2017. október 4., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2017/10. számából

Az NKA Szépirodalmi Kollégiumának felhívása
Az NKA Szépirodalmi Kollégiuma pályázatot hirdet a 2018-as évben jelentős írói vagy irodalmi évfordulókhoz kötődő, tudományos igényű rendezvényekre. Pályázók köre: jogi személyek.
Nevezési díj: A pályázó nevezési díj címen az igényelt támogatás 1%-át + 27% áfát – mely az 500 000 Ft-nál kisebb összegű igény esetén sem lehet kevesebb 5000 Ft-nál – köteles befizetni. Tervezett keretösszeg: 23 000 000 forint.
Igényelhető támogatás: maximum 2 000 000 Ft Megvalósítás időtartama: 2018. január 1. – 2018. december 31. Benyújtási határidő: 2017. október 10., éjfélig.
Részletes kiírás itt: http://www.nka.hu/palyaztatas/ aktualis_palyazati_felhivasok/ szepirodalom_171010#3 

Puskás Attila: Utak és ösvények. Erdélyi magyar sors – könyvbemutató
Puskás Attila Utak és ösvények – Erdélyi magyar sors című könyve idén jelent meg Sepsiszentgyörgyön, a Hármas Alapítvány kiadásában, a Kaláka Könyvek sorozatban. A szerző új kötete személyes hangú visszaemlékezéseiből állt össze. A könyvet a csíkszerdai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében tartott közönségtalálkozón ismerhette meg 2017. szeptember 27-én. Ferencz Csaba újságíró, a könyv szerkesztője beszélgetett a szerzővel, megállapítva: ‘a család életén keresztül egy olyan korszak elevenedik meg, melyben koholt vádak alapján ítéltek el embereket, tettek tönkre családokat és lehetetlenítették el az életet. Egy rémes kor volt, melynek feltárása a fiatal történészek feladata.’
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye. ro/hu/nd/539/puskas-attila- utak-es-osvenyek--erdelyi- magyra-sors

Csernik Pál Szende Mesebölcsője
 "Hiszem, hogy a vándorszínházam visszaadja azt a lélekszót, amiben a székely ember oly rég otthon van s játszódik a lelke benne, a székely mesékben!" – vallja Csernik Pál Szende székely mesemondó és lábbábos, aki Mesebölcsőjével elvarázsolta a közönséget 2017. szeptember 21-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Kicsik és nagyok elbűvölve hallgatták, mondták vele együtt a mondókákat. Ízes székely nyelven szólaltak meg a mesék, felnőtthöz és gyermekhez egyaránt szóltak.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye. ro/hu/nd/534/mesebolcso-- csernik-pal-szende-szekely- mesemondo-es-babos-eloadasa-a- konyvtarban
Csempészáru a könyvtárban – Szakács István Péter novelláskötetét mutatták be
Szakács István Péter író Csempészáru című prózakötetét mutatták be a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2017. szeptember 19-én. A helybeli Bookart kiadó gondozásában, Vida Gábor szerkesztésében megjelent kötetet Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője mutatta be és beszélgetett a szerzővel. A három nagyobb tematikus egységre tagolódó novelláskötet első része, a Más mesék szövegeiben ott van a hatalom és annak természete, a második rész bibliai átiratai átértelmezett, új megvilágításba helyezett újszövetségi történetek, a harmadik egységben az utazás tematikája tér vissza, Szindbád napjainkban történő vándorlásait tartalmazza. Szakács István Péter szerint az irodalom is csempészáru, hiszen mindig van valami tilos és titkos benne, ezért is választotta alcímnek az apokrifokat  – mondta el a találkozón. "Az irodalom olyan tudatmódosító szer, ami függőséget okoz, de nincs mellékhatása. Az irodalom varázslat, megszűnik az, ami van, és egy másik világ nyílik meg általa, mindig megtöri a hétköznapit, van benne valami szakrális, várjuk, hogy megmerítkezzünk benne".
Forrás: http://hargitanepe.eu/t- udatmodosito-szer/

A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár őszi programjai
Közel két hónap szünet után, a szeptemberi iskolakezdés idejére újra kinyitott a városi könyvtár gyermekrészlege Gyergyószentmiklóson. Az intézmény a nyár folyamán az állomány leltározása miatt volt zárva. Ferencz-Mátéfi Kriszta igazgató tájékoztatta a Hargita Népe munkatársát arról, hogy fontosnak tartották, iskolakezdésre a diákok rendelkezésére álljanak az olvasmányok. A mintegy 120 000 kötetes állomány leltározása  a könyvtár felnőtt részlegén még nem fejeződött be teljesen, itt október közepére tervezik a nyitást. Ennek ellenére őszre gazdag programkínálattal készültek, már szeptemberben több rendezvényre várták a közönséget, október elején a Magyar Népmese Napját tartják, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából egész napos programot szerveznek gyermekeknek és felnőtteknek október 25-én.
Teljes cikk itt: http://hargitanepe.eu/ ujranyitottgyerekkonyvtar

