2023. november 3., péntek

Iskolai Könyvtári Világhónap gimnáziumunkban - 2023

A 2023-as iskolai könyvtárosi világhónapi rendezvényeimet A sokszínűség jegyében tartottam, mivel mindannyian másak vagyunk. Közös feladatunk egymás megértése és felemelése. Ebben nagy segítséget tud adni a könyv. Az irodalom elröpíthet minket a világunk megismerése felé.

* * *

Könyvtártörténeti és könyvtárismereti órák: Az idén is, akár az elmúlt esztendőkben, elsőként a gimnáziumunkba érkezett kilencedikeseket szólítottam meg.

Könyvtártörténeti órákon megismerkedhettek a ferencesek által létesített hajdani iskola könyvtárával, a Kájoni János nyomda történetével, a szerzetesi munka szellemiségével, valamint a gimnázium nagy egyéniségeivel.

Ebben a tanévben is ismertetőt tartottam a világháló kreálta problémák megoldására. Felhívtam a figyelmet az ott lévő információk előnyére és hátrányára, valamint a virtuális világ veszélyeire.

A könyvtárismeret órákon könyvtárhasználatból kaptak ízelítőt. Ezeken az ismertetőkön partnerek voltak: Orbán Edina (IX. A), Csonta Noémi (IX. B) és Csata Emese magyar nyelv és irodalomtanárok, valamint a többi IX-es osztályfőnök: Bilibók Katalin, Szatmáry Annamária, Kovács Zsuzsanna és Szabó László.


Kiállítások

- A szeptemberi Magyar Népmese Napja kiállítás október első hetében is látható volt. A kiállítás célja az volt, hogy ne felejdkezzünk meg a népmesék életre nevelő mivoltáról.

- A második kiállítás az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc aradi mártírjainak emlékezetére készült.



- A harmadik kiállítás pedig az 1956-os eseményeket mutatta be. Az anyagot több napon át meg lehetett tekinteni..



Iskolai tevékenységek

Az általam felújított iskolamúzeumot elsőként a Márton Áron Főgimnázium diák újságírói látogatták meg. Október közepétől beindult a program. A gimnáziumi osztályok mellett Tamás Levente kíséretében a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium ötödikes tanulói is tiszteletüket tették.

Bővebben: https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/10/a-marton-aron-fogimnazium-ujsagiroinak.html

Október 5-én magyarországi látogatókat fogadtam a gimnázium könyvtárába. A vendégek a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból és a Szent István Gimnáziumból érkeztek. Rövid történeti ismertetőt tartottam a könyvtárról.

A Zöld hét program keretén belül került sor 2023. október 17-én a gimnázium dokumentációs és információs központjában a gyógynövényes előadásra, amelyet jómagam tartottam meg. Vendégeim a IX. E és XII. C osztályok tanulói voltak, Kovács Zsuzsa és Borsodi László osztályfőnökök kíséretében. Az előadásból a költemények felolvasása sem maradt el.

Bővebben: https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/10/gyogynovenyek-az-egeszsegunk.html

A gimnázium XII. C osztályos diákjaival és Borsodi László osztályfőnökükkel, a kíséretemben 2023. október 19-én ellátogattunk a zsögödi Harom-várához. Itt a Csíkvármegyei mondák és legendák kerültek előtérbe.

Bővebben: https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/10/harom-vara-tura.html

2023. október 23-án a Petőfi Sándor Általános Iskola VII. B. diákjainak osztálya látogatott el a Márton Áron Főgimnáziumba. A diákok kísérője Borbély Hajnalka osztályfőnök és Dánél Hajnalka, az iskola könyvtárosa volt. Számukra iskolatörténetet, könyvtártörténetet és régi dokumentumokat mutattam be, mindezt szemléltetve.

Bővebben: https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/10/vendegek-marton-aron-fogimnaziumban.html

Besegítettem az iskolánk tanárainak és diákjainak a 110 esztendeje született Venczel József, volt gimáziumi diák, szociológus, egyetemi tanár és közíró méltó megemlékezésében.

Saját rajz

Október végén belefogtunk az Olvasói utazásba! Újabb biblioterápiás kalandokban vehetnek részt a diákok. A X. A és a XI. A osztályok vannak beavatva. Ez összesen négy csoport.


Mint az elmúlt tanévben, az idén is igyekeztem olyan foglalkozást összehozni a IX. diákok számára, amelynek témája megmozgatja őket. Mindezt Orbán Edina magyar nyelv és irodalomszakos tanárnővel együttműködve hoztuk össze Tanulságos történet néven. Az irodalmi utazás témája egy tanulságos történet volt. A diákok által elolvasott irodalmi művekből kellett kiválasztani egy olyan történetet, amely mély nyomott hagyott a lelkükben.

Bővebben: https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/11/tanulsagos-tortenet.html

Iskolán kívüli tevékenységek

Október 12-13. között részt vettem Marosvásárhelyen a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlésén.

A teleki Tékában Durkó Irénke kolléganőmmel

Bővebben: https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/10/rmke-vandorgyules-marosvasarhelyen.html

Előadóként részt vettem a 2023. október 28-án Kovászna városában ötödik alkalommal megszervezett Olvass többet! Határtalanul – magyarul nemzetközi irodalmi szakmai konferencián. A konferenciát a debreceni Ady Endre Gimnázium, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium és a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum egyik közös Erasmus+ projektjeként hozták össze.

Bővebben: https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/10/olvass-tobbet-hatartalanul-magyarul.html

Fotó: Juhász Zsuzsa

* * *

2023. októberétől a könyvturi a Csere-Bere könyvek helye lett. A könyvturkálót azokból a könyvadományokból összeválogatott olvasmányokat, amelyek nem feleltek meg az iskolai könyvtár profiljának. Ezentúl hozni is lehet otthonról kiselejtezett könyveket.


Ezen időszak alatt a könyvtárosi munkámban besegített Balázs-Bécsi Enikő adminisztrátor és tiszteletbeli könyvtáros.

Borbé Levente,

Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...