2023. november 4., szombat

ReMeK-e-hírlevél 2023/11. számából

Mesepályázat Benedek Elek Szélike királykisasszony című gyűjteménye alapján

A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza mesepályázatot hirdet I-IV. osztályos tanulóknak, Benedek Elek Szélike királykisasszony című mesegyűjteménye alapján. három kategóriában:

I. Az ÉN Olvasónaplóm és Mesehősöm/Mesehőseim – olvasónapló készítése Benedek Elek jelzett mesegyűjteménye alapján.

II. Az ÉN bábfigurám –a gyerekeknek a jelzett mesegyűjtemény valamelyik hősét, szereplőjét kell elkészíteniük.

III. Az ÉN mesém – a kategória résztvevőinek mesét kell elmesélniük, amelyet a jelzett mesegyűjteményből választanak ki.

Benevezési határidő/visszajelzés: 2023. október 27., péntek. (tanuló neve, osztály, iskola, helység, tanító elérhetőségei) A pályázat beküldési határideje: 2023. december 8. (ajka.mardirosz@ccdhr.eu – Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, 530241 Csíkszereda, Taploca u. 20.) A mesepályázat munkáit kategóriánként dr. Szántó Bíborka (BBTE, Pszichológia és Neveléstudományok Kar Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet, Székelyudvarhelyi Tagozat), Kürti Andrea (illusztrátor, Gutenberg Kiadó) és Bende Zsuzsa (bábszínész, Menő Manó Egyesület) fogják elbírálni. A nyerteseket könyvcsomagokkal is díjazzák, amelyeket a csíkszeredai Gutenberg Kiadó és Könyvesbolt biztosít.

Forráshttps://ccd.eduhr.ro/program/Program/1695282693


Határtalan szövegtájak – Farkas Wellmann Éva és Elek Tibor Sepsiszentgyörgyön

„A nyolcvanas évek közepe óta foglalkoztat az Erdélyben született magyar irodalom, sőt, irodalomtörténészi, kritikusi tevékenységem során megkülönböztetett figyelemben részesítettem az elmúlt évtizedek erdélyi magyar irodalmát” – hangsúlyozza Szerelmem, Erdély című legutóbbi könyvében Elek Tibor békéscsabai irodalomtörténész. E témakört is részletezték 2023. október 16-án a sepsiszentgyörgyi találkozón, amelyen feleségével, Farkas Wellmann Éva költővel a Bárka című irodalmi folyóiratról, illetve köteteikről beszéltek.

Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében tartott rendezvényen Szonda Szabolcs könyvtárigazgató visszatérő vendégekként köszöntötte a békéscsabai, irodalomért és irodalomban élő házaspárt, kiemelve, hogy szakmailag is ugyanabban a bárkában eveznek.

A két szerző egymást kérdezte, s mint fogalmaztak, eddig még nem voltak ilyen helyzetben. Farkas Wellmann Éva szólt legutóbbi könyveiről, a Parancsolatok és Magaddá rendeződni című verseskötetekről, illetve felolvasott verseiből. Szólt sepsiszentgyörgyi, számára fontos kötődéseiről is, ugyanis ez a város volt az első, ahova a szülei nélkül utazhatott el, illetve legelső versét is egy itteni élménye ihlette.

Fotók itthttps://kmkt.ro/hatartalan-szovegtajak-farkas-wellmann-eva-es-elek-tibor-sepsiszentgyorgyon

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/161268/akik-egy-barkaban-eveznek-az-irodalom-vizen

 

Hol folt, hol nem folt – újabb sorozat indult

Bod Péter Megyei Könyvtár 2023. október és 2024. március között tíz alkalomból álló, délutáni órákban zajló, használt anyagokat alkalmazó kézműves foglalkozást hirdetett, amelynek témája: könyvekkel és varrógéppel a bolygókímélő életért.

Gyerekeknek és felnőtteknek párhuzamos foglalkozást tartanak. Minden foglalkozás egy-egy könyvre, a gyerekek számára egy-egy mesére épül, amelyet a könyvtárosok ismertetnek, majd különböző technikával ökotárgyak készülnek az aktuális évszakhoz vagy ünnephez igazodva.

