2017. október 5., csütörtök

Csíki gyógynövényekről




Szervező és előadó: Borbé Levente
Társszervező: Kovács Zsuzsa fizika -informatika tanár
Kisegítő: Gyarmati Dénes informatikus


Szerdán, 2017. október 4-én a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium dokumentációs és információs központja újabb rendkívüli eseménynek volt a helyszíne. 9 órai kezdettel jómagam fogadtam a helyi Kós Károly Szakközépiskola IX.B. környezetvédő technikus szakon lévő diákjait. Kísérő: Kovács Zsuzsa fizika -informatika szakos tanárnő volt. A rendezvény témája a csíkkörnyéki gyógynövények ismerete és azok használata volt.



A gyógynövényismeretet egy kis gyógynövénytörténet előzte meg a kezdetektől napjainkig. A továbbiakban szó esett a székely népi gyógyászat csínja-bínjáról, kiemelve a gyógynövényeket, és azok használatát. Ugyanakkor meg volt említve Kájoni János e téren folytatott munkássága, és Macalik Ernő jelenleg is munkálkodó biológus füvesembe r e téren kifejtett tevékenysége.


A helyi gyógynövények ismertetése magával vonja azok gyűjtésének, tárolásának és felhasználásának ismertetését. Pontosabban, hogy hol és milyen időszakban lehet megtalálni az adott gyógynövényt, beleértve a napszakot is, mikor és a növény melyik részét érdemes szedni-gyűjteni.



A gyógynövénygyűjtést, ha kevésbé ismerjük, minden körülmények között egy beavatott szakértővel érdemes végezni. Akkor világossá válik, hogy a növény rügye, virágja, levele, szára, termése, magva és gyökere vagy gyöktörzse az, amit fellehet használni. Fontos tudni melyek jók teáknak és melyek teakeverékeknek vagy egyéb kivonatoknak.




Az előadást otthonról hozott gyógynövényekkel szemléltettem. Valamennyit meglehetett szagolni, kóstolni. Mindehhez hozzájárultak szemléltető kiegészítőként a világhálón található képek, és a kiállításban szerepelő gyógynövényes könyvek. Eme látványvilág élethűbbé tévefűszereztemeg a kiválasztott gyógynövények egyenkénti bemutatását.

Ezt követően kötetlen beszélgetésre került sor.

Borbé Levente,

Könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...