2024. március 3., vasárnap

ReMeK-e-hírlevél 2024/3. számából

 Hárommillió lejt fordít könyvek vásárlására a kulturális minisztérium

A román kulturális minisztérium 3 millió lejt fordít a közkönyvtárak könyvállományának bővítésére. A könyvek és folyóirat-előfizetések vásárlására vonatkozó országos program idei keretösszegét teljes egészében könyvvásárlásra fordítják.

„Tavaly óta hangsúlyozzuk, hogy a romániai könyvtáraknak új könyvekre van szükségük, az ország minden részén az olvasók valós igényeihez igazodva. Az idei évre első alkalommal 3 millió lejes könyvberuházásról van szó, és már ott tartunk, hogy megkezdtük a könyvek kiválasztását is. A programban Románia összes közkönyvtára részt vesz, a fő partnerek a megyei, városi és községi könyvtárak. A gyerekek és a fiatalok így kézzelfogható támogatást kapnak az oktatási tevékenységükhöz, hiszen könnyebben hozzáférhetnek az iskolában tanult olvasmányokhoz, és lehetőségük lesz olvasási szokások kialakítására is” – tájékoztatott Raluca Turcan kulturális miniszter.

A kiválasztás kiemelt területei a klasszikus és kortárs román és világirodalom reprezentatív művei, az V-XII. osztályos iskolai tantervben szereplő irodalom, a társadalom– és humán tudományok legfontosabb írásai, referenciaművek (például szótárak, atlaszok, útikönyvek) és kritikai műkiadások.

A könyvek kiválasztásának kritériumai közé tartozik a szerző és a mű értéke és hírneve, a beszerzés kívánatos volta a könyvtárak igényeihez igazodva, a gyűjtemény kiegészítésének szükségessége, a könyv grafikai kialakítása. Az érdeklődő kiadók 2024. március 29-ig nyújthatnak be pályázatot.

Forráshttps://maszol.ro/kultura/Iden-3-millio-lejt-fordit-konyvek-vasarlasara-a-kulturalis-miniszterium

 

Drámapályázat 14-18 és 19-26 évesek számára

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Teatrológia Tanszékcsoportja pályázatot hirdet 14–18 és 19–26 évesek számára, a következő kategóriákban:

1. Dráma/jelenet – egy- vagy többfelvonásos drámával vagy egy jelenettel lehet pályázni.

2. Színházi élménybeszámoló – egy színházi előadásról vagy online színházi élményről készült, személyes hangvételű beszámolót várnak.

A jeligés pályázatot az életkor megjelölésével 2024. március 18-ig lehet elküldeni a saját nevet nem tartalmazó, csatolt Word-dokumentumként, a dramapalya4@gmail.com e-mail-címre. A legjobb szövegek szerzői könnyített felvételt nyernek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem teatrológia alapképzésére vagy a drámaíró magiszteri képzésre (2024-ben és a következő években). A nyertes szövegek szerzői számára kiértékelő beszélgetést szerveznek színházi szakemberek részvételével. Az eredményhirdetésre és díjazásra idén áprilisban kerül sor. További információk a teatrológia – dramaturgia szak Facebook-oldalán vagy a dramapalya4@gmail.com címen érhetők el.

Forráshttps://nepujsag.ro/articles/dramapalya-2024

 

Versünnep 2024 eseménysorozat

A Versünnep Alapítvány kiírta 2024-as versenyprogramját, amelyre négy kategóriában jelentkezhetnek nem hivatásos előadóművészek, amatőr előadók, formációk, valamint iskolák és civil közösségek. Az idei Versünnepen kiemelt évfordulók: Radnóti Miklós (1909-1944) Hervay Gizella (1934-1982) Sziveri János (1954-1990).

A nevezés határideje 2024. március 31-e éjfél. Iskolák és civil szervezetek az év során bármikor kapcsolódhatnak az eseménysorozathoz amatőr versmondó verseny rendezésével.

