2024. július 4., csütörtök

Biblioterápiás drámajáték a sepsikőröspataki Írisz Háznál

A lelkes közönség

2024. június 26-30. között a kisgalambfalvi Három Galamb Egyesület sérült fiataljai és kísérői a kőröspataki Írisz ház táborozó helyén töltöttek öt napot.

A tábor szervezői Filipov Soó Zsuzsa és Simó Éva a Három Galamb Egyesület vezetői voltak. A jól átgondolt és alaposan megszervezett programok egymást követték. 

Rajzol a pilóta

A pilóta munkái

A negyedik napon jómagam is bekapcsolódtam a vérkeringésbe. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg művét adtam elő Bajcsi Kinga székelyudvarhelyi óvónéni és pszichológus segítségével. Ő játszotta a kis herceget, a többi szereplőt pedig „magamra szabtam”. Így helyszínről-helyszínre újabb embertípussá változhattam, ami igen izgalmas kihívás volt számomra. A karakterek egyben komolyak, de ugyanakkor mókásak is tudtak lenni. Az utazás során, a találkozások sodrában, nyilván a kis hercegnek is meg kellett vívnia saját belső csatáit. Az eberekkel való kapcsolatteremtés nem mindig könnyű folyamat...

A kis herceg a rózsájával

"Távcsövön át kukucsálva"

A hangsúly a barátságra tevődött. Kiegészítésként, valamelyest másként fogalmazva, baráti kapcsolatok keresésére és rátalálására fokuszáltunk

A kis herceg és a király


A hiú és a kis herceg

A kis herceg és a részeges

Derűs pillanatok

Az út, amelyben a közönség is besegített egy kis dinamikával lett felturbózva. Az idő fogalmát az utazások segítségével lehetett bemutatni, és magát az események zajlását ugyanezzel a cselekvéssel sikerült összekötni. Így a segítségül hívott közönség a történetbe bekapcsolódva helyszínről-helyszínre követhette az eseményeket. Minden egyes helyszín számukra is egy új feladatot hozott, amelyet szintén velük együtt próbáltunk értékelni, s aztán a foglalkozás végére megoldást keresni rá. Itt többek között gondolok a helyes és a helytelen viselkedésre. Vajon a kis herceg miért lett boldogtalan a rózsa miatt? Milyen embertípusokat fedezett fel a vándorlása során, ameddig a Földre jutott? Ki volt, az aki, nyomot hagyott a lelkében? Végül pedig mit tanult meg a kis herceg az új barátjától, a rókától.

 

Az üzletember nem tudja elkápráztatni a kis herceget

A sajnálatraméltó lámagyújtogató

Mindezek után a történetet kiegészítve, közösen folytattuk tovább a cselekményt a kis herceg hazaérkezésének pillanatával, s az azutáni kapcsolatát a rózsával.

Találkozás a rókával

A foglalkozást nagyban segítette a jelmezek hosszú sora, amelyben Bajcsi Kinga szintén besegített, szakértelme ezen a téren is megmutatkozott. Minden egyes átváltozás növelte a történet gördülékenységét, s egyidejűleg emelte a darab hangulatát.

 

 JELMEZBE ÖLTÖZÉS -a hiú
 
A kis herceg

A végén együtt örülhettünk annak, hogy a kis herceg is rátalált a barátságra és ezáltal a szeretetre is. A lelkes nézőközönség szintén hamar rátalált ezekre az értékes emberi érzésekre. Felidézhették, vagy helyben megtapasztalhatták a barátság önzetlen mivoltát, és az ebből fakadó szeretetnek a kifogyhatatlan öleléseken túli kincsforrását.

A rózsa

A földrajz tudós

A foglalkozás itt még nem ért véget. A fiatalok és kísérőik felpróbálhatták kedvenc karakterük jelmezeit. Egy kis időre átváltozhattak azzá a figurává, amit láttak és éreztek az előadás során. Jó volt megtapasztalni, hogy a közönség éberen figyelt. Néhányan még elő is adták, átélve azt a kis jelenetet, amely megfogta őket, vagy maradandó nyomot hagyott bennük. 

