2020. január 26., vasárnap

A könyvekben világok sora nyílik meg


Könyves téma egy regényben! Egyből felkeltette az érdeklődésemet. Jennifer Chamblis Bertman Könyvvadászok című regénye már a kis fülszöveg ajánlásával kíváncsivá tett. A regényben lévő könyvvadászat hasonlít a Kárpát-medencében, s még azon túl is meghonosodott Veszíts el egy könyvet! játékra, ami nemcsak magyarok körében, magyarokkal játszva népszerű.


A kötet első felében az író kitér a Rejts el egy könyvet!, és Keress meg egy könyvet! kalandra, amelynek elrejtését vagy megtalálását nem éppen egyszerűen lehet megtenni. Az a része mondjuk egyszerű, hogy bárki bárhol elrejtheti a könyvet, s megtalálója a könyvvadászok honlapján pontokat kap érte. Azonban mindezt egy sor szabály követi, akár a kihívásként tátongó feladatok megoldásának módját vesszük figyelembe, akár más felsorolt szempontokat. A megoldásoknál nemcsak a szabályok által leírt kódokat kell megfejteni és feljegyezni a meg nem talált könyvekkel kapcsolatosan, hanem segíteni kell a buzgólkodó keresőtársakat is. Akik rábukkannak a szóban forgó kötetre, kötetekre, újra elrejthetik, hogy ezáltal magasabb szintre léphessenek, fokozatokat kapjanak, és elismerésben részesüljenek. A fokozatoknak egy-egy híres író detektívregényében szereplelő kiváló nyomozóinak nevét adták meg. A legnagyobb fokozatért való küzdelem igencsak sok buktatókkal jár. Ezért igen kevés ember érte el azt a bizonyos csúcsnak számító Sherlock Holmes szintet...

A történet központjában egy kislány áll, akinek családja igazi utazok az Egyesült Államokban. Sehol nem tudnak sokáig megmaradni. Ez egyik ok, olyan a munkahelyük is, hogy könnyen cserélnek „légteret”. Úgy is döntöttek, hogy minden államban fognak lakni, s ezt megírják egy naplóba. Emily a főhős családja igen olvasott. Újabb helyszínként Kaliforniában, San Francisco városában „vernek tanyát”. Emilynek ez kapóra jön, hiszen a könyvvadászok hazájába találja magát.

A könyvben lévő esemény Garisson Griswold könyvkiadó, könyvkereskedő és a Könyvvadászok játék kitalálójának megsebesítésével veszi kezdetét, amelyet két titokzatos illető követ el. Griswold ijedten, az utolsó erejével elrejti a Poe Aranybogár című speciális kiadványát. Természetesen Emily talál rá a könyvre. Ettől a perctől fogva elkezdődik a könyvkeresés, amelyben Emily új barátja James, aki abban a házban lakik, ahová ők is költöztek, végig mellette van. Védelmezője még egy könyvárus is, aki sokat segít a rejtélyek felgöngyölítésében. A kalandok sorozata lépésről-lépésre egyre jobban felgyorsul. Érdekfeszítő és titokzatos bonyodalmiakon keresztül végül a Emilynek sikerül az Aranybogár könyvvel kapcsolatos megfejtés végére járjon, és megtalálja a választ mindarra amit keresett. Természetesen az érdem sem maradt el.

A regény menet közben számos kedvenc ifjúsági és detektívregény írót, valamint munkáját említi meg. Igazi könyvparadicsom tárul elénk amelyben a szerző elkalauzol az írás, a könyvek, a könyves üzletek és a könyvtárak világába.

A cselekmény egyik fő eleme a kódfejtés, a titkosírás. Hősünk és környezete ezen keresztül kommunikál, színesebbé téve az események sorozatát. A sok feladat kiváltja belőle a gyanakvást, érzelmei hullámzóak. Nehéz a megfejtés, hiszen az említett két veszélyes alak többször is felbukkan az utcákon. Folyton követik, üldözőbe veszik Emilyt és társait, ezzel is akadályozva céljaik elérését. Még ott van az iskola is, ahol történetesen titkosírásverseny lesz az egyik legérdekesebb rájuk mért feladat.

A regény közepén ott áll előttünk ez a lány, aki kérdéseit és válaszait nem éppen tálcán kapja. Igazi lélekharc folyik benne. Ez a vívódás cellengére (pellengére) állítja szüleivel, testvéreivel, barátaival és más megismert emberekkel való kapcsolatát.

Még ott van Garisson Griswold felépített online közössége, ami szintén erőst jó, hiszen összekapcsolja a hagyományossá vált szórakozást a modernnel. A kötetben lévő illusztrációk is erősítik a történet gördülékenységét.

*
Azonban a könyvben mint szellem végigkísér Edgar Alan Poe író és munkássága. Aki nem olvasta az Aranybogár című novelláját, szerintem nagyon kíváncsivá tehette e történet elolvasása után.

Mikor lányaimnak felolvastam a könyvet, rögtön utána az Aranybogár következett. Poe művei amúgy is tele vannak misztikummal. E novella cselekményszála egy valódi kincskeresés. Főhőse buzgólkodva, társai pedig kételkedve erednek a kincs után, amelyet a kalózok rejtettek el századokkal az utóbbi felderítő „hadjárat”esemény előtt. A mesterien megírt novella titokzatossága éberré, és az eseményekre szomjazó rabjává teszi az olvasót. A megtalált ládában lévő kincs sorsának a megfejtése sem egy utolsó kaland. Tele van hátborzongató történetekkel.

* *
Úgy vélem Poe novellájának elolvasása nélkül a Könyvvadászok ifjúsági regény nem tud kerek lenni. Poe novellája csak az egyik a számtalan felsorolt mű közül. Pont ezért csodás ez az olvasmány, mert könyvek sokaságát említi meg, amelyekben világok hosszú sora nyílik meg előttünk. Van amire visszaemlékezni, esetleg elolvasni.
Azt hallottam, hogy lesz folytatása.

Inkább a fiatalabb korosztálynak ajánlom. Bizonyíték, hogy az embernek izgalmas kalandokban egy könyv által is lehet része. S talán ő is (a kedves olvasó) kitalálhat hasonló érdekes játékot...

Borbé Levente,
könyvtáros



Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...