2022. október 1., szombat

Székelyföldi biblioterápia Borbé Leventével

Online esemény

1 óra 15 perc
 
Nyilvános Bárki a Facebookon vagy azon kívül
Az Egyenes Labirintusban volt már alkalom, amikor külföldön (Finnországban és az Amerikai Egyesület Államokban) dolgozó irodalomterapeuták tapasztalatait mutattuk be. Ezúttal virtuálisan Székelyföldre kalandozunk, s Borbé Leventével elmélkedünk arról, hogy náluk mennyire ismert az irodalomterápiás módszer, illetve ő maga hogyan dolgozik a diákokkal. A személyes hangú beszélgetés és a meseolvasás révén egy kicsit más időbe és világba is repülünk.
 
* * *

Borbé Levente 2000-től a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium iskolai könyvtárosa.

2010-ben pedagógia modult végzett a brassói Transilvania Egyetemen, 2011-ben felnőttképzést a Csíkszeredai Pedagógusok Házában.

2006-tól rendszeresen publikál a budapesti Könyv, könyvtár, könyvtáros című folyóiratban.

2007-től vezeti a Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogját. Román nyelvű változatát 2008 februárjában indította el. 2012-ben könyvtárostanárként is kipróbálhatta magát mint felnőttoktató (Csíkszeredai Pedagógusok Háza).

A Márton Áron Főgimnázium évkönyveiben több cikket írt a könyvtár múltjáról, mai helyzetéről és az olvasásról.

Az iskola honlapján szintén számos cikk jelenik meg a könyvtár aktuális rendezvényeiről.

Évente több könyvtáros rendezvényt szervez kollégáival az olvasás népszerűsítéséért (helyi, megyei, országos és nemzetközi szinten). Némelyiken előadóként is szerepel.

A pandémia idején továbbképzőket tartott a könyvtárosok online térben való munkálkodásának lehetőségeiről.

A Romániai Magyar Könyvtárosok tagja.
 
* * *

A biblioterápiával 2010-ben ismerkedett meg egy továbbképzőn a Kájoni János Hargita Megyei Könyvtárban. Bartos Éva biblioterápiáról szóló kétnapos tréningje óta többször is részt vett hasonló képzéseken. Első biblioterápiás foglalkozásai 2018-ban indultak útjukra. Amikor lehetősége nyílt rá, egy kis ízelítőt adott a diákoknak a rendkívüli magyar irodalom, hittan és osztályfőnöki órák keretében. 2021 júniusától biblioterapeutája és drámapedagógusa a székelyudvarhelyi Bice-Bóca sérült gyerekek színjátszócsoportjának, amelyet Bajcsi Kinga óvónő és pszichológus társaságában vezet.
 
Hasznos linkek:
 
- A Könyv, könyvtár, könyvtáros c. folyóiratban megjelent szakmai írásai: http://ki2.oszk.hu/3k/?s=Borb%C3%A9+Levente

- Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogja: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com
 
A fényképet LAKATOS TAMÁS készítette a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban

 Link a beszélgetés lejátszásához: - Székelyföldi biblioterápia Borbé Leventévelhttps://tilos.hu/episode/egyenes-labirintus/2022/10/01
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...