2022. november 23., szerda

RMKE vándorgyűlés 2022

2022. november 21-én, hétfőn, tartotta meg a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete az éves közgyűlését, vándorgyűlését a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban.

A program délelőtt 8 órakor kezdődött. A városi könyvtár munkatársai fogadták máshonnan érkező kollégáikat.

Szőcs Endre, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Igazgatója és az RMKE elnőke 9 órai kezdettel nyitotta meg az egyesület éves közgyűlését a könyvtár előadó termében. Ismertette a 2021-es esztendő tevékenységi beszámolóját. Ezt az RMKE leköszönő elnökétől, Kopacz Katalintól átvett új vezetőség tagjainak bemutatása követte.


Utána szó esett a könyvtárosok régiónkénti látogatásáról, ahol az új vezetőség tagjai megvitatták a tagság problémáit, gondjait, sikereit. Ennek tükrében vázolódott fel az egyesület jövőbeni terve, keresve a problémákra való megoldásokat. Többek között a pénzügyi beszámolóban elhangzott pályázati lehetőségek, amelyek segíthetik az anyagi gondok mérséklését/ javítását.

A tevékenységi beszámolót a szakmai bizottság megválasztása követte, amelynek élére Lázok Klárát, a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár igazgatóját szavazták meg.

A vándorgyűlés szakmai megbeszéléssel folytatódott, amelyben különféle problémák merültek fel az egyesület jelenlegi helyzete kapcsán (honlapkészítés, adatgyűjtés és felmérés a romániai magyar könyvtárosokról, szakmai tapasztalatcsere, tagságdíj, fűtésprobléma, költségvetés, Monoki díj stb.).

A szünet után szakmai fórumokra különültek el az egybegyűlt könyvtárosok: iskolai könyvtárak, kistérségi és városi könyvtárak, önálló költségvetésű könyvtárak és különleges gyűjteményekkel rendelkező könyvtárak beszélték meg azonos gondjaikat, lehetőségeiket. Majd a tanácskozáson felmerült gondolatokról beszámoltak kollégáiknak.

Mindenki egyetértett a szakmai találkozók szükségességével, hiszen ilyenkor derülnek ki olyan problémák (beleértve a szüneteket is), amelyeket könnyebben tudnak orvosolni a kollégák.

A vándorgyűlést Szőcs Endre, az RMKE új elnöke zárta, annak reményében, hogy a 2023-as találkozó elé nem gördül semmilyen akadály, és viszon tudjuk látni egymást Marosvásárhelyen. Azelőtt, természetesen, vannak másutt is lehetőségek szakmázni. Például, ott van az immáron ötödik alkalommal, minden esztendő augusztusában megrendezett Jövő Könyvtára szakmai konferencia, szintén a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár rendezésében.


Iskolai könyvtárosok névsora az RMKE vándorgyűlésén:

  1. Barabás Zója, Székelyudvarhely

  2. Borbé Levente, Csíkszereda

  3. Dunkler Réka Kinga, Székelyudvarhely

  4. Kiss László, Sepsiszentgyörgy

  5. Lakatos Tamás, Kászon (iskolai könyvtáros is)

  6. Simó Ildikó, Szentegyháza

  7. Varga Emese, Kovászna



Fényképzte: Borbé Levente, Finta Erika

Borbé Levente,

Márton Áron Főgimnázium,

Csíkszereda



Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...