesültek. Emellett értékes ajándékcsomagot vehettek át, amelyből a Kájoni János munkásságához kapcsolódó könyvjelzősorozat sem maradt ki. A díjakat a Hargita Megye Tanácsa, az R.M.D.SZ, és a Communitas Alapítvány támogatása biztosította.

A Márton Áron Főgimnázium csapatait az intézmény könyvtárosa, Borbé Levente helyi szervező és a felkészülés egyik kisegítője, míg a többi csoportot a felkészítő tanárok kísérték el.

A zsűri tagjai a következők voltak: Fazakas Gabriella, a Hargita Megyei Kulturális Központtól, Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár Igazgatója, valamint ifjú Szabó András zenetanár, a Nagy István Művészeti Líceumtól.

Az Kájoni életművéről szóló anyag tekintélyes részét a Kájoni János Megyei könyvtár biztosította a diákok számára.

Megjegyzendő, hogy a vetélkedő telitalálat volt, ami a kulturális örökségünknek a jövő nemzedéknek való továbbadását illeti. Ilyenformán az összes feliratkozott csapat nyertes, hiszen megismerte Kájoni János polihisztorunk példamutató életét és kivételes munkásságát. Ezért köszönet illeti az ötletgazdát és természetesen a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársait egyaránt a szervezésért és a program zökkenőmentes, gördülékeny lefolyásáért.
Fényképezte: Borbé Levente

* * *
Borbé Levente
könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...