2024. március 24., vasárnap

Mesés életek

Találkozás percei

Szervező: Gábor Tünde Anikó, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum könyvtárosa

Előadó: Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa

Közreműködők: Ambrus Adél és Baliga Erika a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum magyar nyelv és irodalom szakos tanárai.

 

Mesélés

2024. március 21-én, csütörtökön a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum meghívottja voltam. Ennek a rendezvénynek a megszervezésére a döntés egy tapasztalatcsere során került szóba. Gábor Tünde Anikó, az említett intézmény könyvtárosa örömmel adott helyet a programomnak, amelyet elsősorban a csíki iskolai könyvtárak együttműködése keretén belül indítottam el. Az előadás témája Mesés életek címmel a mesélés szépségét és az olvasás ösztönzését szorgalmazza.

A kedves közönség

Gábor Tünde Anikóval megvitattuk a könyvtárosok helyzetét, az iskolai könyvtári munka változásait és más szakmai problémákat. Ezt követte az előadás, amelyet kétszer mutattam be az V-VIII. osztályosoknak az iskola dokumentációs és információs központjában.

A résztvevő négy osztály diákjai a mesélés és az olvasás lényegéről, fontosságáról, jótékony hatásáról hallhattak kiselőadást, amit Lázár Ervin meséi követtek.

A rövid bemutatkozás után a mesélés csodálatos univerzumáról beszéltem. A diákokat elkísértem abba a nem is olyan régi múltba, ahol a nagypapák, az öregek, de még a szülők is szívesen meséltek háborús történeteket, falubeli élethelyzeteket, élettörténeteket, vagy éppen meséket, természetesen színt adva nekik, toldva-foldva, néha kiegészítve, vagy éppen eltúlozva. Mindenképpen esténként, munka után, a tűz körül zajlottak, vagy éppen a petróleumlámpa fényénél. A történetek csodásan hatva megelevenedtek a fényben és a szikralángok között.

Tényleg lyukas a zokni...

Segítünk a "Lyuknak" nagynak lenni

A mesélésből született olvasás hihetetlen. Elkísér az adott történet világába, fantáziánkat folyton bővíti. Megérted a ki nem mondottat, hiszen papírra van vetve írott szavak formájában. A gondolkodásodat pedig szorgosan alakítja, bizonyos esetekben lassan de biztosan át is formálja. Olvasással csak több leszel. Viszont a tartalmas könyvekhez kell az olvasómesterek segítsége. Főleg akik kéznél vannak: pedagógusok, könyvtárosok, de olvasott személyek, mint a rokonok vagy barátok.

Nem sikerült elszakítani "Zokni urat"
 

Az olvasásból áttértem Lázár Ervin két meséjére. A diákok már jól ismerték a nagy meseíró történeteit, amelyeknek mondanivalója megmozgatja a felnőtteket is.

A lyukas zoknival kezdtem. A felolvasás végén a gyerekekkel megkaptuk azt a közös pontot, bizony egymás nélkül nem sokat érünk…

Szörnyeteg Lajos szaval

Brukner Szigfrid felolvassa "saját költeményét"

A második mese a Dömdö-dömdö-dömdödöm volt. Itt a gyerekek hamar ráhangolódtak a történetre. Tudták, hogy ki kicsoda benne, hiszen találkoztak velük magyar nyelv- és irodalom órákon is. Azt egyből felfedezték, már az előző meséből kiindulva, hogy egyedül nem megyünk sokra. Viszont a közösségben felmerülő problémákat valahogy meg kell oldani, legalábbis a feszültséget enyhíteni.

Aromo

Nagy Zoárd a lépkedő fenyő

A két mese felolvasása közben a fontosabb mozzanatokat megelevenítettem előttük. Az előadás igen jól sikerült. A diákok bekapcsolódtak a műsorba. Szívesen válaszoltak a kérdésekre, és még ötleteket is adtak. A végén pedig konklúzióként az olvasás ösztönzéseképpen elmondtam, hogy böngészés közben mindenki megteremtheti a saját történetét, amelyben nemcsak főhősként vehet részt, de talán merészen tovább is gondolhatja mindazt, esetleg elő is adhatja, ahogyan most már ők is megtapasztalták.

 

Dömdödöm a nyertes

A sikeres programért köszönet illeti Gábort Tünde Anikó könyvtárost, aki zökkenőmentesen szervezte meg az előadást, a magyar nyelv és irodalom szakos tanároknak, akik fantáziát láttak benne, és természetesen az intézmény vezetőinek és dolgozóinak a szívélyes fogadtatásért.

Búcsú az iskolától

Fényképezte és a pillanatfilmeket készítette: Gábor Tünde Anikó


Együttműködés emléke


Ehhez a fényképhez is egy egész történet tartozik. Szinte mesél... Az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza 2010. áprilisi továbbképzője keretén belül a résztvevők meglátogatták a Márton Áron Főgimnázium könyvtárát. Ott volt Gábor Tünde Anikó is. A képzés címe: Hatékony kommunikáció az iskolai könyvtáros munkájában volt. A fotót Fosztó Erzsébet készítette.

Forrás: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2010/04/az-apaczai-csere-janos-pedagogusok-haza.html

Borbé Levente,

könyvtáros

 

Nincsenek megjegyzések:

Kivételes alkotások a Márton Áron Főgimnázium diákjaitól

E tanév kezdetétől a Márton Áron Főgimnázium szépművészeti tantermében lázas munka folyt a beavatott diákok körében. Az újraha...