A részeges
Az üzletember

A hiú és a király jelmeze kipróbálva

Kingával igen hálásak vagyunk arra az összhangra, amelyet a jelenlévők segítségével fesztelenül megtudtunk valósítani. Mindent összevetve a kis herceg története egy biblioterápiás interaktív drámajátékban előadva egészen jól sikerült.

A hiú meghajol a király előtt

Később, Kinga segítségével, a műhöz kötődően, a táborban lévő fiatalok és szüleik megalkották a saját „bolygójukat”. Mindezt egy csillagos égboltú vászonképen megjelenítve, amelyet szintén közösen alkottak meg a táborozók, mint a bolygók készítői, elhelyezhették saját planétájukat a középpontban tündöklő Nap körül.


Közös kreáció: a csodálatos égbolt

A foglalkozáshoz kötődik az a fontos megjegyzés is, hogy június huszonkilencedikén adtuk elő a művet, azon a napon, amikor Antoine de Saint-Exupéry született.

Fényképezte: Mihály Izabella, Borbé Levente és Filipov Soó Zsuzsa

* * *

A történetet megelevenítő pillanatokat, Mihály Izabellának köszönhetően, itt lehet megtekinteni:

1. Kis herceg – Róka jelenet: https://www.youtube.com/watch?v=cPrpGXix1l0

2. Kis herceg – Rózsa jelenet: https://www.youtube.com/watch?v=bMVCLHjnHq0

*

Folytatásként, erről a foglalkozásról szóló élmények, kiemelve a barátság témát, a Bice-Bóca színjátszó csapat júliusi évadzáróján lesznek feldobva, hiszen, mint ismeretes, örökzöld gondolatokat hordoznak magukban.


Hasznos linkek:

1. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg műve megtalálható Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján: https://mek.oszk.hu/00300/00384/html/

2. A 2004. júliusában húsz esztendeje elhunyt Illyés Kinga előadásában hallható lemezfelvétel a kis hercegről: https://www.youtube.com/watch?v=YN-xC3FcFJ8

3. A kis herceg (1974) film magyar szinkronnalhttps://online-filmek.ac/film/3804-a-kis-herceg

4. A kis herceg film / animációhttps://videa.hu/videok/film-animacio/a-kis-herceg-film-animacio-gLIrI7p1cEzYgsCx

5. A kis herceg alapműre készített rajzfilm - A kis herceg: https://videakid.hu/videok/animacio/a-kis-herceg-2015-animacio-mWkZpKA5NHIeHhkr

6. Előadó: Koncz Zuszsa, a dal szerzői az Illés zenekar – Kis herceg: https://www.youtube.com/watch?v=vS12vZhiQ5s

Borbé Levente

könyvtárpedagógus


2024. július 3., szerda

ReMeK-e-hírlevél 2024/7. számából

175 éves a székelyföldi sajtó - Háromszék hadi lapja: a Székely Hírmondó

1849. június 7-én jelent meg Kézdivásárhelyen a Székely Hírmondó első száma. Idén június 4-én került ki a nyomdából a Háromszék független napilap tízezredik száma. E két jeles évforduló kapcsán a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete 2024. június 15-re időzítette idei, Kárpát-medencei magyar újságírók részvételével Sepsiszentgyörgyön tartandó konferenciáját, amelynek témája a 175 éves székelyföldi sajtó volt.

Forrás és a teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/166452/haromszek-hadi-lapja:-a-szekely-hirmondo-175-eves-a-szekelyfoldi-sajto

 

Tanévvégi „olvasói utazás”

2024. június 6-án látogatott el a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumba Gál Judit, a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára egy „olvasói utazásra”. Jelenleg a Debreceni Hittudományi Egyetem (DRHE) kétéves irodalomterápiás szakának esti tagozatán kamatoztatja tudását, és egy hospitálás erejéig tette tiszteletét a főgimnázium könyvtárában.

A látogató is aktív résztvevője lett egy foglalkozásnak, a munkafolyamat alatt kisegítette Borbé Levente könyvtárost a jelmezek és más eszközök előkészítésével. Az előkészített olvasmányokból Asztalos István Történt az utcán című, pörgős és eseménydús történetére esett a választás. A mű felolvasása utáni beszélgetést követően, az előkészített kiértékelő kérdésekre válaszolva, a diákok papírra vetették gondolataikat az elhangzott műről és azok szereplőiről.

