2018. október 24., szerda

Rendhagyó óra a könyvtárban


 

A Nagy Imre Általános Iskola könyvtárában, minden iskolai év első heteiben, könytárbemutató és könyvtárhasználati foglalkozásokat tartunk az alsó tagozatos osztályok részére. Egy olyan szolgáltatás amely többek között vonzóbbá, színesebbé teszi, megkönnyíti az iskolai oktató-nevelő munkát. Könyvtári eszközökkel nyújtunk segítséget ahhoz, hogy a gyermekek számára természetessé váljon az önálló ismeretszerzés, hogy készségszinten használják a kézikönyveket (enciklopédiákat, lexikonokat, szótárakat), hogy elsajátítsák az információkeresés hagyományos és modern - de mindenekelőtt megbízható - technikáit. A legkézenfekvőbb módszer erre az, hogy a kisiskolásoknak lehetőséget teremtünk a könyvtárlátogatásra, melynek során megismerkedhetnek a könyvtári szolgáltatásokkal, s melynek következtében talán olvasó felnőtté válnak. Így az olvasás népszerűsítése, valamint a könyv- és könyvtárhasználatra nevelés együttesen valósulhat meg. 


Előzetes egyeztetést követően, a könyvtár használatának és a könyvtár állományának bemutatását követően ismertetjük a könyvtár szolgáltatásait, a szolgáltatások igénybe vételének feltételeit. A könyvtári órákra mindazokat a csoportokat is várjuk, akik a fentieken túl, egy-egy témakör szakirodalmával kívánnak megismerkedni. Előzetes egyeztetést követően pedagógusok által kért egyéb téma könyvtári feldolgozását is vállaljuk.


Egy ilyen rendhagyó órát tartottunk Mandel Gabriella tanítónéni közreműködésével a IV C osztálynak október 23-án, ahol a román nyelv kerettantervéhez kapcsolódva a könyvtár és szolgáltatásainak bemutatásán túl, több csoportba felosztva, a gyerekek könyvtárhasználati feladatokat kellett megoldjanak.
Az előzetesen kiválogatott könyveket téma szerint kellett csoportosítaniuk, a könyvek legfontosabb adatait kellett kiírniuk, román és magyar nyelven, megtanulták használni a különböző szótárakat, lexikonokat, ismeretközlő könyveket. Érdekes kérdésekkel készültek a könyvtárosi munkával, a könyvtár állományával illetve a kölcsönzési szabályokkal kapcsolatosan.

A jó könyvek jó olvasóvá nevelik az embert,
a jó olvasó azután jól válogatja meg a könyveket.”


Hegedüs Géza: Az olvasásá gyönyörűsége.
Móra Könyvkiadó, Budapest, 1978, 23.p.


Bölöny Melinda,
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...