A jelentkezéseket Vers- és prózamondás, Énekelt vers vagy versmegzenésítés, Képző és/vagy filmművészeti alkotás, Táncművészeti alkotás kategóriában várják. A jelentkezéseket Magyarországról, a határon túlról és a diszpórából is várják.

A versmondó versenyek legjobbjai, kategóriagyőztesei és az egyéni előadók nemzetközi seregszemlén, valamint szakmai továbbképző nyári műhelymunkán vehetnek részt.

Forrás: https://versunnep.net/wp-content/uploads/2023/12/Versunnep-2024_Kiiras_egyeni.pdf

 

 Ötven éve vált megyeivé a sepsiszentgyörgyi könyvtár

2024. február 15-én ünnepelte 50. születésnapját a Bod Péter Megyei Könyvtár.

Rendhagyó kezdeményezéssel, Sepsiszentgyörgy főterén tartott közös olvasással, a város diákjait megmozgató zenés-táncos villámcsődülettel ünnepelte megalakulásának ötvenedik évfordulóját az intézmény, este pedig dr. Reisinger János magyarországi egyetemi tanár, irodalomtörténész a rá jellemző szenvedélyes hangnemben és egyedi megközelítésben tartott lebilincselő előadást a könyvtár Gábor Áron termében, Petőfiről – méltósággal címmel, a Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatban.

A fél egyre meghirdetett közös olvasás, a kedvenc vagy éppen aktuális olvasmányok bemutatásának lehetősége viszonylag sok diákot vonzott pedagógusaikkal együtt a főtérre. A könyvtár munkatársainak buzdítására a gyermekek még táncra is perdültek, magasba emelve könyveiket, majd a közeli kávézók teraszán telepedtek le, lapozták, betűzgették, érdeklődve vették szemügyre egymás köteteit: a magyar népmeséktől a Grimm fivérekig, Pitypang és Lili történetéig, a Gárdonyi Géza műveire épülő olvasókönyvig sokféle címet olvashattunk a fedőlapokon.

Nem csak tanulók, a könyvtár dolgozói, járókelők, fiatalabb és idősebb érdeklődők is csatlakoztak a villámcsődülethez.

A megyeszékhely és Háromszék kulturális életében meghatározó szerepet játszó intézmény a jubileum jegyében további programokkal jelentkezik az év folyamán.

Fotók itthttps://www.kmkt.ro/otveneves-a-bod-peter-megyei-konyvtar

https://www.kmkt.ro/dr-reisinger-janos-eloadasa-petofirol-meltokeppen

Forrás és a teljes cikk itthttps://szekelyhon.ro/aktualis/otven-eve-valt-megyeive-a-sepsiszentgyorgyi-konyvtar

 

A Magyar Széppróza Napja a könyvtárban

Három prózaíróval, Balázs K. Attilával, Tamás Kincsővel és Zsidó Ferenccel ünnepelte idén Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Magyar Írók Ligája a magyar széppróza napját a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében, 2024. február 28-án. A vendégekkel Dimény H. Árpád költő beszélgetett. A családias est során szó volt az írói kötelességről, a szöveg és az író kapcsolatáról, majd a meghívott vendégek olvastak fel friss műveikből.

Szonda Szabolcs könyvtárigazgató köszöntötte az egybegyűlteket, jelezvén, hogy a magyar széppróza napja, amelyet Jókai Mór születésnapján ünnepelünk, arra is képes, hogy összeboronálja a Székelyföld különböző vidékein született alkotó, író embereket.

Dimény H. Árpád bevezetőjében elmondta, az ünnep az olvasás ünnepe, és szerencsés helyzetben vagyunk, mert itt vannak azok az alkotók, akik megteremtik a lehetőséget, hogy elvarázsolt világokba juthassunk. Ezután arra kérdezett rá, hogy a hatodik alkalommal megünnepelt magyar széppróza napjának Jókai Mór születésnapját választották ugyan, de a meghívottak kit tartanának érdemesnek arra a magyar irodalomból, hogy az ünnep „arca” legyen?