A könyvtáros a vendégnek bemutatta a főgimnázium könyvtárát, dísztermét, sporttermét és az iskolamúzeumot is.

Forráshttp://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2024/06/olvasoi-utazasom-tanev-vegi-

latogatoja.html

 

Évzáró gyimesi kirándulás

A Márton Áron Főgimnázium IX. F osztálya a Gyimesekbe kirándult 2024. június 18-án és 19-én. Az esemény szervezője osztályfőnökük, Kovács Zsuzsa volt. A kalauzolást és idegenvezetést Borbé Levente, a főgimnázium könyvtárosa vállalta fel.

A kétnapos kiruccanás magában foglalta a gyalogtúrát, amelynek állomásain helytörténeti, történelmi, néprajzi és természeti csodákat tekinthettek meg a fiatalok. Mindezeket a könyvtáros könyvajánlókkal egészítette ki, amelyekből helyben is lehetett vásárolni. Ilyenek a gyimesi községek monográfiája, népi gyógyászata, népi szokásai stb. Azonban két kötetet kiemelt a diákok részére a többi közül. Az egyik Dezső László Barangolások a Gyimesek vidékén című kötete, és a másik Liviu Rebreanu Akasztottak erdeje (Pădurea spânzuraților) c. regénye volt.

Forráshttp://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2024/06/gyimesi-tanevvegi-kirandulas.html

 

Biblioterápia sérült gyerekeknek

2024. június 15-én harmadszorra hívták meg biblioterápiás tevékenységre Borbé Leventét, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosát, a Kísérő csoport elnevezésű táborba, amelyben a „Soha ne add fel” Alapítványhoz érkező szülők és sérült gyerekeik aktív, mégis pihentető programon vehettek részt, a Szentegyháza melletti, szelterszfürdői Szent Gellért Alapítvány kis kertjében.

Borbé Levente könyvtáros és biblioterapeuta, valamint Bajcsi Kinga székelyudvarhelyi óvónő és pszichológus segítségével Péterfy Emília Az árulkodó című frappáns kis történetét elevenítették meg a résztvevők.

Forrás és a teljes cikk itt: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2024/06/biblioterapia-serult-gyerekeknek-2024.html

 


Varujan Vosganian író lett a Romániai Írók Szövetségének új elnöke

Varujan Vosganian írót választották meg a Romániai Írók Szövetségének új elnökévé. A szervezet Facebook-oldalán 2024. június 26-án közzétett bejegyzés szerint Vosganian 660 szavazatot kapott az összesen leadott 740-ből. A bukaresti író a 2024. március 23-án elhunyt Nicolae Manolescu irodalomkritikust és irodalomtörténészt váltja a szervezet elnöki tisztségében.

Forráshttps://nyugatijelen.com/index.php/kultura/varujan-vosganian-iro-lett-a-romaniai-irok-szovetsegenek-uj-elnoke

 

Beszámoló a Kárpát-medencei könyvtárosok 17. találkozójáról

2024. június 2–3-án Csongrádon rendezték meg a Kárpát-medencei könyvtárosok 17. találkozóját. A szakmai rendezvény elsősorban a határon túli magyar könyvtárosok konferenciája, a kapcsolatépítés jegyében azonban egyre népszerűbb a magyarországi szakemberek körében is.

A találkozó a hagyományoknak megfelelően kiállításmegnyitóval vette kezdetét, ahol az érdeklődők a „silent booknak”, magyarul képkönyvnek is nevezett rendhagyó könyvtípusnak köszönhetően egy sokrétű, szókincset, vizuális műveltséget fejlesztő, fantáziát megmozgató, szavakat nélkülöző képi világot ismerhettek meg. A kiállítást az egri Bródy Sándor Könyvtár munkatársai állították össze, akik foglalkozás keretében mutatták be az érdeklődőknek a képkönyvekhez kapcsolódó könyvtárosi szerepköröket.

