2018. október 22., hétfő

Honismereti kvíz-vetélkedő A Kájoni János Megyei Könyvtárban


 

A IX. Székelyföld napok keretén belül szervezték meg a Hargita Megyei Kájoni János Megyei Könyvtárban az Ismerjük meg értékeinket! honismereti kvíz-vetélkedőt V.-XII. osztályos diákok számára. A rendezvény meghívottja és irányítója Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen könyvtárosa volt.

Az esemény időpontja 2018. október tizennyolcadikán 12 órakor vette kezdetét. A vetélkedőt ugyanezen a napon a tusnádfürdői (10 órakor), valamint a csíkdánfalvi könyvtárban (15 órakor) is megtartották.

A vendégeket Kelemen Katalin dokumentarista könyvtáros fogadta. Rövid ismertető után átadta a szót Kiss Lászlónak, aki hamarosan rátért a kvíz-vetélkedő megvalósítható gyakorlati oldalára.
A diákok összesen öt iskolából képviseltették magukat a versenyen: a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolából, a Márton Áron Főgimnáziumból, a Nagy István Művészeti Líceumból, a József Attila Általános Iskolából, és a csíkszépvízi Nyírő József Általános Iskolából.
A csapatok egyénileg az okostelefonos applikáció segítségével (külön-külön) válaszoltak a kérdésekre. Összesen négy kérdéscsomagból választhattak ki kettőt. Ezek az alábbiak voltak:
- Hargita megye természeti kincsei
- Hargita megyei neves személyiségek
- Hargita megyei épített örökség, handsúlyozva a nevezetességeket.
- Csíkszeredai várostörténet nevezetességei
A kvíz-vetélkedő nagyon érdekesnek bizonyult a diákok számára, hiszen mind a négy kérdéscsomag tartalmazott meglepetéseket, például az adott témakörhöz tartozó neves személyiségek mindegyikben felbukkantak. 
 
A versenyzőknek gyorsan kellett reagálniuk az előttük álló kérdésekre, mert nemcsak helyes választ kellett adniuk a kérdésekre, hanem időre is jól kellett teljesíteniük. A diákok helytálltak a megmérettetésen. A legjobbakat díjazták, és ezenkívül minden résztvevő kapott egy Hargita megyei neves személyiségeket tartalmazó könyvjelző csomagot. Végezetül pedig Kiss László rákérdezett a diákokra, hogy miért tartják fontosnak a Székelyföld napok megrendezését. A választ egy szóban kellett megadni. Örvendetes, mennyire világosan látták kis régiónk megismerésének a hasznát.
Az eseményt Márdirosz Ajka-Klára, a csíkszeredai Apáczai Csere János pedagógusok könyvtárosa népszerűsítette. Így őmaga kísérte el a József Attila Általános Iskola diákjait. Kísérők és helyi szervezők között még volt két könyvtáros. Egyed Daniela a Nagy István Művészeti Líceumból és Borbé Levente a Márton Áron Főgimnáziumból.
A képeket Bedő György, Márdirosz Ajka és Borbé Levente készítették
Borbé Levente, könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...