2015. február 26., csütörtök

Kányádi felolvasómaraton a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban



A  felolvasást reggel 8 órakor a III. C osztályosok kezdték. Geangalău Lenke tanci elmesélte, hogy az ő édesanyja, Dénes Emma, tanítóképzős korában Kányádi Sándorral együtt  ingázott Székelyudvarhelyre. Ő mesélte, hogy Sándor bácsi akkoriban sokat viccelődött, néha meg is sértődtek a lányok, mert bizony gúnyosan élcelődött velük.



9 órától jöttek a nagyobb diákok, magyar szakos tanáraik kíséretében. Legtöbben magyar nyelven olvastak, de a Varga Mónika angol szakos tanárnő V.-es és VI.-os diákjai néhány verset angol nyelvre fordítottak és úgy is felolvasták. (Szabadon választott házi feladat volt a fordítás, néhány versikének 2-3 angol nyelvű változatát is hallhattuk, a magyar nyelvű után.)


Román nyelven Bodnari Carmen román szakos tanárnő olvasott fel, aki most ismerkedett a Kányádi-versekkel és nagyon tetszettek neki. Német nyelvű fordítást is hallhattunk a VIII.-osoktól, majd jöttek a líceumi tanulók, a Református Kollégium diákjai, végül ismét a III.-os és II.-os diákok. Az ő kedvencük a Világlátott egérke kalandjai voltak. 15 óra után a könyvelőségről is jöttek felolvasni. Volt, aki szavalt, és volt aki a saját, dedikált könyvéből olvasott fel. 

A maraton 16 óráig tartott. Páran betegség miatt hiányoztak, így a bejelentkezett 250 személy helyett 226-on vettek részt a felolvasáson.


Link az iskola honlapján található bejegyzéshez:http://www.szekelymikokollegium.ro/index.php?esemeny=205



Forreitter Csilla-Éva,
könyvtáros

Rendhagyó irodalomórák Kányádi Sándor felolvasómaraton

A korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakoztunk a Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében meghirdetett felolvasómaratonhoz.


Iskolánk felső tagozatos diákjai közül kétszázan vettek részt a Dánél Hajnalka iskolakönyvtáros, magyar szakos tanár irányításával megszervezett rendezvényen. A felolvasómaratonon 8-tól 12-ig rendhagyó irodalomórán fényképek segítségével elevenítettük fel a legjelentősebb életrajzi eseményeket Kányádi Sándor életéből. “A vers az, amit mondani kell.”-vallja a költő. Így nemcsak felolvastunk Kányádi Sándor gazdag és változatos életművéből, hanem hallottuk is a szavaló Kányádit és a Kaláka zenekar vidám megzenésített versfeldolgozásait. Az örömteli hangulatban zajló rendhagyó irodalomórák szervezésében közreműködtek Borbély Hajnalka és Bota Szidónia, a magyar nyelv és irodalom katedra tanárai. Minden résztvevő névre szóló könyvjelzőt kapott ajándékba elismerésül, hogy részt vett a felolvasómaratonon.


Dánél Hajnalka,
könyvtáros

Csatlakoztunk a Kányádi Sándor felolvasómaratonhoz



Idén is csatlakoztunk a 2015. február 17-én megszervezett felolvasómaratonhoz. Rendezvényünk az iskola multimédia termében volt megtartva, körülbelül 160-an vettünk részt a felolvasáson.
A tanulók kedvelték a közös olvasást, szívesen olvasták az általuk kiválasztott verseket, így továbbítva a rendezvény legfontosabb üzenetét: hogy minél többen részt vegyünk a közös olvasásban, és továbbadhassuk az olvasás örömét.  A résztvevő tanárok és én is felolvastunk, Jónás Gyöngyvér tanárnő angol fordítással kapcsolódott be a maratonba.
A hetedik alkalommal megtartott  rendezvény fő szervezője  a Kájoni János Megyei Könyvtár.

      Szervező: 
Ø  Sárossy Gabriella, Bodó Beáta, Csató Jolán, Lestyán Csilla - magyar szakos tanárok
Ø  Kovács Edit - könyvtáros



 Résztvevők:
8,00 – 8,50
IX.C osztály – Sárossy Gabriella tanárnő
9,00 – 9,50
 IX.A osztály – Sárossy Gabriella tanárnő
10,00 – 10,50
X.D osztály – Ferencz Zsuzsa tanárnő
11,10 – 12,00
 X.C osztály – Csató Jolán tanárnő
12,10-13,00
X.E osztály -  Bodó Beáta tanárnő
13,10-14,00
X.B osztály – Kedves Mónika tanárnő

Kovács Edit, könyvtáros – Joannes Kájoni Szakközépiskola


2015. február 25., szerda

Felolvasó maraton a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban






Az előző évekhez hasonlóan, a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium idén is bekapcsolódott, pedagógusaival és diákjaival, az országhatárokon is átnyúló Felolvasó maratonba. 




Így, 2015. február 17-én, lelkesedéssel készültünk a felolvasásra, átadva egymásnak az együtt olvasás örömét. Ebben az évben Kányádi Sándor műveiből válogathattak a résztvevők, az elemi osztályosok meséket olvashattak az iskola könyvtárában, míg a nagyobbak versekkel tették szebbé ezt a délelőttöt. Az előkészítő osztályosoknak egy régi diákunk olvasott fel, ami után a gyerekek könyvjelzőt is készítettek.



