2017. október 31., kedd

EMLÉKEZZÜNK!


 
2002-es Bolyai Nyári Akadémia kiránduló csapatából. 
Középen Haralyi Joli, jobbról a harmadik Dragon Katalin




Néha jó egy szusszanásnyira megállni és emlékezni szeretteinkre. Számba venni őket, akik már nem lehetnek velünk. Gondolok itt családtagjainkra, barátainkra, kedves ismerőseinkre, munkatársainkra, azokra, akik segítették útjainkat, szakmai kibontakozásunkat.

A 2001-es esztendő áttörés volt a romániai magyar iskolai könyvtárosok továbbképzésében. Mindez a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett Bolyai Nyári Akadémiának köszönhető. Az iskolai könyvtárosok első ízben találkozhattak magyarországi előadókkal. Haralyi Ervinné, Joli és Dragon Katalin könyvtárostanárok remekbe sikerült előadásai arra késztették a szervezőket, hogy a szovátai továbbképzőt egy esztendő múlva Csíkszeredában megismételjék. 2002 nyarán vehettem részt e két szakmabeli előadásain, akik a már hagyományosnak mondott iskolai könyvtárak modernizálását, fejlesztését, a korszerű információs eszközök használatát tűzték ki célul. Erről volt mit mesélni nekünk, erdélyieknek. A könyvtárosok saját tapasztalataik elmesélésével példázták munkájuk gyümölcsét. Meglátásaik eligazítottak bennünket a könyvtárosi tevékenységünk sikeres kimenetelében. Ugyanakkor emberként is közel kerültünk hozzájuk. Néhányan közülünk leveleztünk is velük.

Jómagam évekig tartó levelezést folytattam mindkettőjükkel. A levelezés nemcsak szakmai, hanem baráti irányt is vett. Közöltük egymással saját sikereinket, kudarcainkat az élet nagy dolgaival kapcsolatban. Sajnos 2006-ban 59 éves korában váratlanul távozott el közülünk Dragon Katalin. Haralyi Joli pedig rövid, de súlyos betegség után 2011-ben, 64 esztendősen hagyott itt bennünket.

Igen hiányzik az emberségük, a sokoldalú szakmai tudásuk, amellyel minket is felvérteztek.

 
Bondor Erika a Mikes konferencián

Emlékezésünk itt ne érjen véget, hiszen, akik voltak a 2007 nyarán Sepsiszentgyörgyön tartott Mikes Konferencián, ahol a Kárpát-medencei magyar iskolai könyvtárosok tanácskozása zajlott, azok találkozhattak számos kiváló szakmabeli könyvtárossal. Sajnálatos módon a jelenlévő előadók közül kettőtől már búcsút vettünk. Bondor Erikától, a hajdani KTE elnökétől 2015 szeptemberében. Hosszas, de méltósággal viselt betegség után, 51 évesen hunyt el. Egy esztendő múlva pedig Kaszás Angélától, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársától, könyvtárosától, akit 49 évesen szintén súlyos betegség ragadott el tőlünk.

Kaszás Angéla. Előadás utáni lazítás

Mindkét személy igazi egyéniség, mondhatni unikum volt az iskolai könyvtárosi társadalomban. Hiányukat érezzük. Emberségük erős munkabírással párosult, amelyben helyet adtak a jókedvnek is.

Bondor Erikával a konferencia után nemcsak levelezés útján, hanem személyesen is volt alkalmunk találkozni. Örülök, hogy ismerhettem őket.


Borbé Levente





Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...