2023. november 27., hétfő

Vendégek a gimnáziumunkban

2023. november 24-én a József Attila Általános Iskola VII. C. diákjainak osztálya látogatott el a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumba. A diákok kísérője Fodor Enikő osztályfőnök volt.


A látogatók betekintést kaptak a hajdani gimnáziumi könyvtárba és jelenlegi szerepébe, felidézve az olvasási szokásokat, a csíki és erdélyi könyv- és könyvtártörténetet, kiemelve a ferencesek tevékenységének fontosságát ebben a térségben. Ugyanakkor megnézhettek néhány régi értesítőt és könyvet, amelyeknek mostanra már felbecsülhetetlen értékük van.

A könyvtár bemutatását az iskola létrejötte és története követte egészen a gimnázium Csíkszeredába való költöztetéséig. A XX. századi iskolatörténet nagy részét Markó Ilona, az iskola igazgatója mesélte el az épület impozáns dísztermében.



Ezt követően a csapattal meglátogattuk a fizika, biológia és informatika laborokat. Végül az iskolamúzeumba mentünk. A múzeumban megtekinthették a régi bútorokban elhelyezett dokumentumokat, amelyek a gimnázium megalakulásától léteztek. Noha e téren hiányosságok vannak és nincs minden eredeti állapotban, mégis egy átfogó képet mutat az elmúlt több száz esztendő történetéről. A vendégek örömmel nézegették a nagy múltú gimnázium kincseit.

A látogatók utolsó utazása az épület folyósóin volt. Menet közben betekinthettek egy-egy osztályba is.

A vendégek csíkvármegye iskolai fellegvárának látogatásáról néhány fotót is készítettek emlékül.


Fényképezte: Borbé Levente


Borbé Levente

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

ReMeK-e-hírlevél 2024/5. számából

Beavatás: néprajzi pályázat középiskolásoknak: Iskolai legendák – legendás iskolák A kolozsvári  Babeș –Bolyai Tudományegyetem Magyar Népr...