2023. november 28., kedd

Miklós József emlékünnepség 2023

2003. november 26. volt az a nap, amikor meg kellett válnunk szeretett kollégánktól, a kiváló nyelvésztől, tanártól, fordítótól, idegenvezetőtől és szerkesztőtől, az autóbalesetben elhunyt Miklós Józseftől. Váratlanul ért minket a hirtelen halálhíre. A tragédia Székelyvaja határán következett be, ahol egy kereszt és egy kopjafa jelzi annak helyszínét.

Húsz kerek esztendő úgy röpült el, mintha a tanár úr még most is közöttünk lenne. A gimnázium megőrizte e kiváló nyelvész szellemét. Ezért is készültek fel kellően az emlékünnepségre.

November 27-én, hétfőn 13 órai kezdettel a 20 évvel ezelőtt elhunyt Miklós József, iskolánk egykori tanára és igazgatóhelyettese emlékét idéző rendezvényre került sor a Márton Áron Főgimnázium dísztermében.

A rendezvényen az intézmény munkatársaival együtt emlékeztek a volt és jelenlegi diákok, valamint a hajdani barátok is.

Markó Ilona igazgató köszöntőbeszéde után Csonta Noémi magyar nyelv- és irodalomtanár bekonferálta a megemlékezőket. Sorrendben a következők voltak:

Lászlófy Pál fizikatanár, iskolánk volt igazgatója,

Székedi Ferenc újságíró, szerkesztő, iskolánk 1962-ben végzett tanítványa,

Aczél Péter László egykori hokista, sportújságíró, iskolánk 1974-ben végzett tanítványa,

Köllő Ferenc zenetanár, kolléga, barát,

Borsodi László magyar szakos tanár, költő.

Fellépett iskolánk Simon András zenetanár által vezetett zenekara, diákjaink által elhangzottak szavalatok, illetve Miklós József szöveggyűjteményéből kiemelt részletek is.

Végezetül fr. Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegyhely igazgatója idézte meg Miklós József mint a csíksomlyói pünkösdi búcsú bemondójának emlékét a díszteremben elhelyezett emléktáblánál.

Természetesen a könyvtár is csatlakozott ehhez a rendezvényhez. Az emlékünnepség hangulatát növelte a könyvtár előtti Miklós József munkásságáról és életéről szóló kiállítás. A kölcsönzői részen „állandó kiállításnak” számító könyvgyűjtemény fogadja az olvasókat, a falon a tanár úr fényképével és emlékplakettjével együtt tekinthető meg. Egy kis kiállítást hoztam össze a Miklós József gyűjteményből, amelyben helyet kapott a határidőnapló, utazásai során összegyűjtött térképek és szórólapok, főleg a diákkori és pedagóguskori tankönyvei és más személyes tárgyai is.


Zárszóként elmondhatom, hogy Miklós József tanár úrral három esztendeig voltunk kollégák, de tudását, kiváló nyelvérzékét, amely kimagasló volt, csak szerénysége és embersége nőtte túl.

Borbé Levente, könyvtáros.


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...