Másnap, 2024. június 3-án dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyugalmazott főigazgatója nyitotta meg a konferenciát, majd pedig Bedő Tamás, Csongrád város polgármestere és Tőzsér Istvánné, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az elmúlt évekhez hasonlóan a konferencia első felében neves előadók tartottak előadást. Nyáry Krisztián, az Így szerettek ők című könyv szerzője mesélt lebilincselően irodalmi nagyjainkról. Ezt követően dr. Baracsi Katalin internetjogász beszélt az egyre nagyobb számban előforduló internetes bűncselekményekről.

A konferencia második részében a magyarországi és határontúli könyvtárosok jó gyakorlatokat, újdonságokat bemutató előadásai következtek: Liebhauser János, a szekszárdi Illyés Gyula Könyvtár igazgatója a zöldkönyvtári gyakorlatról beszélt, Csordás Katalin és Szlávnity Tünde a délvidéki Kishegyes és Bácsfeketehegy megújult könyvtárait mutatták be, Nagy Emese, a bácstopolyai Juhász Erzsébet Könyvtár könyvtárosa pedig az intézmény programjairól tartott beszámolót. Ezután került sor Hicsik Dóra Közös nyomaink című előadására, amelyben a Kárpát-medencei Magyar Nemzeti Bibliográfiát, annak előzményeit, körvonalait és a határon túli kollégákkal való együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

„Az Országos Széchényi Könyvtár gyűjtőkörébe szervesen beletartozik az országhatárainkon kívüli magyar területek könyvtermése is, a mindenkori gyűjtést és számbavételt segíti elő a készülő bibliográfia, amely a határontúli partneri kapcsolataink mellett különféle könyvtári katalógusok, sajtófigyelők, internetes oldalak, könyvkiadók, nyomdák segítségével bővül. Kiemelten fontos számunkra a határontúli könyvtáros kollégák segítsége és figyelme, hiszen sok, kis példányszámban megjelenő kiadvány, amely kereskedelmi forgalomba nem is kerül, csak partnereink segítségével tud eljutni a nemzeti könyvtárba.

A délutáni workshopon Hicsik Dóra Elbe Istvánnal együtt tájékoztatta az érdeklődőket az OSZK határontúli magyar kiadványainak beszerzési gyakorlatáról.

Forráshttps://nemzetikonyvtar.blog.hu/2024/06/11/beszamolo_a_karpat-medencei_konyvtarosok_17_talalkozojarol

 

Mesterségek, amiket elsodort az idő – könyvbe, filmbe foglalva élnek

Tudja ma még valaki az éticsigából, fenyőszurokból főzött háziszappan receptjét? Dagad-e sok háromszéki melle a büszkeségtől, hogy a zalánpataki üvegcsűrben évi 3,5 millió üvegtárgy készült? Gondolná-e valaki, hogy hegedűvonónak csak a ménló farokszőre jó? Többek között ehhez hasonló kuriózumokat is megtudhat az olvasó, de a tudós sem marad „éhen”, ha kézbeveszi Kinda István néprajzkutató Hagyományos mesterségek Háromszéken és Erdővidéken című könyvének második kötetét, melyet 2024. június 12-én mutattak be a Székely Nemzeti Múzeumban.

Hároméves gyűjtés és egy éves írás-szerkesztés után, az első kötet megjelenése után hét évvel az érdeklődő olvasó kézbe veheti a Hagyományos mesterségek Háromszéken és Erdővidéken című könyv második kötetét is. A Háromszék Vármegye Kiadó kiadásában megjelenő kötet több mint 600 fotóval illusztrál olyan mesterségeket, mint az erdőlés, favágás, fafeldolgozás, vadászat, halászat, kútásás, kéményseprés, bádogosság vagy a szappankészítés, forgácskalap-készítés, gyertyaöntés, üveggyártás és mások.

A kötet pesszimista olvasatban akár már sírköve is lehetne sok mesterségnek, amelyet az ipari fejlődés gyorsuló ütemben sodort el. Más oldalról nézve a kötet olyan alapossággal dokumentálja a kihalófélben levő foglalkozásokat, hogy abból vissza is lehet tanulni őket.

