2018. október 3., szerda

Biopatika


Szervező és előadó: Borbé Levente
Társszervező: Kovács Zsuzsa fizika -informatika tanár
Kisegítő: Gyarmati Dénes informatikus



Hétfőn, 2018. október 1-én a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium dokumentációs és információs központjában volt megtartva a Biopatika című előadás. A Kós Károly Szakközépiskola X.F osztályos tanulóit 10 órakor fogadtam a gimnázium Tudásközpontjában. Kísérőjük Kovács Zsuzsa fizika -informatika szakos tanárnőjük és osztályfőnökük volt. 

 
Elsőként a történelmi idők gyógykezeléseiről meséltem az ókortól napjainkig. Ezt követően rátértem a népi gyógyászat érdekességeire, kiemelve a gyógynövényeket és azok használatát. Itt bemutattam néhány hajdan és most is élő személyiséget, akik a népi gyógyászat nagy mesterei.



Továbbá szó esett a környék gyógynövényeinek gyűjtéséről, tárolásáról és felhasználásáról. Figyelembe kell venni a gyógynövények lelőhelyét, hogy milyen napszakban érdemes begyűjteni. 
 
A gyógynövénygyűjtést csak szakértelemmel lehet végezni. Ha nem ismerjük jól hogyan gyűjtsük be, akkor föltétlen egy szakavatottat kell megkérni, akik tudják, hogy a növény rügyét, virágát, levelét, szárát, termését, magvát és gyökerét vagy gyöktörzsét lehet-e használni. Ügyelni kell a teakeverékekre és más kivonatokra is.



Az előadást otthonról hozott saját gyógynövényeimmel szemléltettem. Valamennyit meg lehetett szagolni, kóstolni. Eközben a világhálón található fotók tették közvetlenebbé a látottakat. Mindezekhez egy könyvkiállítás is párosult, amelyben a népi gyógyászatról és a gyógynövényekről szóló szakkönyvek kerültek bemutatásra.



Befejezésül a jelenlévők megkóstolhatták a saját készítésű sóskaborbolya szörpöt, miközben ők is elmesélték, hogy milyen gyógynövényeket ismernek, és melyek azok, amiket gyűjtenek.
 
Borbé Levente,

Könyvtáros


1 megjegyzés:

Forreiter Csilla-Éva írta...

Gratulálok, Levente, nagyon sokoldalú vagy!!
Csilla :)

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...