2022. november 29., kedd

Sarkadi Elekre emlékezve (1902-1944)

A 120 éve született Sarkadi Elekre emlékezett a Márton Áron Főgimnázium.

Sarkadi Elek tanulmányait a Iaşi-i George Enescu Zeneakadémián végezte. 1931-1943 között a csíkszeredai gimnázium zenetanáraként munkálkodott. Karmestere volt a Csíkszeredai Dal- és Zeneegyletnek. Bartók és Kodály zenevilágát honosította meg városunkban. Zsidó származása miatt még Márton Áron püspök közbenjárása sem mentette meg. 1943-ban Nagybányára hurcolták el munkaszolgálatra. Az utána történtekről már hiányos az ismeretünk. Az viszont tudjuk, hogy soha nem tért vissza. Sajnos a megbélyegzés az egyik legártalmasabb emberi ítélet. Pálcát törni valaki fölött származása miatt fölöttébb ostoba emberi tett...

Sarkadi elsősorban zenei tudásával szolgálta a kultúrát. Annak értékeit adta tovább a jövő nemzedéknek. A magyar és a nemzetközi zenei művészet egyik napszámosa volt.

* * *

A Márton Áron Főgimnázium nagyszabású programmal emlékezett vissza a gimnázium egykori tanárára.

Ráduly Margit képzőművészet tanárral összedolgozva igyekeztünk hozzájárulni e kiváló tanár emlékezéséhez. Igaz, a diákokkal való közvetlen munka igen nagy figyelmet igényel. Jómagam közvetetten járultam hozzá, vagyis kisegítettem munkájukban úgy a tanárt, mint a diákokat. Így készültek el az egyre összetettebb és mély mondanivalóval rendelkező alkotások.


A könyvtár egy kisebb kiállítással is hozzájárult a volt zenetanár életének felelevenítéséhez. Az expozíció a Sarkadi Elek Emlékezete címet kapta, ahol az érdeklődők megtekinthették az évkönyvekből és más kötetekből fénymásolt részleteket, valamint cikkeket és írásokat, amelyen keresztül betekintést nyerhettek a hajdani zenetanárunk múltjába.


Egy másik kiállítás, amely a könyvtárral szembeni előtérben lett elhelyezve, történeti dokumentációk alapján mutatta be Sarkadi Elek életét és munkásságát. A korabeli fotók, évkönyvek, cikkek és egyéb írások a zenetanár életének fontos momentumait örökítik meg. A jól kivitelezett kiállítást Varga László igazgató válogatta össze.

Mindkét expozíció szerves része a Ráduly Margit tanár által irányított, és a diákok által létrehozott képzőművészeti alkotásoknak.

A fiatal tanulók munkája három különböző részre tagolható:

1. Lélek – válság és egyensúly – fotókollázsok, amelyek a mai világ problémáinak az emberre való hatását dolgozták fel.

2. 1935 – 1945 történelmi esemenyeinek feldolgozását lehetett látni a következő krónikák alapján:

a.) Az emberiség krónikája

b.) A XX. század krónikája

c.) A világháborúk krónikája

d.) A sport krónikája

e.) A magyarok krónikája

3. A legizgalmasabb viszont A világháborúk emléke a családi fotók és történetek alapján volt. Itt a diákok eddig ismeretlen kincsekre bukkantak. Egy olyan legendáriumban találták magukat, ahol lelkükben helyretehették mindazt a világot, amelynek őseik is részesei voltak. Ugyanakkor kitisztult előttük a rejtettnek hitt múlt.


A diákokat nyomtatással és más felhasználható anyaggal és dokumentációval segítettem.

A legkiemelkedőbb alkotásokat az igazgatóság díjazta.


Borbé Levente,

Könyvtáros


A Sarkadi Elek Emlékhét programjai:

  • 2022. november 23., szerda, nagyszünet, MAGház Klubterem: kiállítás-megnyitó és díjazás (A tanulók által készített fotókollázsok bemutatása a Ráduly Margit tanárnő által javasolt három témakörben).

  • 2022. november 23., szerda: a filozófiai esszépályázat lezárása (Adorno: Nevelés Auschwitz után c. előadásának értelmezése; projektfelelős Dr.Tódor Imre tanár)

  • 2022. november 24., csütörtök, 17 óra, 232-es terem: az Életvonat című, 1998-ban készült film megtekintése és megbeszélése (iratkozni előzetesen Boda-Székedi Eszter tanárnőnél lehet)

  • 2022. november 25., péntek, 9,30-10,20, díszterem: Gidó Attila történész előadása az erdélyi zsidók történetéről iskolánk társadalomtudományok szakos osztályainak, házigazda Dr. Orbán Zsolt tanár

  • 2022. november 25., péntek, 12,40 -14 óra, díszterem: Sarkadi Elek emlékünnepség és emléktábla-avatás



Fényképezte: Borbé Levente és Székedi Ferenc 



Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...