2017. október 3., kedd

Kacor király bábelőadás a Magyar Népmese Napja alkalmából a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolában



Egy igazi ünnepi alkalom volt iskolánkban 2017. szeptember 29.-én a Magyar Népmese Napjára szervezett rendezvényen. A városunkban aktívan tevékenykedő Bende Zsuzsanna bábművész és Bakó Klára képzőművész saját készítésű bábokkal mutatták be a Benedek Elek és Ráduly János népmesegyűjteményében is fellelhető Kacor király című mesét, Kormos István verses feldolgozását is felhasználva. A bábjátékot élő zenével kísérte a csíkszeredai Role zenekar (Nagy Tivadar, Nagy Edina, Sántha Zsuzsa).

A bábelőadáson iskolánk közel 350 diákja vett részt, akik közül néhányan szerepelhettek is az előadásban, mint kisegerek. A szerepeket azon diákok között osztották ki, akik helyesen tudtak válaszolni a feltett találós kérdésekre. De mindenki énekelhetett a lusta macska bosszantására népi gyerekdalokat. A kis diákok együtt aggódtak és együtt nevettek a mese szereplőivel. Végül mindenki egyetértett abban, hogy a rest macskának is előbb-utóbb egeret kell fognia.

Az izgalmas előadás után hangszerbemutató következett, majd egyes hangkeltő eszközöket kézbe is vettek a gyerekek, ki is próbálhatták őket. Ugyanakkor a gyerekek papírból sajton ülő egereket készíthettek Bakó Klára irányításával.

A gyerekek aktívan bekapcsolódtak ebbe a színvonalas előadásba, külön élmény volt számukra a hangszerekkel való ismerkedés és majdnem mindenki sajton ülő papír kisegérrel távozott. Az előadás alatt lehetőségünk nyílt átélni a mesék világát, a mesék fontosságát és megélhetőségét. Ünnep számunkra, hogy a magyar kultúra népmese-tarisznyája kifogyhatatlan kincseivel gazdagít minket.

Dánél Hajnalka könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...