2024. március 9., szombat

LÁZÁR ERVIN felolvasómaraton

A Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár az idén 16-ik alkalommal rendezte meg a felolvasómaratont. Ehhez az eseményhez a Márton Áron Főgimnázium ismét bekapcsolódott. 

A rendezvény időpontját 2024. március 5-re tették. A próbaérettségi és a tantárgyversenyek miatt szervezési problémák léptek fel. Az iskola könyvtárába 9 (kilenc) osztály jelentkezett be. A bejelentkezettek többségét az osztályokban oldottam meg. Ezen kívül magyar nyelv és irodalom szakos kollégák is tartottak az osztályokban felolvasást. Egy IX. osztály Markó Ilona magyar nyelv és irodalom szakos tanár vezetésével részt vett a felolvasómaraton megnyitóján. Ahol nem sikerült a rendezvény napján bekapcsolódni, azok a rá következő néhány napban folytatják a felolvasást. Intézményünkben közel 350 diák és pedagógus olvasott fel.

 

A felolvasómaraton szerzője ezúttal Lázár Ervin (1936-2006) magyar meseíró, író, elbeszélő és újságíró volt. Az évfordulók apropója sem maradt ki, hiszen 70 éve érettségizett a szekszárdi Garay János Gimnáziumban. 

A rendezvényhez plakátot kaptam, amelyet az épületben több helyre is kifüggesztettem. A plakáton kívül Lázár Ervin életrajzi adatait tartalmazó írásokat, fényképeket és köteteiről készített fotókat helyeztem el a könyvtár előtti nagy asztalon. Ott volt látható az író néhány rövid és frappáns meséje is.

 

A Lázár Ervin életének főbb pillanatairól és munkásságáról készült bemutatóhoz a szóban forgó osztályok diákjainak tartottam kis előadást. Örömömre szolgált az is, hogy néhányuk emlékezett még az Olvasói utazás kapcsán általam előadott mesékre. Az előadást színesítette néhány általam felolvasott frappáns kis szövegrészlet is.


 

A gimnázium diákjai, tanárai és alkalmazottai Lázár Ervin meséiből, elbeszéléseiből, naplójából és más írásaiból olvastak fel. A magammal vitt könyvtári és otthoni kötetekből rögtönzött kiállítást hoztam össze.



A jelenlévő diákok többsége Lázár Ervin meséiből válogatott. Voltak, akik maguk között felosztották a kiválasztott történetben szereplő személyeket, és előadták, valamint a rövidebb meséknél párbeszédekkel tették színesebbé a felolvasást. Voltak, akik az állattörténeteket kedvelték, de akadtak olyanok is, akik az író mondagyűjteményéből, vagy az általa összegyűjtött Ámi Lajos mesemondó történeteiből választották néhány részletet a felolvasásra.


A felolvasómaraton alatt kedvelt mesék voltak: A lyukas zokni, A szökevényszeplők, A virágszemű, Két reggel, A kislány, akit mindenki szeretett, Rácegresi és Pácegresi, Szörnyeteg Lajos jaj de álmos, Ló Szerafin legyőzi önmagát, Dömdö-Dömdö Dömdödödöm, Mese egy szembejövőről, Mese reggelre, Bárányfelhő-bodorító, Vacskamati,a nagy egyetemes világméretű csaló. Részleteket olvastak fel Bab Berci kalandjai, Szegény Dzsoni és Árnika, A kisfiú és az oroszlánok, valamint Berzsián és Dideki meseregényekből. 


A felolvasómaraton alatt nemcsak a köteteket lehetett használni, hanem a maroktelefonokat is. A gimnáziumban tartott felolvasómaraton társszervezői Csata Emese, Csonta Noémi, Markó Ilona és Orbán Edina magyar nyelv és irodalom szakos tanárok voltak.


A könyvtárosi programomban részt vett osztályok: IX. B, IX. C, IX. D, IX. F, X. A, X. B, X. F, XI. C és a XI. D.

A felolvasómaraton résztvevőit a megyei könyvtár által tervezett könyvjelzőkkel ajándékoztuk meg.


Ezúttal is a helyi rendezvény házigazdája és főszervezője jómagam voltam.


Mint az elmúlt esztendőkben is, otthon, családi körben tovább folytattam a felolvasómaratont.

Fényképezte: Borbé Levente, Markó Ilona és Orbán Edina  


Linkek:

Lázár Ervin hivatalos honlapja: https://lazarervin.hu

 

Lázár Ervin – A családimádó ember, aki mindenkire figyelt: https://hetijoarc.blogstar.hu/2019/10/05/lazar-ervin-a-csaladimado-ember-aki-mindenkire-figyelt/84312/

Lázár Ervin művek itt találhatóak: www.szepi.hu/irodalom/lazar


Lázár Ervin művek a MEK-ben:

https://mek.oszk.hu/02700/02732/02732.htm,

www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/modern/lazar

Lázár Ervin mesék: https://www.youtube.com/results?search_query=L%C3%A1z%C3%A1r+ervin+mes%C3%A9k

 

Lázár Ervinre emlékezve:

- https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2008/05/lzr-ervinre-emlkezve.html

 

Rendhagyó osztályfőnöki óra „Lázár Ervinnel”:

- https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2022/05/rendhagyo-osztalyfonoki-ora-lazar.html


- A 2023-as olvasói utazás összefoglalója a X. A-ban: https://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2023/12/a-2023-as-olvasoi-utazas-osszefoglaloja.html

Borbé Levente,

könyvtáros




Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...