2018. október 16., kedd

Hargita megyei iskolai könyvtárosok módszertani gyűlése

  1. október 12-én 9 órakor vette kezdetét a Hargita megyei iskolai könyvtárosok módszertani gyűlése, amelynek témája az Újdonságok az iskolai könyvtáros tevékenységében volt.

A gyűlést Márdirosz Ajka-Klára, az Apáczai Csere János Pedagógusok Házának könyvtárosa nyitotta meg.
Ezt követően Dáné Szilárd magyar nyelv és irodalomszakos, valamint a könyvtárakért is felelős tanfelügyelő köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőbeszédébe dióhéjban belefoglalta az iskolai könyvtárosok jelenlegi helyzetét, és lehetőségként említést tett az érdemfokazatról is.
Bedő Melinda, a Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár osztályvezető könyvtárosa az új adatvédelmi előírásokról adott felvilágosítást, amelyek a könyvtárakra is vonatkoznak. Szó esett a könyvtárak létező együttműködési lehetőségeinek fejlesztéséről, illetve a jövőbeni közös programok kialakításáról.

Továbbá Márdirosz Ajka-Klára a munkaterveknek az elkészítéséről, programok és más tevékenységek megvalósításának tervezéséről beszélt. Példaként Hatos Melinda, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium könyvtárosa bemutatta saját munkatervét.

Crăciun Mariana, a baláni Liviu Rebreanu Szaklíceum könyvtárosa az iskolai könyvtárak aktivitásának műveleti eljárásait vázolta fel. Az eljárásoknak tükröznie kell az újonnan kiadott törvénybe foglalt könyvtárosi munka alapvető stratégiáit és folyamatát.

Egyed Daniela, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum könyvtárosa a könyv lényeges kulturális szerepéről, az olvasóvá nevelés fontosságáról beszélt. Arról, hogy az adott lehetőségek keretein belül, milyen megoldásokat lehet találni az olvasás megszerettetése érdekében.

A beszélgetés Márdirosz Ajka-Klára továbbképzőkről tett ajánlásával folytatódott.
Gal Rodica, az érdemfokozati doszár összeállításáról tartott ismertetőt. Az érdemfokozati doszár visszamenőleg 5 esztendő könyvtárosi tevékenységét foglalja magába. Ő kapta meg a 2018-as, iskolai könyvtárosoknak meghirdetett érdemfokozatot, amely 5 évre szól és 25% -os fizetésemelést jelent.

A módszertani nap első részének a végén Márdirosz Ajka-Klára felvázolta statisztikák bemutatásával a Hargita megyei iskolai könyvtárosok jelenlegi helyzetét (állások megszüntetése, a maradék állások egy részének felezése, egyéb munkákkal való leterhelése stb.).


Az összejövetel második felében az iskolai könyvtárosok régiókba csoportosulva beszélték meg problémáikat. A Csík, Udvarhely-Keresztúr, Gyergyó és Maroshévíz-Balán régiók külön választották meg körzeti felelősüket, valamit az új helyszínt és időpontot, ahol a közeljövőben körzetenként tanácskozni fognak.

Borbé Levente,
könyvtárpedagógus

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...