Az idei első foglalkozásra 2023. október 24-én került sor, és témája az ősz kapcsán az ALMA volt. Ehhez kerestek könyveket minden korosztály számára, ugyanakkor néhány biblioterápiás könyvet is ismertettek, amelyek segíthetnek abban, hogy egy adott témához, élethelyzethez megfelelő olvasmányt találjunk.

Ezt követően papírszínházas meséből megtudhattuk: “Hogyan került csillag az almába?” - és ezeket a csillagokat közelről is szemügyre vették a résztvevők, sőt almakóstoló is volt. Ezután Tóth-Wagner Anikó irányításával a gyerekek 3D-s almát és körtét készítettek, majd az anyukák által megvarrt (alma)levél csészealátétet hímezték, közben pedig az anyukák Szilágyi-Nagy Imola irányításával cipzáras tárolót varrtak kellékek számára.

A felhívás itt olvashatóhttps://www.facebook.com/gyermekkonyvtar.sepsi/posts/724669846375732

Forrás és fotók itthttps://www.facebook.com/gyermekkonyvtar.sepsi/posts/727677522741631


Önkiszolgáló kölcsönzés – új, modern szolgáltatás

Több mint egyéves előkészítő munka után 2023-ban elérhetővé vált a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár új, modern szolgáltatása. Az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel a könyvtár emeleti, kölcsönző részlegén működik. A rádiófrekvenciás technológián (RFID) alapuló endszerben pillanatok alatt, könyvtáros segítsége nélkül lehet könyveket kikölcsönözni és visszahozni a könyvtárba. Jelenleg már több tízezer kiadvány közül válogathatnak a könyvtár használói, és kölcsönözhetik önállóan a köteteket az önkiszolgáló kölcsönzőpultnál. A modern szolgáltatás bevezetését Hargita Megye Tanácsának jelentős anyagi támogatása tette lehetővé.

Az önkiszolgáló kölcsönzőrendszer bevezetéséhez modern technológiai berendezések és eszközök megvásárlására volt szükség (önkölcsönző pult, RFID kódolvasók, RFID-címkék, lopásgátló kapuk). Ugyanakkor a könyvtári dokumentumokat egyedi azonosítókkal (RFID-címkékkel) kell ellátni, mindez nem kevés munkát jelent. Már 2022-ben elkezdődött a dokumentumok címkézése, prioritást élveztek az ifjúsági irodalom kategóriájába sorolható dokumentumok, de jelenleg is folyamatosan zajlik a könyvtárban a kölcsönözhető állomány felcímkézése.

A könyvtár Youtube csatornáján elérhető oktatóvideók szemléltetik, hogyan működik az önkiszolgáló kölcsönzés és visszavétel:

https://www.youtube.com/watch?v=vQM3TEF1V08

https://www.youtube.com/watch?v=b_Lycyc0cSU

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1202/uj-szolgaltatas-kolcsonozz-gyorsan-es-okosan-a-konyvtarban--onkiszolgalo-kolcsonzes


A régi Csíkszeredát idézte Erőss Vilmos kettős könyvbemutatója és kiállítása

A XIV. Székelyföld Napok keretében 2023. október 9-én Erőss Vilmos helytörténész két, Csíkszereda történetét idéző kötetét ismerhették meg a Kájoni János Megyei Könyvtárban egybegyűlt érdeklődők. A szerző csíkszeredai vonatkozású képeslap-gyűjteményéből válogatott kiállítását is megtekinthették a könyvtár előadótermében. Dobos László újságíró ismertette röviden a szerző munkásságát és mutatta be a kiadványokat.

A város múltja iránt érdeklődő csíkszeredaiak jól ismerik Erőss Vilmost, és tudják róla, hogy évtizedek óta gyűjti a csíkszeredai és csíki vonatkozású képeslapokat. Több évtizedes gyűjtőmunkája eredményeként értékes fotódokumentumokat és helytörténeti adatokat gyűjtött össze és tett közzé Csíkszereda történetéről és más környező csíki településekről eddig megjelent köteteiben. A bemutatott két kötet közül az első, a Csíkszereda emléktárgyai 2018-ban jelent meg, a városban és a hozzá tartozó településeken található emléktáblákat, szobrokat, kő- és fakereszteket, kopjafákat mutatja be. A másik, Csíkszereda és környéke régi képes levelezőlapokon című kötetében négyszáz képeslapot adott közre a városról.

