2015. február 2., hétfő

Módszertani nap Gyergyószéken

Gyergyószentmiklóson első alkalommal tartották külön a módszertani napot a magyar tannyelvű iskolák könyvtárosai. A találkozónak a Salamon Ernő Gimnázium könyvtára adott otthont, az egybegyűltek az ismerkedés mellett a saját tanintézményeikben szervezett eseményeket mutatták be.

Pantilimon Júlia Hajnalka jó háziasszony módjára kedvesen fogadott mindenkit, és nemcsak a könyvtárat mutatta be, hanem a kezdőket tanácsokkal látta el, és megmutatta a könyvtárvezetéshez szükséges nyomtatványokat is. A bürokratikus követelmények ismertetésébe többen bekapcsolódtak, már csak ezek egyeztetéséért is érdemes volt találkozni. A Salamon Ernő Gimnázium rendezvényei közül a könyvtárosnő az Őszi szavalóversenyt emelte ki, amelyet nemrég tartottak 25. alkalommal. 
 
A nemzetközi szavalóversenynek minden évben társszervezője volt a könyvtár, idén, a jubileumi emlékkiállítás összeállításával is megbízták a könyvtárost. Pantilimon Hajnal az újítások között említette, hogy a közeljövőben sorra kerülő rendezvényre szeretetről szóló írásokkal nevezhetnek be az iskola diákjai, a vetélkedőt a magyar szakos tanárokkal közösen szervezik. A könyvtár tevékenységei között már hagyomány az ünnepi műsor karácsonyra, amit idén is megszerveznek. 
Új kolléganőt is köszöntöttünk, Bajna Gyöngyvér nemrég lett a gyergyószentmiklósi Kós Károly Általános Iskola (félnormás) könyvtárosa. Arról számolt be, hogy az iskola névadója előtti tisztelgésként a magyar nyelv napján mutatták be a diákok verseiből született Mókakönyv című kötetet. Az ünnepségre, ahol Ilyés Etelka igazgatónő az iskola 72 éves fennállásáról és a névadó szellemiségéről beszélt, elhívták Bajna György újságírót, ő méltatta a 27 tanuló versét tartalmazó kötetet. A könyvtárosnő gitárkísérettel is hozzájárult a jó hangulathoz.
A vidám könyvtári rendezvényeket és a könyvtáros iránti szeretetből betérő gyerekeket felidézve elhangzott, hogy sokan a munkájuk mellett egyéb megbízatásokat is kapnak, Koncsag Edit például, aki 15 évig volt a gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont könyvtárosa, ideiglenesen a titkárságon segít. Czimbalmos Kozma Anna, a ditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum könyvtárosa dokumentarista is. Elmondta, hogy kezdetben nagyon sok tanórát tartottak a tanárokkal közösen, de egyre nehezebb a diákok érdeklődését felkelteni, mert a nagyon jó képességű gyerekek többnyire városi iskolákat választanak. Pedig főként a nagyobb diákok figyelmét a könyvekre irányítani városon sem könnyű fogalmazta meg Suciu Erzsébet is, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum könyvtárosa. Mezei Erzsébet, a ditrói Siklódi Lőrinc iskola könyvtárosa is arról számolt be, hogy az óvónők rendszeresen beviszik a kicsiket, de a tanítónők már inkább elviszik a könyveket, nem a könyvtárban tartják a tevékenységeket. Nyilvánvaló, hogy amikor Ditróban is sokkal több diák volt és legalább száz idegenből érkező tanuló lakott a bentlakásban, akkor a rendszeres olvasótábor is nagyobb volt. A könyvek és az olvasás megszerettetéséért különböző lépéseket tesznek a gyergyószéki könyvtárosok, senki nem tétlenkedik. A maroshévízi Kemény János Elméleti Líceum könyvtárosa, Deme Károly is elmondta, hogy a magyar és román szakos tanárokkal közösen milyen tevékenységeket szerveznek, ugyanakkor arról számolt be, hogy a városi kulturális életben és a hagyományápolásban is kiveszi részét. Az informatikussal közösen interaktív játékot is szerveztek, nemzetközi pályázaton is részt vettek a diákok az irányításával, és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházzal is együttműködnek annak érdekében, hogy előadásokat is láthassanak a diákok.  
A Batthyány Ignác Technikai Kollégium könyvtárosaként könyvtárismereti vetélkedőről számoltam be, amelyen teljes osztályok vesznek részt csapatokra osztva, a feladatsor végrehajtása során a könyvtárral ismerkednek, miközben egyes kötetek után kutatnak. 
Ugyanígy ismertettem a szerelmeslevél-író versenyt, melynek a tavaly nagy sikere volt, ezért ebben a tanévben is meg szeretném szervezni. Két kategóriában zajlott a díjazás, a tanulók a levelek mellett remek verseket írtak, és a nyertesek közé nem csak a „jó tanulók” kerültek be, ezt szolgálták a szabályok is, az előítéletek elkerülése érdekében jeligével kellett az írásokat beküldeni.
A módszertani napon zajló beszélgetés során szó volt az iskolai könyvtárak elektronikus nyilvántartásáról, az erre létrehozott különböző programokról, ugyanakkor általános problémaként fogalmazódott meg, hogy nem jut pénz új könyvek vásárlására, és hiányosak a román házolvasmányok magyar fordításai, amire pedig a diákoknak nagyon nagy szükségük lenne, és érthetetlen, hogy ezeket miért nem nyomtatják újra (némelyiket 40-50 éve adták ki utoljára). 

Vincze Csilla, a Batthyány Ignác Technikai Kollégium könyvtárosa
Gyergyószentmiklós, 2014. november.


Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...