2018. február 26., hétfő

Felolvasómaraton a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolában


"Ami igaz, az természetes, ami természetes, az jó és szerintem szép is. Ez az én esztétikám."
/Petőfi Sándor: Levél Arany Jánoshoz/

A Móra Ferenc Általános Iskola idén is csatlakozott a Kájoni János Megyei Könyvtár kezdeményezéséhez Barabás Zója könyvtárosnő szervezésében.

Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda művei után 2018-ban a 195 éve született Petőfi Sándor (1823-1849) műveit szólaltattuk meg. Ez az év egyúttal Az apostol megírásának és az 1848-as forradalomnak a 170 éves évfordulója is.

Február 20-án 8-14 óra között iskolánk könyvtárában, osztálytermekben tanulóink megtalálhatták a korosztályuknak, ízlésüknek legmegfelelőbb Petőfi-verset. Összesen 580-an olvastak fel az ifjú költő és forradalmár verseiből.

A korábbi évekhez hasonlóan a felolvasók névre szóló könyvjelzőt kaptak ajándékba.
Beszámoló és a képek: https://www.facebook.com/moraferenciskola/?hc_ref=ARRhLimSBPLT0axFfksCQj4OZ7tHgvm1JNN9r-sEJZ5AbY6N-Qog0Nd_SoDWvK2UB4Y

2018. február 23., péntek

10. NEMZETKÖZI FELOLVASÓ MARATON-2018. FEBRUÁR 20. a karcfalvi Mártonffy György Általános Iskolában


Intézményünk is csatlakozott az idei 2018. Február 20-án a 10-dik alkalommal megrendezett Nemzetkőzi Felolvasómaratonhoz.
Az idén Petőfi Sándor műveit olvastuk, születésének1 95. évfordulója, illetve Az apostol megírásának a és a 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulója alkalmából.
A maraton célja, ráirányítani a figyelmet az olvasás szépségére, fontosságára és továbbítani az olvasás örömét.
Iskolán tanárai és diákjai egyaránt bekapcsolódtak a tanórákon való olvasáshoz, és időnként hanganyagot is hallgattak egyes színészek előadásában.
Az előkészítősök, meg az I. osztályosok a tanítónénikkel közösen mondták el az Anyám tyúkja verset, és meghallgatták az Arany Lacinak című versét.
 
A II-III-IV. osztályosok egy-egy választott versikét olvastak fel. 
Az V-VIII osztályosok már egy héttel a maraton előtt el kezdtek készülni, hisz ők a kiválasztott versek nagy részét elszavalták, aki hosszabbat választott az felolvasta. 
A magyar tanárnő Biró Brigitta minden osztálynak bemutatta Petőfi életét, ami még inkább ösztönözte a diákokat, hogy melyik versét olvassák.
 

Sokan a családi költeményeiből választottak, de a szerelmi költeményeit sem hanyagolták. A tájköltemények is előtérben kerültek, sokan választották A Tisza, A puszta télen, Az alföld verseket. A fiúk pedig a szabadságharcosabb verseket részesítették előnyben.
Néhány költemény az elhangzottakból:
Szeget szeggel, Anyám tyúkja, Füstbe ment terv, Egy estém otthon, Arany Lacinak, Fa leszek, ha…, Reszket a bokor, A Tisza, Az alföld, Csatadal, Föltámadott a tenger, Nemzeti dal, János vitéz, Szeptember végén, Minek nevezzelek?, Távolból, Befordultam a konyhára, István öcsémhez, Pató Pál, Fekete kenyér és még sok más.
A felolvasómaratonon minden diák megkapta a megyei könyvtár által tervezett könyvjelzőt.


 
Könyvtáros : Gábor Emilia
Magyar szakos tanárnő: Biró Brigitta
Tanítónők: Ambrus Irma
Székely Katalin
Váncsa Éva
Antal Etelka
Gidró Klementina

Petőfi felolvasás csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskolában


A csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola diákjai idén is nagy számban vettek részt a X. ik alkalommal megrendezett nemzetközi felolvasómaratonon. A diákok idén Petőfire emlékeztek és műveiből válogathattak, olvastak, szavaltak.

 A délelőtt folyamán sokan az iskola könyvtárában csatlakoztak a közös felolvasáshoz, de voltak akik az osztálytermekben maradtak és voltak akik ez alkalommal is a közeli Kájoni János megyei könyvtárba látogattak el. A közös felolvasást a felolvasómaraton 10 éves történetének felidézése, Petőfi Sándor életének és munkásságának rövid bemutatása előzte meg, majd a felolvasást, szavalatokat követően megzenésített versekből válogattunk.
A kisebb osztályokban, előkészítőben, a gyerekverseket animációs változatban is megtekinthették. Ezt követően illusztrációkat készítettek, melyek az iskola könyvtárában tekinthetők meg. 

Köszönjük a megyei könyvtárnak a szervezést, a felhívást a részvételre és nem utolsó sorban a könyvjelzőket, melyekből lassan gyűjtemény áll össze minden résztvevőnek.


Bölöni Melinda,
könyvtáros

2018. február 22., csütörtök

Felovasómaraton székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskolában


A székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola- az előző évekhez hasonlóan- minden diákja részt vett a felolvasómaratonon, február 20-án. 


A diákokat reggel az iskola folyosóin, a könyvtárban egy-egy rögtönzött Petőfi kiállítás várta mely a költő életét, műveit ismertette, számos idézettel költeményeiből, amiket a nap végén magukkal vihettek a diákok.  

Minden osztályban beszélgettünk Petőfi Sándor életéről, munkásságáról, műveiből olvastunk,  költeményeiből hallgattunk meg. 
 
Az idén is meglepetéssel készültünk a gyerekeknek, vendégeink voltak a Tomcsa Sándor Színház színművészei: Fincziski Andrea és Dunkler Róbert akik Petőfi költeményeiből olvastak fel a diákok nagy örömére. 
Dunkler Róbert színművész
Köszönjük, hogy itt voltak és még nagyobb élménnyé avatták a Petőfi Sándor műveivel való ismerkedést.

Fincziski Andrea színművésznő és Dunkler Réka könyvtáros

Dunkler Réka,
könyvtáros

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...