Sajtóvisszhanghttps://maszol.ro/kultura/Regi-kepeslapokon-ideztek-fel-Csikszereda-tortenetet

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1205/a-regi-csikszeredat-idezte-eross-vilmos-

kettos-konyvbemutatoja-es-kiallitasa


Fűrészelt anyanyelv – Kisné Portik Irén néprajzi monográfiáját mutatták be

A XIV. Székelyföld Napok rendezvényeinek sorában Kisné Portik Irén néprajzkutató és Kis Koppány Fűrészelt anyanyelv című néprajzi kötetének bemutatójára került sor 2023. október 10-én és 11-én Szentegyházán és Kászonaltízen, a Kájoni János Megyei Könyvtár és a helyi könyvtárak közös eseményeként. Mindkét helyszínen nagy érdeklődés övezte a kötet bemutatóját. Böjte Andrea Mária beszélgetett Kisné Portik Irénnel, aki összefoglaló néprajzi monográfiájában Erdély 1080 településének deszkába fűrészelt jelképtárát dolgozta fel. Negyvenkét év munkájának eredményeként jelent meg a kötet, amelyben 4500 deszkamintát mutat be Erdély különböző néprajzi tájegységeiből.

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1206/kisne-portik-iren-es-kis-koppany-fureszelt-anyanyelv-cimu-kotetet-mutattak-be-a-szekelyfold-napokon


Székelyudvarhelyi Könyvünnep – új könyvek, kedvenc szerzők, színes programok

2023. október 27. és 29. között harmadik alkalommal szervezte meg a Könyvünnepet a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a polgármesteri hivatal. Az esemény akalmat teremtett arra, hogy a kiadók és szerkesztőségek, a könyvforgalmazók, maguk a szerzők és a kulturális műhelyek találkozhassanak a könyvszerető emberekkel. Péntektől vasárnapig benépesült a Művelődési Ház földszintje könyvet, olvasást szerető emberekkel. Gálovits Rózsa, a könyvtár munkatársa, a Könyvünnep szervezője számolt be a programokról a Hargita Népe újságírójának.

Elmondta, hogy az előterekben, illetve a kiskiállítóteremben tíz hazai intézmény volt jelen. A beszélgetések, író-olvasó találkozók mellett koncertek is színesítették a kínálatot. A program összeállításánál fontos szempont volt, hogy minél több helyi szerzőt hívjanak meg, illetve az, hogy kevésbé ismert magyarországi szerzőkre is ráirányítsák a figyelmet – közölte a szervező.

Az első nap Kiss Judit Ágnes könyvbemutatójával indult, az Egy nőalak szürke kontúrja című kötet a bántalmazásról szól. Utána Vida Gábor beszélt Senkiháza című legújabb könyvéről, Orosz Annabella grafikai kiállítását is megnyitották, ő illusztrálta László Noémi Pulzus című kötetét, amelynek bemutatóját szombaton tartották. A program Nyáry Krisztián irodalomtörténész, író elaódásával folytatódott, a Himnuszról és a himnuszok kalandos életéről, a nap az Evilági együttes koncertjével zárult. Szombaton délelőtt többek között helyi (származású) szerzőkkel lehetett találkozni, a Könyvünnep vendége volt Balázs Imre József, Vallasek Júlia, Botházi Mária, László Noémi. A népszerű gyermekkönyvek szerzőjével, Berg Judittal találkozhattak a szülők és gyermekek. Nyáry Krisztián Székelyudvarhelyen is bemutatta frissen megjelent kötetét, amelynek címe: Így ettek ők. Háy János is találkozott az udvarhelyszéki olvasókkal.

A háromnapos Könyvünnep programja itt érhető el:            https://www.facebook.com/events/1442571789636351

Forráshttps://www.hargitanepe.ro/uj-konyvek-kedvenc-szerzok-szines-programok

 

Könyves őszkeresés az ozsdolai községi könyvtárban

Az ozsdolai községi könyvtárban 2023. október 10-én sok-sok gyerek kereste az őszt, és nem is hiába: megtalálták mindenféle színben és formában.

