2023. május 3., szerda

Kiállítás a pünkösdi ünnepre

Pünkösd a keresztény világ egyik jelentőségteljes ünnepe. A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó mozgóünnep, amelyet május 10. és június 13. között tartanak meg. Jézus mennybemenetelét, és az ezt követő Szentlélek eljövetelét üneplik a keresztény egyházak.

A közelgő ünnep kapcsán hoztam össze a legutóbbi kiállításomat. A kiállítás tartalmazza az ünnepről szóló leírást, az ehhez tartozó népszokásokat, a csíksomlyói pünkösdi búcsú történetét képekkel együtt, a magyar irodalom költőinek pünkösdről szóló versválogatását, a pünkösdi jelképeket, könyveket és folyóiratokat. A kötetek nagy része a csíksomlyói búcsúról szól, vagy említést tesznek a zarándoklatról.

A költemények a következő költők/írók tollából származnak: Ady Endre, Balassi Bálint, Benedek Elek, Dsida Jenő, Kosztolányi Dezső, József Attila, Reviczky Gyula. Megtalálható Babits Mihály fordításában Hrabanus Maurus német bencés szerzetes verse, valamint egy népköltés is.

A kiállítást május hónap végéig lehet megtekinteni.


Ez egy igen egyszerű praktika, de annál hatásosabb. Most éppen egy ünnephez kötődik, de lehet más alkalmakra is kivitelezni. Gondolok itt az irodalom órákrákra, polgári nevelésre, vallás órákra, vagy éppen osztályfőnökire is. A kiállítás pedig ötletet és anyagot szolgáltathat a tevékenység megvalósításához.

Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...