2018. október 4., csütörtök

Könyvtárlátogatók az Iskolai Könyvtárosok Világhónapján

 
Kedden, 2018. október 2-án András Éva és Horvát Krisztina tanítónénik látogattak el hozzánk két negyedik osztállyal a csíkszeredai József Attila Általános Iskolából. A találkozó célja Csíkország egyik kincsének, a Főgimnáziumunknak megismerése volt. 

A csíki oktatás központi fellegvárának történetét összekapcsoltam az intézmény könyvtárának történetével. Megemlítve a ferencesek kulturális tevékenységét, belefoglalva a Kájoni János nyomdáját is.
 
A két osztály külön-külön másfél órás könyvtárosi programon vett részt. 

Az iskolai könyvtár történetét és mai helyzetét egy rövid könyvtörténet és írástörténet előzte meg. Kitértem a könyv értékének, az olvasásnak a személyiségfejlődésben betöltött nélkülözhetetlen szerepére. A negyedikes diákok találkozhattak kedves olvasmányukkal is, mert a mesék és egyéb történetek nemcsak kizárólagosan kis olvasóknak valók. Kézbe vehettek a gimnázium régi könyveiből néhányat. Ezt követően megtekintették a régi tankönyvek kiállítását és a könyvtárat teljes egészében.

A kis diákok örömmel meséltek kedvenc olvasmányaikról, könyveikről, és természetesen arról, hogy mit szeretnének a közeljövőben böngészni.

Múltidézésnek jónak találtam, hogy a gyerekek kipróbálhatták az iskola hajdani írógépét néhány szó lepötyögésével. 

Emlékül minden egyes diákot megajándékoztam egy kis radírral és ceruzával. Ők is hoztak egy szép ajándékot nekem, közösen elszavalták Kányádi Sándor: Kicsi legény, nagy tarisznya című versét.

A végén pedig a két osztály együtt csodálhatta meg a gimnázium kápolnáját és a régi tornatermet. 

Borbé Levente könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...