A legkisebbek a háromszéki könyvtár előtti téren kialakított pompás dekorációkban lelték kedvüket, a nagyobbak úgyszintén, viszont ők nem csupán látogatóba jöttek, hanem hoztak is „ajándékot” a könyvtárba. Bartók Irén tanítónő második osztályos diákjai gyönyörű népmeséket mondtak, aztán számbavették a gyerekeknek ajánlott könyvkínálatot, Brandus-Dendyuk Mária könyvtárosnő segítségével, ezt követően pedig rövid ismeretterjesztő filmet néztek meg a településükről.

A rendezvényen meghívottként jelen volt a Bod Péter Megyei Könyvtár módszertani szakirányítója, Csüdör Katalin.

Forrás és fotók itthttps://www.facebook.com/bodpeterlibrary/posts/708947244599057

 

Romániai magyar könyvtárosok vándorgyűlése volt Marosvásárhelyen

Vándorgyűlést szervezett a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2023. október 12-13-án. Az esemény a könyvtárosok szakmai találkozóját képezte, amelynek a marosvásárhelyi Kultúrpalota és a Teleki-Bolyai Könyvtár adott helyet. A résztvevők a könyvtáros szakmával kapcsolatos előadásokat hallgathattak meg.

Köszönet a Maros Megyei Könyvtár, a Teleki-Bolyai Téka, valamint a Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásáért!

Forrás és fotók itthttps://www.facebook.com/Biblioudv/posts/726695222829604

Videótudósítás itt: https://youtu.be/yhc7xwfqgjY

Sajtóvisszhang, részletekkel: https://www.e-nepujsag.ro/articles/romaniai-magyar-koenyvtarosok-vandorgyulese-marosvasarhelyen

 

 

Tanulmány a 75 éves Művelődés folyóiratról és mellékleteiről

„Jelen tanulmány egy fejezete A romániai magyar közkönyvtárügy 1945 után című kutatási anyagnak, amely a romániai magyar könyvtári szaklapok alapján készül. A romániai magyar könyvtári szaksajtó múltjának feltárása nem kis nehézségbe ütközött, hiszen a Kuszálik-féle sajtótörténeti bibliográfiában, a Művelődésben, a Romániai Magyar Irodalmi Lexikonban, a Magyar Könyvszemlében és más forrásokban megjelenő bibliográfiai hivatkozások többéves eltérést mutatnak az egyes lapok indulását, megjelenési gyakoriságát tekintve. A gyűjtőmunkát nehezítette, hogy az 1948 után megjelenő lapok közül egyetlen könyvtári szakfolyóirat sem állta ki az idők viszontagságait, és nem tudott folyamatos megjelenést biztosítani évtizedeken keresztül, mint ahogy a magyarországi könyvtári szaklapok közül a Magyar Könyvszemle (1876–) vagy a Könyvtári Figyelő (1955–) megtehette. Ezt a hiányt próbálta pótolni a Művelődés, amely hol rovataiban, hol mellékleteiben igyekezett felkarolni a romániai magyar könyvtárügyet.” – írja tanulmánya felvezetőjében Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár vezetője.

A tanulmány két részből áll: az első a Művelődés, a második a Könyvtár és a Könyvesház mellékletek történetét mutatja be.

Forrás és a teljes cikkek itt:

A romániai magyarok közművelődési havilapja: a Művelődés 75 éves!

https://tmt.omikk.bme.hu/tmt/article/view/13256/14944

A 75 éves Művelődés mellékletei: Könyvtár és Könyvesház

https://tmt.omikk.bme.hu/tmt/article/view/13268

 

 A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár idei újdonságai

A zene bűvöletében, a fiatalokra való kiemelt figyelem jegyében szervezik meg idén a 29. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt. A „Könyvek hangja” mottóval szervezett esemény idén is több mint száz programmal, az erdélyi és magyarországi kiadók legújabb köteteivel, hazai és külföldi meghívottakkal várja a látogatókat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületébe. A 2023. november 16-a és 19-e között zajló rendezvény kínálatát sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők.

