2015. február 26., csütörtök

Kányádi felolvasómaraton a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban



A  felolvasást reggel 8 órakor a III. C osztályosok kezdték. Geangalău Lenke tanci elmesélte, hogy az ő édesanyja, Dénes Emma, tanítóképzős korában Kányádi Sándorral együtt  ingázott Székelyudvarhelyre. Ő mesélte, hogy Sándor bácsi akkoriban sokat viccelődött, néha meg is sértődtek a lányok, mert bizony gúnyosan élcelődött velük.



9 órától jöttek a nagyobb diákok, magyar szakos tanáraik kíséretében. Legtöbben magyar nyelven olvastak, de a Varga Mónika angol szakos tanárnő V.-es és VI.-os diákjai néhány verset angol nyelvre fordítottak és úgy is felolvasták. (Szabadon választott házi feladat volt a fordítás, néhány versikének 2-3 angol nyelvű változatát is hallhattuk, a magyar nyelvű után.)


Román nyelven Bodnari Carmen román szakos tanárnő olvasott fel, aki most ismerkedett a Kányádi-versekkel és nagyon tetszettek neki. Német nyelvű fordítást is hallhattunk a VIII.-osoktól, majd jöttek a líceumi tanulók, a Református Kollégium diákjai, végül ismét a III.-os és II.-os diákok. Az ő kedvencük a Világlátott egérke kalandjai voltak. 15 óra után a könyvelőségről is jöttek felolvasni. Volt, aki szavalt, és volt aki a saját, dedikált könyvéből olvasott fel. 

A maraton 16 óráig tartott. Páran betegség miatt hiányoztak, így a bejelentkezett 250 személy helyett 226-on vettek részt a felolvasáson.


Link az iskola honlapján található bejegyzéshez:http://www.szekelymikokollegium.ro/index.php?esemeny=205



Forreitter Csilla-Éva,
könyvtáros

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...