2022. november 7., hétfő

Az erdélyi magyar iskolakönyvtárosok módszertani napja

2022. november harmadikán, csütörtökön, 12,30 órai kezdettel volt megtartva az erdélyi magyar iskolakönyvtárosok online módszertani napja. 

Elsőként Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa, a módszertani gyűlés szervezője és moderátora köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően az iskolai könyvtárosok jelenlegi helyzetével kapcsolatos problémákat ismertette. Ugyanakkor felvázolta a szakmai értekezlet menetét, majd belefogott saját programjainak bemutatásába. Elsősorban az Iskolai Könyvtárak Világhónapját célozta meg. Az egyik érdekes rendezvény a Tamási projekt volt. Kiállítással kezdődött, felolvasással folytatódott, majd a diákok által elolvasott, mesei elemekkel tűzdelt művek írásbeli bemutatása volt, sajátos interpretációval. Más programok: Könyvtártörténeti bemutatók, biblioterápiai tevékenységek, eseményekhez kötött rendezvények és kiállítások.

Dunkler Réka, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtárosa beszélt a János Vitéz projektjükről. Petőfi Sándor művének fejezeteit felosztották kis csapatok között. Minden csapatnak volt egy felelőse. A csapatmunka a feladat végzése közben összekovácsolta a diákokat. A fejezetek bemutatását pedig külön otthoni eszközökkel színesítették a diákok. Ugyanakkor lerajzolták János Vitéz kalandjainak helyszíneit. A János Vitézen kívül irodalmi kvízversenyeket is tartottak. A Fuss Neki Közösségi Alapítvány segítségével pedig adományt kapott az iskola könyvtára, amelynek állományát sikerült valamelyest kibővíteni.

Kántor Ágnes, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola könyvtárosa több projektet is elindított. Az őszt sem hagyták ki a forgatókönyvből. A programokhoz verseket, gyerekkönyveket keresett a könyvtáros, amelyeket jó kedvvel mutattak be a diákok. Volt felolvasás, rajzkészítés népmesékből, és más interaktív tevékenység, mint például a levél- és virágkoszorú készítés. Az utóbbihoz őszi hangulatot adó olvasmányokat tallózott a szervező, amelyek szintén felolvasásra és bemutatásra kerültek.

Hatos Melinda az iskolájától figyelemreméltó összeget kapott a könyvtárállomány gyarapításához. Ezzel az összeggel sikerült pótolnia azokat a könyvhiányokat, amelyekre nagy szükség van az intézmény diákjainak és a pedagógusainak egyaránt. Náluk a papírszínház is divatba jött. Nagyon szeretik, főleg a kisebb korosztályhoz tartozó gyerekek.

Dánél Hajnalka ajánlást tett, úgy a könyvtárosok, mint a pedagógusok jövőbeni tevékenységének egyik helyszínére. Az ajánlás a Csíki Székely Múzeum állandó kiállításáról szólt, amely a diákcsoportok számára egybe lesz kötve a múzeumban tartandó foglalkozásokkal.

Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárosa kifejtette az Iskolai Könyvtárak Világhónapjáról szóló tevékenységek sokszínűségét. Hangsúlyozta a különböző nemzetközi programok lehetőségét. Itt a kollégák is csatlakoztak hozzá, hiszen ismerik, vagy benne vannak hasonló programokban. Gondolt itt a jól ismert eTwiningre vagy az Erasmus-ra. Ugyanakkor lehetőség van a magyarországi Testvérkönyvtárak programjainak kipróbálására is. Külön kiemelte az iskolákban működő könyvturik szerepét. Hozzátette, hogy az iskolának felajánlott könyvadományokat érdemes fogadni, mert abból is lehet értékes könyvekhez jutni, amely bővítheti a könyvtár állományát, és jószámmal kikerülhet belőlük az elvihető kötetek közé.

Érdekességképpen szóba került a CarteTECA pályázat, amelyet a Libris.ro és Salvați Copiii Szervezet hirdetett újra. Aki felhívta rá a figyelmet, Kiss Károly sepsiszentgyörgyi kollégánk volt.

A módszertani nap végére került a közös problémák megvitatása.

Dunkler Réka kollégánk értesített a közeledő RMKE vándorgyűléséről, amelyet még november folyamán szeretnének megtartani Székelyudvarhelyen. Erre az eseményre minden egyes iskolai könyvtárost szeretettel várnak.

Végül, de nem utolsó sorban megbeszélésre került az Erdélyi Magyar Iskolai Könyvtárosok szakmai találkozója. A találkozót jövő esztendő tavaszán szeretnék megtartani Gyimesfelsőlokon. Házigazdája és szervezője pedig Gábor Tünde Anikó, a gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnáziumból lenne.

Összességében egy jól sikerült szakmai ötletelés alakult ki. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a könyvtáros személyisége fontos szerepet játszik a programok szervezésében. Ugyanakkor olyan tevékenységeket érdemes választania, amelyben ő maga is otthonosan mozog.

A módszertani nap résztvevői: Albert Melinda, Balogh Zsuzsanna, Borbé Levente, Botorok Ildikó, Dánél Hajnalka, Dunkler Réka, Egyed Daniela, Forreiter Csilla, Gábor Bogács Emília, Gábor Tünde Anikó, Gagyi Melinda, Galaczi Mária, Hatos Melinda, Kántor Ágnes, Kelemen Rebeka, Kiss Károly, Kiss László, Kovács Edit, Mákszem Olga, Portik-Bakai Magdolna, Simó Ildikó, Varga Emese.

A munkám technikai részét Kovács Zsuzsa csíkszeredai fizika-informatika tanár segítette.


Fényképek: Dánél Hajnalka, Gábor Tünde Anikó és Hatos Melinda.

Borbé Levente,

könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...