A két, népi mesterségeket bemutató kötet mellé egy háromnyelvű (magyar, román, angol) honlap is készült, és több kisfilm, valamint több egyórás dokumentumfilm is (pl. Meszesek, Tehenesek címmel), amelyekkel készítőjük, Vargyasi Levente neves fesztiválokon nyert díjat. A Youtube-on elérhető filmeknek eddig összesen több mint 5 millió megtekintésük volt – jegyezték meg elégtétellel a kötet születésénél bábáskodók. Elhangzott, hogy az ország más vidékeivel ellentétben Háromszéken annyi hagyományos mesterség él még, hogy azt csak csodálják a román vidékek és az egész ország művelődési életének szereplői.

Végül a szóban forgó kötet szerzője, Kinda István beszélt munkájáról. A 30 népi mesterséget bemutató könyv első kötete sajnos már nem kapható, a másodikban – amely teljesen önálló műként is megállja a helyét – 20 foglalkozást foglalt bele.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.hirmondo.ro/kultura/mestersegek-amiket-elsodort-az-ido-konyvbe-filmbe-foglalva-elnek-tul/

https://www.3szek.ro/load/cikk/166591/bemutattak-kinda-istvan-konyvet-hagyomanyos-nepi-mestersegek-haromszeken-es-erdovideken-ii

 

Háromszéki Téka - Cserei Farkas: A’ magyar és székely aszszonyok’ törvénye

Cserei Farkas A’ magyar és székely aszszonyok’ törvénye című munkáját közli a baróti Tortoma Kiadó a Háromszéki Téka című, 35 kötetesre tervezett sorozat 7. köteteként. A kötet kapható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető az erdelyikonyv.hu oldalon.

Forrás és a teljes cikk itthttps://www.3szek.ro/load/cikk/166601/cserei-farkas:-a’-magyar-es-szekely-aszszonyok’-torvenye-haromszeki-teka


Ferences térerő - könyvbemutató

Megjelent Borsodi L. László csíkszeredai költő, tanár, az Erdélyi Ferences Rendtartomány korábbi sajtóreferensének legújabb könyve, Ferences térerő címmel.

A könyvet 2024. június 12-én a Kájoni János Megyei Könyvtárban is bemutatták, ahol a szerző beszélgetőtársai Urbán Erik OFM tartományfőnök és Sarány István újságíró voltak.

Az eseményen az érdeklődők értékes információkat kaphattak az erdélyi ferencesek dolgos mindennapjairól, a felgyorsult hétköznapok élő egyházáról, hitükről, szellemiségükről, szolgálatukról, törekvéseikről, kihívásaikról és elköteleződésükről Isten iránt.

A közel másfél évtized alatt készült, egymásra is utaló beszélgetések rávilágítanának a ferencesek elhivatottságára, és arra is, hogy miként igyekeznek a múlt értékeinek aktualizálásával nyitottak maradni a jelen kihívásaival szemben.

A kötet, amely negyvennégy interjút és négy ankétot tartalmaz, a rendtartomány kiadásában jelent meg.

Forráshttps://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/1281/szent-ferenc-utjan-jarni-nem-konnyu-de-olyan-lehetoseg-amely-az-isteni-harmoniaba-vezethet.-borsodi-l.-laszlo

 

Lövétei Lázár László és Nagy Zalán vehette át a Romániai Írók Szövetsége díjait

2024. május 31-én a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színházban osztotta ki a Romániai Írók Szövetsége a 2023-as könyvmegjelenéseket jutalmazó díjait.

Az Írószövetség Kisebbségi Bizottságának (Markó Béla elnök, Ana Carolina DovalySlavomir Gvozdenovici, Karácsonyi Zsolt, Mihai Traista) javaslatára a magyar nyelvű irodalomért a zsűri a díjat Lövétei Lázár Lászlónak ítélte Zákeus fügefája című verseskötetéért (Bookart – Pesti Kalligram, 2023). A kisebbségi nyelvű elsőkönyves szerzőnek járó debütdíjat Nagy Zalán kapta Atlasz vállára veszi a holdat című verseskötetéért (Erdélyi Híradó Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, 2023).

Forráshttps://www.helikon.ro/bejegyzesek/lovetei-lazar-laszlo-es-nagy-zalan-vehette-at-a-romaniai-irok-szovetsege-

 

Marosvásárhelyi származású írónak ítélték oda a londoni pénzintézet irodalmi díját

Bartis Attila A vége című műve kapta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei irodalmi díját.

