2022. november 4., péntek

Iskolai Könyvtári Világhónap gimnáziumunkban - 2022

A 2022-es iskolai könyvtárosi világhónapi rendezvényeimet A könyvtár a béke szigete elnevezéssel tartottam. Mivel egy jó könyv csak adni tud. Az embereknek pedig szükségük van a könyvek közvetlen és közvetett tanítására, ami elhozhatja számukra az adott kérdésre a feleletet. Ennek egyik jó módszere az irodalomterápia.

* * *

Könyvtártörténeti és könyvtárismereti órák: Az idén is, akár az elmúlt esztendőkben, elsőként a gimnáziumunkba érkezett kilencedikeseket szólítottam meg.

Könyvtártörténeti órákon megismerkedhettek a ferencesek által létesített hajdani iskola könyvtárával, a Kájoni János nyomda történetével, a szerzetesi munka szellemiségével, valamint a gimnázium nagy egyéniségeivel.

Az idéntől beleloptam egy kis világhálóval kapcsolatos bemutatót is. Felhívtam a figyelmet az ott lévő információk előnyére és hátrányára, valamint a virtuális világ veszélyeire.

A könyvtárismeret órákon könyvtárhasználatból kaptak ízelítőt. Ezeken az ismertetőkön partnerek voltak: Csata Emese és Csonta Noémi magyar nyelv és irodalomtanárok, valamint a IX-es osztályfőnökök: Fazakas Edith, Boda-Székedi Eszter, Kolozsváry Katalin, Antal Tünde és Páll R. Olga.

Kiállítások

- A szeptemberi Tamási Áron kiállítás október első hetében is látható volt. A kiállítás fő célja az volt, hogy gimnáziumunk is kellőképpen emlékezzen meg a 125 éve elhunyt székely-magyar íróra, elbeszélőre-novellistára és színműíróra.

- A második kiállítás pedig az 1956-os eseményeket szemléltette. Az anyagot több napon át meg lehetett tekinteni.

- A harmadik kiállítás az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc aradi mártírjainak emlékezetére készült.



- Október végén állítottam össze gimnáziumunk hajdani zene tanárának, Csíkszereda város kórusvezetőjének és karmesterének, Sarkadi Eleknek az emlékkiállítását (1902-1944), amely expozíció egész november hónapban látható lesz.

*

Interjút készítettek velem a magyarországi EGYENES LABIRINTUS adásában dr. Béres Judit biblioterapeutával és Gueth Péter műsorvezetővel, amelyet a TILOS RÁDIÓ hullámain keresztül lehet meghallgatni. Téma a székelyföldi biblioterápiás és irodalomterápiás tapasztalataim voltak.

Link: https://tilos.hu/episode/egyenes-labirintus/2022/10/01, vagy https://tilos.hu/vendegek

* * *

2022. októberében folytattam a Tamási Áron rendezvény további szakaszait. Az első az említett kiállítás volt, a második pedig az ezzel összefonódó kalauzolás és ismertetés, a harmadik a népmese napi felolvasás, amelyből a negyedik ötlet született. Tamási regényeit és novelláit olvasták el a diákok, amelyekről véleményt is írtak.

Link: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2022/10/tamasi-aront-unnepelve.html

* * *

2022. november 3-án, csütörtökön, 12,30 órai kezdettel szerveztem meg az erdélyi magyar iskolai könyvtárosok online szakmai értekezletét, amelynek fő témája az Iskolai Könyvtárosi Világhónap volt.

* * *

2022. októberétől újból működik a Könyvturi. A könyvturkálót azokból a könyvadományokból válogattam össze, amelyek nem feleltek meg az iskolai könyvtár profiljának.


Ezen időszak alatt a könyvtárosi munkámban besegített Balázs-Bécsi Enikő adminisztrátor és tiszteletbeli könyvtáros.

Borbé Levente,

Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda


Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...