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/164189/a-magyar-szepproza-napja-a-konyvtarban

Fotók itthttp://kmkt.ro/a-magyar-szepproza-napja-konyvtarunkban

 

"Íróasztaltól olvasókuckóba" – újságíróból könyvtáros egy napra

 A Hargita Népe újságírója, Péter Ágnes egy napig kipróbálta, milyen könyvtárosként dolgozni a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekrészlegén.

"A megyei könyvtár gyermekrészlegén töltöttem el egy napot, ahol aznap Zsók Éva könyvtáros volt szolgálatban. Az ő munkáját próbáltam ki és tapasztaltam meg, milyen a könyvtáros egy átlagos napja, hogyan és mivel telik el nyolc óra a gyermekrészlegen.

"Kora reggel még csend van a könyvtárban, ekkor van idő rendet rakni, könyveket visszatenni a helyükre, és haladni a soha véget nem érő adminisztrációs munkával, statisztikákhoz szükséges adatok rögzítésével. Délelőtt már nő-növöget a forgalom, kora délután pedig már egymásnak adják a kilincset a gyermekek, szülők és nagyszülők. A könyvtárosnak pedig mindig készenlétben kell lennie, függetlenül attól, hogy épp milyen más teendők várnak rá.

– Nyitott, gyermekbarát, otthonos teret alakítottunk ki, mert nem mindegy, hogy milyen környezetben fogadjuk a kicsiket, emellett nagyon fontos, hogy nálunk megtalálják a legújabb, legszebb, legnépszerűbb gyermekkönyveket és a klasszikusokat is. Ezek olyan alapfeltételek, amelyeket egy könyvtárnak teljesítenie kell ahhoz, hogy a látogatók elégedettek legyenek, hiszen a gyermekkönyvtárból nőnek ki az olvasó felnőttek – mondta el a könyvtáros."

"Amikor valamilyen tematikus hét van az óvodában vagy iskolában, a témához találó könyveket mutatják meg a gyermekeknek. Van, hogy bábelőadást is tartanak, és a könyvtár épületében is körbevezetik a kicsiket. Saját előadásuk is van, amelyet az egyik könyvtáros írt meg, és turnén is voltak, amikor félreeső, vidéki iskolákba látogattak el. Emellett minden évben egynapos programsorozatot szerveznek a magyar népmese napjára, amely töretlenül népszerű.

Ottjártunkkor is érkezett egy óvodás csoport, akiknek a könyvtáros elmondta, hogyan lehet kölcsönözni és használni a könyvtár szolgáltatásait. Ilyenkor rövid előadással kedveskednek az apróságoknak: a papírszínházat én is kipróbáltam, A három kívánság című magyar népmesét olvastam fel, a gyermekek közben a földön, párnákon ültek, és figyelmesen nézték a meséhez tartozó illusztrációkat."

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.hargitanepe.ro/iroasztaltol-olvasokuckoba

 

Wass Albert-felolvasóest Kézdivásárhelyen

Wass Albert tiszteletére a magyarlakta területeken immár tizenhetedik éve – 2004. február 20-án indítottak útjára Magyarországon – egyidőben olvasnak fel az író műveiből. Erdélyből Kézdivásárhely és Székelyudvarhely csatlakozott a világszerte több helyszínen is megrendezésre került Wass Albert-felolvasások hétvégéjéhez.

Ballai Imre, az Összefogás a Kárpát-medencéért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület alapítójának összesítése szerint 58 anyaországi, erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, őrségi és amerikai egyesült államokbeli közösség csatlakozott a Wass Albert-felolvasáshoz. A Háromszéki Népfőiskola Egyesület 2024. február 24-én az Erzsébet Teremben tartotta felolvasóestjét az író műveiből. Indításként Bíró Erika, a Népfőiskola elnöke ismertette a felolvasás kezdeményezője, Hegedűs Gergely András országos köszöntőjét Virágot a Hargitáról hozzatok! címmel, majd a Meister Éva szín- és előadóművész által küldött hangfelvétel hangzott el, amelyben a résztvevők részleteket hallhattak az író önéletrajzából, valamint a Patkányok honfoglalása című művéből.

