2023. november 21., kedd

Online tapasztalatcsere Brem Imecs Ágnessel, a kolozsvári Mesekuckó alapítójával

Kreatív tapasztalatcserére került sor 2023. november 20-án a késődélutáni órákban az online térben. Az ötlet forrása Egyed Zsigmond Enikő, marosvásárhelyi angol szakos tanárnőtől eredt, aki ismerte részben a kolozsvári Brem Imecs Ágnes munkáját valamint a Mesekuckót, és szerette volna megosztani más könyvtárosokkal is, akik az ország különböző városaiban élnek.

A Mesekuckó az olvasói ígényekre adott válaszként jött létre: egy közösségi könyvkölcsönző, amelynek állományát könyvadományokból és anyagi támogatásokból vásárolt, “örökbe fogadott” könyvekből gyűjtik össze. Egy online felületen található leltárban böngészhetőek, foglalhatóak a kötetek, majd az átvételi pontokon vagy futárszolgálaton keresztül cserélnek olvasót.

A tapasztalatcsere során beszélgettünk a könyvtári állomány gyarapításának és rendezésének sokszínű lehetőségeiről, az önkéntesek munkájáról, a könyvtárak számára hasznos digitális felületekről, applikációkról (My Turn, Libib), azok előnyeiről és hátrányairól, valamint azokról a lehetőségekről, amelyek segítségével a tinik és fiatal felnőttek az olvasó közösség tagjai maradhatnak vagy annak részévé válhatnak.

Ágnes beszámolója sok hasznos ötletet kínált mindannyiunk számára. Amint a további hozzászólásokból, kérdésekből kiderült, lelkesítő szavai elhatározásra késztettek minket, hogy bátran fogalmazzuk meg szükségleteinket, legyünk kapcsolatban az olvasókkal és bízzunk a közös megoldások megtalálásában.

Résztvevők:

Agyagási Hajnal, Maros Megyei Könyvtár, Marosvásárhely

Borbé Levente, Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa, Csíkszereda

Dánél Hajnalka, Petőfi Sándor Ált. Isk. könyvtárosa, Csíkszereda

Egyed Zsigmond Enikő, angol szakos tanárnő, Marosvásárhely

Miklós Enikő, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

Beszámoló és fotó: Dánél Hajnalka,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...