„25 kiadó jelentkezett a vásárra, többnyire erdélyiek, de hat magyarországi is jelezte részvételét. A könyvkínálatban nem lesz hiány, azok a kiadók, akiknek kereskedelmi tevékenységük is van, a legújabb kiadványok mindenikét elhozzák a vásárra, de nemcsak a könyvek kapnak figyelmet, nagyon gazdag irodalmi programot állítottunk össze” – fogalmazott Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke. Idén Egressy Zoltán, Jászberényi Sándor, Tisza Kata, Tompa Andrea, Vida Gábor ülnek egy asztalhoz, hogy az elbeszélés felelősségéről beszéljenek, illetve fiatal költőkkel is találkozhatnak a vásározók szombat délelőtt egy matiné keretében. De Beethoven zenéje is felcsendül, melyre André Ferenc, Erdős Virág, Fischer Botond, Kali Ágnes és Parti Nagy Lajos versvariációkat hallhatnak az érdeklődők.” Kiemelte, idén a vásár mindhárom napján zenés produkciókkal szólítják meg a különböző korosztályokat. A legkisebbeknek, az alig 1-3 éveseknek Iszlai Renáta és Szász Márk Boka zenél, az ovisokat és a Kiskalász együttes várja a csütörtöki megnyitót követően a Nagyteremben. Szombat délelőtt a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Kishercege korosztályra való tekintet nélkül ajánlja előadását. A felnőtteket péntek este Pokorny Lia szólítja meg, aki LIAison című sanzon- és stand up-estjével érkezik Marosvásárhelyre.

„A könyvvásár már túlnőtt azon, hogy egy háromnapos rendezvény legyen, ahol könyveket lehet vásárolni. Az ősz számunkra Marosvásárhelyen az erdélyi szerzők és új köteteik népszerűsítéséről szól. A könyvek és a szerzők vannak előtérben, általuk szólítjuk meg az olvasókat, ebbe a koncepcióba kapcsolódik a Vásár lapja, és erről szól az Év szerzője díj is, amelyet az általunk felkért szakmai zsűri idén is odaítél” – magyarázta Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke. Hangsúlyozta azt is, hogy az idei könyvvásáron a 150 éve született Bánffy Miklós emlékének is teret szentelnek. „Úgy próbáljuk berendezni a teret, hogy Bánffy Miklósra is felhívjuk a figyelmet, és ehhez kapcsolódik a Király István által rendezett, Bánffy Miklós Naplegenda című művének a felolvasószínházi bemutatója is” – hangsúlyozta.

Forrás és a teljes cikk itthttps://vasarhely.ro/konyvvasar/a-marosvasarhelyi-nemzetkozi-konyvvasar-idei-ujdonsagai/

 

Alapító főszerkesztőjét, a 85 éves Szilágyi István írót köszönti a Helikon

A kolozsvári Helikon folyóirat 2023. október 10-i számának tematikus összeállításában egy, 2016 júniusában Szilágyi Istvánnal készült beszélgetés rövidített változata olvasható, valamint Karácsonyi Zsolt, Antal Balázs és Egyed Emese és Márkus Béla esszéi, tanulmányai az ünnepeltről. Kirándulás a szakadékhoz címmel egy mindmáig közöletlen Szilágyi-elbeszélést is hoz a lap, az írás az MMA Kiadónál 2021-ben, A hóhér könnyei című kötetben megjelent Az emlékezés göröngyein folytatása. Jégtáblák, kontinensek címmel Balázs Imre József közöl kritikát Szilágyi István Távolodó jégtáblákon című, 2023-ban az MMA Kiadónál megjelent könyvéről.

A Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Szilágyi István 1938. október 10-én született Kolozsváron. Mint korábban nyilatkozta, származása tájának a Szilágyságot tekinti, a felmenői innen származnak, és bár ő maga Kolozsvárott született, a bécsi döntést követően szülei Zilahra költöztek, így ő ott töltötte gyermekkorát. 1956-ban érettségizett Szatmáron, kitanulta a mozdonyszerelő géplakatos szakmát. 1958-tól a kolozsvári egyetem jogi karán tanult, 1963-ban nyert jogi diplomát. Az Utunk munkatársa, majd 1968 és 1989 között főszerkesztő-helyettese. 1990-től a Helikon főszerkesztője 2012 végéig.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kronikaonline.ro/kultura/alapito-foszerkesztojet-a-85-eves-szilagyi-istvan-irot-koszonti-a-helikon-irodalmi-folyoirat

 

Kötetek Székelyföld településeiről - író-olvasó találkozók Esztelneken és Uzonban

A Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelenő, kéttucat darabot elért, Székelyföld településeit ismertető sorozat utolsó három kötete – Esztelnek, Uzon és Nagybacon – egyszerre hagyta el a nyomdát, a kiadók pedig időszerűnek tartották, hogy a szerzőcsoportok találkozzanak a települések olvasóközönségével. Esztelneken Sepsiszéki Nagy Balázs sorozatszerkesztő ismertette az eddigi alkotói munkát, bemutatta a köteteket és a tizenegy szerző közül Csáki Árpád, Cserey Zoltán történészek, Kinda István néprajzkutató, az esztelneki pedagógus Varga Katalin szerzőként osztotta meg véleményét az olvasókkal, Kisgyörgy Zoltán pedig, a kötetek természetföldrajzi és geológiai fejezetének szerzője, egy kevés humort is csalt a tudományos témakörökkel küszködő résztvevők arcára. A találkozó könyvvásárral és dedikációval zárult.

Október 22-én az Uzon című kötet szerzői az ottani református templomban találkoztak az olvasókkal. A tizenegy tagú szerzőcsoportot ez alkalommal heten képviselték: Székely Zsolt, Cserey Zoltán, Csáki Árpád, Pénzes Lóránd, Tóth Szabolcs Barnabás történészek, Kisgyörgy Zoltán, a földtan és a vidék szunnyadó ásványkincseinek ismerője, valamint a helyiek örömére Ambrus Anna uzoni nyugalmazott tanár és helytörténész. Székely Zsolt egyetemi tanár Uzon régészeti érdekességeiről értekezett, Cserey Zoltán a település történetének eddig ismeretlen részleteit ismertette, Csáki Árpád a református templommal és az egyházközséggel kapcsolatos tanulmányának néhány érdekes részletét osztotta meg a hallgatósággal, a helyi katolikus egyházközség rövid történetét a településhez is kapcsolódó Pénzes Loránd levéltári kutató ismertette, Tóth Szabolcs Barnabás Uzon eddig ismeretlen művelődési múltjáról közölt érdekességeket.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/161425/iro-olvaso-talalkozok-esztelneken-es-uzonban-kotetek-szekelyfold-telepuleseirol-

 

Román-magyar irodalmi interferenciák, Máté-Arsene Irén és Szávai Géza díjazása

2023. október 21-én hatodik alkalommal került sor a Marosvásárhelyi Rádió Stúdiótermében a Romániai Írók Szövetségének Marosvásárhelyi Fiókja által szervezett Román–magyar irodalmi interferenciák című szimpóziumra.

Az eseményen a fiókszervezet tagjai folytattak párbeszédet a román és a magyar irodalom kölcsönhatásairól, a román–magyar műfordítás kérdéseiről, az együttműködés további lehetőségeiről. Az írószövetség bukaresti vezetőségétől Răzvan Voncu, a külügyi programok igazgatója, a România Literară főszerkesztője vett részt a rendezvényen, továbbá még jelen volt Hanna Bota és Florin Toma.

A konferenciát Markó Béla nyitotta meg, majd Răzvan Voncu és Eugeniu Nistor köszöntötte a jelenlévőket. Utána következett az írószövetség marosvásárhelyi fiókszervezete által létrehozott fordítói különdíj átadására. A Communitas Alapítvány által támogatott elismerést hatodik alkalommal osztották ki, az idén is ketten vehették át: Máté-Arsene Irén segesvári születésű könyvkiadó, író, a bukaresti Curtea Veche Könyvkiadó vezetője, a román-magyar irodalmi kapcsolatok ápolásáért és a magyar irodalomból románra fordított művek kiadásáért, valamint Szávai Géza író, szerkesztő, könyvkiadó, a budapesti Pont Kiadó vezetője a román-magyar irodalmi kapcsolatok ápolásáért és a román irodalomból magyarra fordított művek szerkesztéséért és kiadásáért. A laudációkat Demény Péter és Markó Béla mondták.

A díjátadás után került sor a Marosvásárhelyi Fiók és az írószövetség bukaresti vezetősége által kezdeményezett fordítói progam keretén belül megjelentetett könyvek bemutatására.

