2018. október 2., kedd

Magyar Népmese Napja a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában

Jézus Tanítványa voltam
Gyermekekhez lehajoltam,
a szívemhez fölemeltem,
szeretetre így neveltem.”
-Benedek Elek-
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Könyvtára és az Apáczai Csere János Pedagógusok Szövetsége Könyvtára szervezésében szeptember 27.-én a Magyar Népmese Napja megünneplésére került sor. Az ünnepségen Csíkszereda és Csík környék kisiskolásai vettek részt tanítóikkal, mintegy százötvenen. A programot a szervezők részéről Márdirosz Ajka-Klára könyvtáros nyitotta meg: Benedek Elekről, személyiségének sokoldalúságáról mesélt a gyerekeknek, bevonva őket is a beszélgetésbe arról, hogy miért jó mesét olvasni, majd végül kiemelte Benedek Elek hivatásából adódó gyermekekhez fűződő igen nagy szeretetét. A gyerekek ezután megtekinthették a nagy meseíró, mesegyűjtő által szerkesztett gyermekfolyóiratok és könyvek sokaságát. A program ideje alatt a gyerekek kézbe vették, olvasgattak a kiállított könyvekből, játszódtak is a Magyar népmese puzzle kirakós könyveivel. 




A megnyitó után Benedek Elek és Kriza János ,,Székely népmesék,, köteteinek bemutatására került sor (amelyek a Hargita Kiadó ,,Székely Könyvtár,, könyvsorozat kötetei). Lövétei Lázár László, író, igazgató (Hargita kiadó), főszerkesztő (Székelyföld kulturális folyóirat) ezután meseolvasásra hívta a gyerekeket, beszélgettek a mese fogalmáról, kinek mit jelent a mese, interaktív foglalkozásként pedig, közös meseírás, fogalmazás vette kezdetét. 
A délelőtt folyamán a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat néhány meséjét is megnézték a gyerekek. Az ünnepi program része volt a BÁBRÁND bábcsoport ,,Mese a három kismalackáról,, (Benedek Elek nyomán) előadása is. A nagyrészt óvó nénikből álló bábcsoport nagy örömmel fogadta el meghívásunkat. A bábcsoport tagjai (Máté Tünde, Nyírő Ibolya, Majla Géza, és Bakó Klára pedagógusok, képzőművész) szabadidejükben, munkahelyük mellett örvendeztetik a gyerekeket bábmese produkcióikkal. A Magyar Népmese Napja Bende Zsuzsanna bábszínész ,,A hétlábú paripa,, meseprodukciójával ért véget, amely nem megszokott, igazán különleges színfoltja volt az ünnepségnek. A muppett bábbal történő mese nagyon felkeltette a gyerekek érdeklődését, a gyerekek aktivitása ismét kiemelkedő volt.

A rendezvény csatlakozott a Magyar Olvasástársaság által meghirdetett Népmese napja mozgalomhoz is, amely határokon átívelő kulturális esemény, és amelyhez minden évben több száz intézmény és szervezet csatlakozik saját szervezésű programokkal.
Az ünnepség végén a gyerekek és őket kísérő tanítóik emléklapokat, könyvjelzőket vehettek át. 
 
A szervezők arra kérték a gyerekeket, hogy őrizzék, vigyék magukkal Elek apó sokrétű kincsestárát, a gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesék gazdagságát, olvassanak, meséljenek sokat, mert a mese, az olvasás, az együttmesélés a kulcsa a meseélet fenntartásának, mesekultúránk továbbörökítésének.

Burus Siklódi Anikó, Márdirosz Ajka-Klára
könyvtárosok

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...