Forrás és teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/164099/wass-albert-felolvasoest-kezdivasarhelyen

 

Olvasóklub középiskolásoknak a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban

Az olvasóklub olyan középiskolásokhoz szól, akiket elbűvölnek a történetek, és a klub foglalkozásain olyan történetekkel, könyvekkel szeretnének megismerkedni, amelyek szórakoztatnak, elragadnak, felemelnek, elgondolkodtatnak, hatnak ránk így vagy úgy.

A szervezők arra vállalkoznak, hogy megpróbálják megfejteni egy-egy történet, könyv üzenetét.

Az olvasóklubra a tervek szerint minden hónap utolsó keddjén, du. 5 órától kerül sor a könyvtárban! Az első találkozás időpontja: 2024. február 27.

Jelentkezni lehet Kovács Erzsébet könyvtárosnál, a 0748457027 telefonszámon.

Forráshttps://www.facebook.com/Biblioudv/posts/810028494496276

A könyvtár hirdetője

 

 A Kárpátországi szolgálat című könyv méltatása - Megszámláltattál, de híjával nem találtattál

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének negyedik könyvét olvasva nem véletlenül ötlik fel a Bánffy Miklós trilógiájának címsora – Megszámláltattál, Híjával találtattál, Darabokra szaggattatol –, amely a maga során Dániel próféta könyvének egy közismert részére utal.

A Kárpátországi szolgálat című kötetben közölt főpásztori, lelkészi interjúk ugyanis a világ különböző részein élő magyarság jelenlegi helyzetébe engednek betekintést, feltárulnak a közösségünk előtt álló kihívások, gondok, amelyek egyfajta megmérettetéssé, számvetéssé állnak össze. A lelkészek, egyházi főemberek, lelki vezetők szavaiból kisugárzó cselekvő hit révén azonban a kötet végkicsengése mégis éppenhogy ellentétes mind a bibliai, mind a Bánffy Miklós-i folytatással: könnyűnek találtattál, illetve híjával találtattál. Sőt, e hit mintha még a „darabokra szaggattatás” tényét is ellensúlyozná, annak tragikumát egyfajta dacos bizakodássá lényegítené át: szétszaggatva bár, különböző országokban, sőt, más-más kontinensen, de él és élni akar a magyar.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/163538/megszamlaltattal-de-hijaval-nem-talaltattal-a-karpatorszagi-szolgalat-cimu-konyv-meltatasa

 

A gyergyószentmiklósi városi könyvtár és a könyvajándékozás

A Nemzetközi Könyvajándékozás Napja keretében a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár közvetítő szerepet vállalt az ajándékozók és megajándékozottak között. Nemcsak 2024. február 14-én, hanem azon a héten naponta 9 óra és 17 óra között a gyermekkönyvtárban fogadták a szülők és gyerekek által kiválasztott, ajándékozásra szánt, „kinőtt” könyveket, azokat, amelyek még elég jó állapotban voltak ahhoz, hogy más is szívesen lapozgassa. A gyermekkönyvtárosok pedig eljuttatták ezeket a példányokat azoknak, akik örömmel vették kézbe a köteteket, mert egyébként nincs lehetőségük könyvekhez jutni. A legkisebbeknek szánt képeskönyvektől a serdülőknek szóló kisregényekig bármilyen, gyermekeknek szóló könyv felajánlható volt a Nemzetközi Könyvajándékozás Napja alkalmából.