Forrás, a teljes cikk és a laudációk itthttp://www.iroszovetseg.ro/index.php/hatodik-alkalommal-kerult-sor-a-roman-magyar-irodalmi-interferenciak-szimpoziumra/

Videótudósítás itt: https://www.facebook.com/erdelytv/videos/695135542533577/

 

Harom-Vára túra könyvtárosi szemmel

2023. október 19-én a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium XII. C osztályos diákjai és Borsodi László osztályfőnökük, Borbé Levente könyvtárossal együtt, ellátogattak a zsögödi Harom-várához.

A könyvtáros, mint túravezető, a helyi értékek megismerésére fókuszált, a mondák és legendák pedig visszahozták eleink mesélésének varázsát, amelyek most már gyöngyszemeknek számítanak nemcsak a helytörténetben, hanem a lejegyzett szavak birodalmában is. A történetek tanulságos mivolta gondolkodásra sarkallta a hallgatókat, hiszen legtöbb esetben a közösség megvédése kerül a téma középpontjába, amely mellett érdemes kiállni.

Forráshttps://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/10/harom-vara-tura.html

 

Digitalizálás a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban

A helyi televíziók VHS kazettán lévő archívumából újabb 66 kazetta tartalmát digitalizálta a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. Az értékmentő munkát harmadik éve támogatja a megyei önkormányzat. Idén újabb kulturális kincseket és kordokumentumokat sikerült átmenteni. Digitalizált filmen látható például Páll Ágnes és a Step Dance kezdete, a Szent Miklós Kamaraegyüttes keresztelője, Basilidesz Csaba edző, amint az U18-as csapatával országos bajnok lett, és a felnőtt csapat létrehozását tervezi, interjú Kercsó Attila orvos-költővel, Szilágy Ferenc gimnázium igazgatóval, és más olyan személyekkel, akik ma már nincsenek az élők sorában. Az anyagok ugyanakkor rávilágítanak, hogy milyen aktív kulturális és sportélet zajlott a térségben. A korszerű adattárolóra rögzített anyag számos kutatáshoz felhasználható majd. A visszakereshető adatbázis kialakítása még hátravan.

Forráshttps://www.facebook.com/gyergyoszentmiklosi.varosikonyvtar/posts/762979779207276

 

Olvass többet! Határtalanul – magyarul: nemzetközi szakmai konferencia Kovásznán

Kovászna városa 2023. október 23-án újra az olvasás fellegvárává változott, az ötödik alkalommal megszervezett Olvass többet! Határtalanul – magyarul nemzetközi irodalmi szakmai konferenciának adott otthont. Ezt a debreceni Ady Endre Gimnázium, az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium és a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum egyik közös Erasmus+ projektjeként szervezték meg.

A rendezvényen részt vettek erdélyi, magyarországi és felvidéki pedagógusok, könyvtárosok és más szakmabeliek, akik az olvasást a szívükön viselik. Emellett szép számmal jelen voltak kovásznai, debreceni adys és érsekújvári diákok, valamint kísérő tanáraik.

A konferencia igen jól összeállított előadásai magával ragadóak voltak. A résztvevők az előadóknak az olvasással kapcsolatos személyes élményeibe, tapasztalataiba és praktikáiba nyerhettek betekintést. A változatos, emberközeli program gyakorlatai számtalan ötletet kínáltak fel mind a magyar nyelv és irodalom szakos tanároknak, mind könyvtárosoknak és más szakmabeli érintett kollégának egyaránt.

Nemcsak az olvasás megkedveltetésén és megszerettetésén volt a hangsúly, hanem magáról az olvasás univerzumának hatásairól is szó volt, azokról az életet segítő gondolatokról, amelyek egy jó műben rejlenek. Ebben a munkában nagy segítség lehet a szakmabeliek és azon olvasott személyek tevékenysége, akik céltudatosan rá tudják vezetni az érdeklődőket, hogy miként válasszák ki a maguk számára a könyvet. Ez függ egy kicsit a személyiségtől, de a műnek a minőségétől is, hogy miként hat az olvasóra. Egy csöppet olyan, mint egy missziós tevékenység, amellyel, ha egy kicsit is, de jobbá s talán szebbé lehet tenni a világot.