Hatos Melinda,
könyvtáros

 

2015. február 24., kedd

Adj király katonát! vetélkedő a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium Könyvtárában




A székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium Könyvtára ötödik alkalommal szervezte meg az Adj király katonát! elnevezésű vetélkedőt, amelyben idén is bekapcsolódott a Petőfi Sándor Általános Iskola, 15 diákkal. 2015. február 20-án 10 csapat mérhette össze tudását a szöveggyűjteményből olvasottak alapján. A szöveggyűjtemény tizenhárom irodalmi művet és egyéb rövid írást tartalmazott és ennek melléklapjából idén Nobel díjasok munkásságával ismerkedhettek meg a versenyzők.

A körkérdések, a villámkérdések, a címerkészítés és a játék alapján a következő fordulóra a Kis óriások csapat jutott tovább, melynek tagjai: Kacsó Bence (Petőfi Sándor Általános Iskola), Mircse Katalin és Vágási Bianka (Orbán Balázs Gimnázium).



Hatos Melinda könyvtáros,
szervező


Szerelmeslevél író verseny


Vajon manapság miért nem írunk szerelmes levelet? Ezt a kérdést feltéve jött az ötlet, hogy Valentin nap körül szervezzek egy szerelmeslevél író versenyt.


 A plakát hamar el si készült a következő utasításokkal: legyen ellátva  jeligével, legyen  benne az igaz szerelem utáni vágyódás, a hit, hogy megtalálható az igazi, akire mindig vágytunk, s a „világrengés” vagy a csalódás, a szakítás. Sajnos a nagyobb diákok már csak smst képesek írni, ugyanis csak az V. osztályból kaptam 5 levelet értékelésre. Na de ezeknek is örültem.  Az értékelésnél elsődleges értékelési szempont volt az eredetiség. 



Így lett :
I. Ambrus Eszter
II. Póra Edina
III. Farkas Andéla helyezett.
Dicséretben részesültek: Benedek Szende és Szabó Klementina Edit.



2015.02.20

Gábor Tünde-Anikó,
Árpádházi Szent Erzsébet
Líceum könyvtárosa

Újból Nemzetközi Könyvajándék Nap a Szent Erzsébet Líceumban


Több mint 100 könyvet vihettek haza a diákok a Nemzetközi Könyvajándék Nap alkalmából, amit nagyszünetben találtak különböző helyeken lerakva. E kezdeményezés célja, hogy növelje a gyermekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz. 


Sikeres volt a könyvajándékozás, pillanatok alatt eltüntek a könyvek a helyükről. Most is volt aki megköszönte, volt  olyan is aki bosszankodott, hogy miért nem ment ki idejében a folyósókra és volt aki 4-5 könyvet szedett össze. E kezdeményezés célja, hogy növelje a gyermekek hozzáférési lehetőségeit a könyvekhez, hogy még több kedvet kapjanak az olvasáshoz. 


2015.02.13

Gábor Tünde-Anikó,
Árpádházi Szent Erzsébet
Líceum könyvtárosa


2015. február 23., hétfő

Könyvajándékozási Nap a parajdi Áprily Lajos Általános Iskolában


A beszámolómat egy kis kerettörténettel kell kezdenem.
A tavaly először szerveztük meg a Könyvajándékozási Napot a parajdi Áprily Lajos Általános Iskolában. Mint az iskola könyvtárosnője, saját könyvtáramból az alsós osztályok ajtaja elé 3-4 darab könyvet tettem le, magyarázó szöveggel, hogy mit ünnepelünk még február 14-én, s ajánlottam, hogy 2015. február 14-én ők is tegyenek így.

Közben a községhez tartozó két falu iskolájában is én lettem a könyvtárosnő. Leltározás során észrevettem, hogy főleg az egyik településen a mesetár nagyon szegényes és elavult.
Ezért, gondoltam, hogy most e könyvtár állományát gyarapítsuk. Felhívást készítettem és nagy-nagy örömömre , pénteken, 61 darab, főleg meséskönyvet adományoztak a tanulók.

A III.B. osztály, tanítójuk Laczkó-Dávid Tünde tanítónő, minden egyes tanulója adományozott legalább egy  könyvet, s még idézeteket is kerestek a könyvről.




Az egyik szegény körülmények között elő tanulónak lehet, hogy csak ez az egy meséskönyve volt otthon, de nagy-nagy szeretettel adományozta a könyvtárnak.
A könyvekbe az adományozó nevével ellátott könyvjelző kerül, s köszönetképpen pedig összehangolva a másik eseménnyel egy szív formájú levelecskét kaptak.







Látván a gyerekek örömteli arcát ( hogy magukévá tették, hogy jobb adni, mint kapni) remélem, hogy a jövőben már otthon is könyvet ajándékoznak( lehet a szerelmüknek is) e napon s az év minden napján szeretettel forgatják és olvassák a könyveket.

                       
                                                 Kelemen Rebeka
 a parajdi Áprily Lajos,
az alsósófalvi Sükösd Ferenc és
a felsősófalvi Székely Mózes iskolák könyvtárosa.

Parajd, 2015. február 15.



Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...