Olvasótábor Pálpatakán
A Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Pálpatakán szervezte meg 2017-es nyári olvasótáborát. Ennek egyik résztvevője, a hetedik osztályos Szabó Ilka, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákja élménybeszámolóját idézzük alább: "Tudtam, hogy az olvasótáborban nem ülünk egy héten keresztül fenyőfák alatt a kedvenc könyvünket olvasva. Tudtam, hogy nem fogják végeláthatatlan könyvbemutatókkal teletűzdelni a tábori programunkat. Azt viszont nem is reméltem, hogy ilyen bensőséges hangulatú, tartalmas tábor kerekedik az idén is a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár lelkes felnőtt szervezőinek felügyeletében.
Az első nap úti célja Parajd volt, ahol megnéztük az Áprily Lajos Emlékházat. Traktoros-gyalogos második napunk a Móricz-kőn ért véget. Mindent megvizsgáltunk, ami az utunkba került: a templomot, a Napot és a Holdat (teleszkóppal). Különleges technikákkal ismerkedtünk: cianotípiát készítettünk. Minden este filmklubot szerveztek, ahol mi választhattuk ki a felkínált csomagból azt, ami érdekelt. A „legolvasótáborosabb” este az volt, amikor bemutattuk kedvenc könyvünket. Jó volt megtudni, hogy mások mit olvasnak".
Forrás és teljes cikk itt: http://www.gimi.ro/ olvasotabor-palpakan/

Ditróban is megünnepelték a Népmese napját
Köllő Enikő gyergyóditrói könyvtáros Facebook-bejegyzésében számolt be az idei Népmese napjáról: ‘Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját. Óriási mesekincset hagyott ránk a múlt. Benedek Elek jókora csokrot gyűjtött össze és hagyott ránk ebből a sok színben pompázó világból. Ő a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője, és az első színpadi mesemondónk is. Ennek elismeréseképpen a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére, az Ő tiszteletére ünnepeljük születése napján a meséinket, mesemondóinkat és mesegyűjtőinket. A Magyar Népmese Napját a ditrói községi könyvtárban a Siklódi Lőrinc Iskola diákjaival ünnepeltük. Mesét olvastunk, mesét vetítettünk és mesefát készítettünk. A mesefa leveleire kedvenc meséjük címét írták a diákok. Szerintem csodanap volt. És a nagy érdeklődésre való tekintettel holnap folytatjuk.’
Forrás: Köllő Enikő, községi könyvtáros, Gyergyóditró

Rengeteg program az első Magyar Könyvkiadók Napján
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara A könyv a Gutenberg-galaxis után címmel idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók Napját. A 2017. október 4-i rendezvénynek a Bölcsészkar (Egyetem u. 2.) és a Grand Café (Deák Ferenc u. 18.) ad otthont. Céljuk, hogy az egyetemi közösség, a középiskolások, tanáraik és minden szegedi érdeklődő bepillantást nyerhessen a könyvkiadás és a könyvterjesztés folyamatába, abba, hogyan változnak a kiadói stratégiák az olvasói szokások alakulásával, s hogy az eltérő közönséget megcélzó, különböző arculatú kiadók marketingtevékenysége mennyiben és miben különbözik. Az egésznapos programot egyfajta könyves „Gesamtkunstwerk”-nek szánják: a kerekasztal-beszélgetések és író–olvasó találkozók mellett kiállítást, könyvvásárt és könyvcserét is rendeznek. A legnevesebb magyarországi kiadók mellett két jelentős határontúli intézmény is részt vesz az eseményen.
Forrás: https://librarius.hu/2017/09/ 23/rengeteg-program-az-1- magyar-konyvkiadok-napjan/

Sapientia EMTE – az egyetem lelke a könyvtár
 A csíkszeredai Sapientia EMTE 2001-ben nyitotta meg kapuit, ebben az évben a felsőoktatási szakkönyvtár is megkezdte működését. 2017-ben az egyetem könyvtára 70 000 kötettel rendelkezik, az intézmény igazgatójával, Balog Lászlóval a Hargita Népe újságírója beszélgetett.
Az interjú itt olvasható: http://hargitanepe.eu/ sapientia-emte-az-egyetem- lelke-a-konyvtar/

Magyar tankönyv, amely a belső tudást hozza felszínre
 Fiatalok és Hargita megyeiek – ez is közös nevező abban a csapatban, amelyik egy, Romániában teljesen új szemléletű magyar tankönyvet írt az ötödikeseknek.
Sokkal jobb könyvből tanulhatnak a magyar gyerekek Romániában, mint idehaza – ilyen fogadtatásban részesült a magyarországi sajtó egy részében annak a Magyar nyelv és irodalom tankönyvnek a megjelenése, amelyet az ötödikesek számára írt egy székelyföldi szerzői csoport: Bartalis Boróka, Köllő Zsófia, Orbán Zsuzsa Lilla, Szőcs Hedviga és Tamás Adél (az illusztrációk és a borító Pápai Barna munkája). A Magyartanárok Egyesületének elnöke, a szakmájában abszolút szaktekintélynek számító Arató László is igen kedvezően nyilatkozott róla. "Belső tudást hozunk a felszínre, s ezt címkézzük a végén azzal a céllal, hogy máskor, később könnyebben tudjunk rá hivatkozni" – nyilatkozta Tamás Adél.
Forrás: https://liget.ro/studio/ magyar-tankonyv-amely-a-belso- tudast-hozza-felszinre

120 éve született Tamási Áron – emlékünnepség Farkaslakán
Ötnapos ünnepséggel emlékeztek meg Tamási Áron születésének 120. évfordulójára az író szülőfalujában, Farkaslakán. A ’Nem sírt ásunk, hanem fundamentumot’ jeligéjű rendezvénysorozat 2017. szeptember 16. és 21. között zajlott, a Farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület, a Tamási Áron Általános Iskola, Farkaslaka Önkormányzata, valamint a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium szervezésében.
Forrás és részletes program itt: http://www.eirodalom.ro/ aktualis/item/3650-120-%C3% A9ve-sz%C3%BCletett-tam%C3% A1si-%C3%A1ron.html

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin és Borbé Levente.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups. com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...