Forráshttps://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/10/olvass-tobbet-hatartalanul-magyarul.html

Sajtóvisszhanghttps://www.3szek.ro/load/cikk/161596/olvass-tobbet-konferencia-kovasznan

 

Könyvsorozatot indít a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

18 kötetből álló könyvsorozat jelenik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó gondozásában, Margó Könyvek néven. A sorozat első hat kötete már elérhető a könyvesboltokban. A könyvsorozat megjelenését középiskolásokat célzó olvasásnépszerűsítő program kíséri a következő három évben.

A Margó Könyvek projektben a következő három évben további 12 európai szerző köteteit fordítják le és adják ki Magyarországon. A kötetek mellett könyvbemutatókkal, a könyvek témáit feldolgozó podcastokkal, a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal együttműködésben középiskolásoknak szóló Margófakt alternatív irodalomórákkal, valamint a történetek tanórai feldolgozását segítő óravázlatokkal is készülnek a sorozat megalkotói.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kultura.hu/konyvsorozatot-indit-a-margo-irodalmi-fesztival-es-a-helikon-kiado/


Szőcs Géza 70 – emlékkötet

A 2020 novemberében elhunyt Szőcs Géza alkotói, politikai és közösségszervező tevékenysége előtt tisztelegve adták ki a Szőcs Géza 70 című kötetet, amelyben kortársai, barátai, kollégái szólalnak meg, emlékezve a költő-íróra, aki idén augusztusban töltötte volna 70. életévét.

Az erdélyi származású, Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, műfordító és politikus elévülhetetlen nyomot hagyott a kortárs magyar irodalomban. Kézjegyét először 1975-ben kiadott, Te mentél át a vízen? című kötetével tette le, amiért következő évben elnyerte a Romániai Írók Szövetségének debütdíját is. A ’70-es évektől egészen 2020-ban bekövetkezett haláláig állhatatosan alkotott, több mint kéttucat magyar nyelvű kötet fűződik a nevéhez, írásait többek között angol, horvát, kínai, román és spanyol nyelven is kiadták. Mindemellett az irodalmi-kulturális élet szervezésében, más alkotók műveinek gondozásában is részt vett: egyéb tisztségei mellett az Irodalmi Jelen főmunkatársa volt, a Magyar PEN Club elnökévé választották, de 2010 és 2012 között kultúráért felelős államtitkár, majd miniszterelnöki főtanácsadó is volt.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kultura.hu/szocs-geza-70-szocs-geza-24-arca/

 

Átadták a Székelyföld folyóirat díjait

Átadta 2023-as díjait a csíkszeredai Székelyföld folyóirat. A szerkesztőség épületében található Székelyföld-galériában 2023. október 20-án megtartott rendezvény első mozzanataként Tóth László főkonzul köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy az olvasást, a kultúrát magát mindenestől átformáló technikai forradalom korában a Székelyföld folyóiratban az állandó értéket látja.

A folytatásban Zsidó Ferenc főszerkesztő kifejtette, hogy huszonhat éves a folyóirat, huszonhatodik alkalommal adják át díjaikat, ez is jelzi azt a következetesen felvállalt koncepciót, hogy gesztusértékkel jutalmazzák azokat a szerzőket, akik szorosabban kötődnek a laphoz, akik az elmúlt években – kiemelten a legutóbbiban – hozzájárultak színvonalának emeléséhez.

Székelyföld-díjban részesült Magyar Zoltán budapesti néprajzkutató (akit Mirk Szidónia-Kata laudált), valamint Káli István marosvásárhelyi író (akit Zsidó Ferenc laudált); posztumusz Székelyföld-díjat kapott Bartha György csíkszeredai műfordító, költő, író (laudálta Mirk Szidónia-Kata). A Székely Bicskarend-díjat idén Háy János budapesti író-költő érdemelte ki, (laudálta Fekete Vince), a Homoródalmás Önkormányzatával és az almási Unitárius Egyházzal karöltve kiadott Szabó Gyula-emlékdíjat pedig Demeter Arnold csíkszentkirályi fiatal költő kapta (a díj jelentőségéről Csete Árpád almási unitárius lelkész beszélt, a díjazottat Fekete Vince szerkesztő méltatta).

Forrásokhttps://maszol.ro/kultura/Atadtak-a-Szekelyfold-folyoirat-dijait

https://www.hargitanepe.ro/atadtak-a-szekelyfold-dijakat


Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.

 

Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...