Forráshttps://www.facebook.com/gyergyoszentmiklosi.varosikonyvtar

 

Óvodások a Mikes-könyvtárban

Nagy volt a zsivaj 2024. február 15-én a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárában: óvodások barangolták be a könyvlabirintust, az üveghegyen át eljutottak az Óperenciás-tengerig, majd addig forgatták a szebbnél szebb meséskönyveket, amíg képzeletben életre nem kelt néhány mesehős.

Csipike Napközi Otthon Süni nagycsoportosai igen tartalmas hetet zártak. A csoportszoba bejáratát mesevárrá alakították, mindennap ezen át léptek be kedvenc meséskönyveikkel, amelyeket be is mutattak egymásnak. Sőt, a szülők, nagyszülők régi meséskönyveit is magukkal vihették, ezeket mint féltett kincset a mesesarokban helyezték el. A T3 Nyomdában a könyvkészítéssel ismerkedtek, de az egyik legérdekesebb kalandot minden bizonnyal a könyvtárban élték át, Kiss László könyvtáros birodalmában, aki sok meglepetéssel készült. A padlóra festett nyilak jelezték a könyvtári kalandozás útját, néhol nem is volt egyszerű ugrálni az útjelzőkön, de végül mindenki célba ért, és önfeledten lapozgathatott.

Kiss László szerint a játék, a szabadon forgatható könyvek sokasága, a plafonig emelkedő könyvespolcok látványa a legkisebbeket is elvarázsolja, s tán az átélt élmény visszavezeti a gyermekeket a könyvtárba. Januártól legalább tizenöt helyi óvodás nagycsoport, előkészítő és első osztály vett részt hasonló könyvtári barangoláson.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/163868/ovodasok-a-mikes-konyvtarban-sepsiszentgyorgy

 

Emlékképek Nagy Borbáláról

Nagy Borbála íróról, színműíróról és műfordítóról, halálának 30 évfordulóján, kiállítással, felolvasással, életművének bemutatásával is megemlékezett a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtára.

A kiállítás anyagában megtalálható az író életrajza, műveiről néhány szösszenet, és képek róla, valamint a kiadott köteteiről. A könyvtárban lévő kötetek mellett a világhálón fellelhető írásokat és róla szóló dokumentumokat Borbé Levente, a gimnázium könyvtárosa felajánlotta az érdeklődő tanároknak és diákoknak.

Forráshttp://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2024/02/emlekkepek-nagy-borbalarol.html

 

Kovács Bányai Réka a 2024-as Monoki-díjas

Szőcs Endre, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete elnökének felkérésére az idén szakmai bizottság döntött arról, hogy ki legyen az egyesület jelöltje a 2024-es Monoki István-díjra. A tagság előzetesen Borbé Leventét, a Márton Áron Gimnázium könyvtárosát, Kovács Bányai Rékát, a Teleki-Bolyai Könyvtár könyvtárosát és Sándor Edit csíkszentdomokosi könyvtárost jelölte. Nagyon nehéz döntés volt ez a bizottság számára, hiszen mindhárman a maguk területén szakmai szempontból kiemelkedők, tulajdonképpen mindhárman megérdemlik az elismerést.

A bizottság, azaz Bodnár Róbert, Gordán Edina, Hollanda Andrea, Lőrinczi Edit, Kelemen Katalin, Kovács Erzsébet, Lázok Klára, Vántsa Judit és Vincze Csilla, egy Vántsa Judit által kidolgozott és a bizottság által kiegészített pontrendszer alapján dolgozott. A jelöltek szakmai önéletrajzát a jelölők (Dunkler Réka, Lázok Klára és Finta Erika) megfeleltették ennek a pontrendszernek, és a három jelölés, illetve a szakmai önéletrajzok alapján küldték el szavazataikat a bizottsági tagok a bizottság elnökének.

A szakmai bizottság döntése alapján a 2024-es Monoki István-díj címzettje Kovács Bányai Réka, a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár könyvtárosa.

Forrás: RMKE-levelezőlista

 

Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@gmail.com

Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Kovács Eszter.

 

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...