Magyar irodalmi mű most első ízben nyerte el a londoni pénzintézet évente odaítélt elismerést. A díjkiosztón Bartis Attila kijelentette, hogy „abszolút váratlanul, rendkívüli meglepetésként” érte az EBRD elismerése. A szerző kiemelte: külön öröm számára, hogy a díjra jelölt hármas végleges listán még egy magyar mű szerepelt, ami bizonyítja, hogy „a magyar irodalom nagyon-nagyon jó”. Az idei EBRD-díjra esélyes másik magyar irodalmi alkotás Tóth Krisztina tizenöt rövid elbeszélést tartalmazó, Vonalkód (Barcode) című novelláskötete volt. Ezt a könyvet Peter Sherwood fordította angolra, és az angol változat a Jantar Publishing gondozásában jelent meg.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kronikaonline.ro/kultura/marosvasarhelyi-szarmazasu-ironak-iteltek-oda-a-londoni-penzintezet-irodalmi-dijat

 

Átadta díjait a fiatal tehetségeknek az Erdélyi Magyar Írók Ligája

Bizakodásra ad okot, hogy az erdélyi magyar irodalomnak mutatkozik utánpótlása, hiszen sok fiatal próbálkozik vers- és prózaírással – hangzott el a Méhes György Tehetségkutató Pályázat díjainak átadóján, amelyet a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében tartott az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), 2024. június 29-én.

Szép számmal akadnak erdélyi magyar fiatalok, akik vers- és prózaírásra adják a fejüket, közülük 32 tehetséges fiatalt díjazott az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) irodalmi pályázata keretében, amelyet a Méhes György – Nagy Elek Alapítvány támogat. A díjátadó ünnepséget Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának termében tartották, az eseményen sok díjazott fiatal jelent meg szüleivel együtt, az erdélyi magyar irodalom képviselői közül is sokan vettek részt az eseményen. Így népes közönség tapsolhatott a szárnyukat és tollukat próbálgató ifjú tehetségeknek.

Forrás és a teljes cikk itthttps://kronikaonline.ro/kultura/bar-nem-mindenkibol-lesz-iro-lesz-utanpotlasa-az-erdelyi-magyar-irodalomnak-n-atadta-dijait-a-fiatal-tehetsegeknek-az-e-mil

 

Elhunyt dr. Szőcs Géza Mihály kézdivásárhelyi közíró

2024. június 2-án elhunyt dr. Szőcs Géza Mihály), tanár, a fizikai tudományok doktora, közíró, közönségszervező és -építő, Kézdivásárhely Pro Urbe-díjasa.

Az 1937. február 8-án született dr. Szőcs Géza neve összeforrott a Siculus Rádióéval: a 95 Mhz-en sugárzó adónak sokáig volt a főszerkesztője, nevét a Vasárnapi jegyzet című műsor miatt is sokan ismerték, amely számos értékes interjúval, stúdióbeszélgetéssel jelentkezett minden héten.

A sokrétű, nagy műveltségű tanárember nyugalomba vonulásáig a rádiót igazgatta, majd a stafétát átadva könyvsorozat írásába kezdett, ezek a Hang-könyvek voltak, és általában Kézdivásárhely és környéke történetéhez adtak érdekes, sokszor személyes hangvételű információs anyagot. A sorozat utolsó része az Éveink hangja.

Társszerzője volt a Fizikai kísérletek című könyvnek (Eger, 1993), szerzője a Gábor Áron emlékezete című könyvnek, több színházi darab rendezője és színpadra vivője volt, a legsikeresebbnek ítélt a Svejk, a derék katona címet viselte. Kézdivásárhelyi színházi világának a történetét a Színjátszásunk hangja című, a fentebb említett sorozat részét képező kötetben foglalta össze.

Kézdivásárhelyért tett munkássága elismeréseként Bokor Tibor polgármester 2018-ban Pro Urbe-díjjal tüntette ki.

Forrás és a teljes cikk itthttps://maszol.ro/belfold/Bucsuzik-Kezdivasarhely-dr-Szocs-Geza-Mihalytol

 

Meghalt Ismail Kadare albán író

A sokáig az irodalmi Nobel-díj egyik várományosának tartott Ismail Kadare világhírű albán író, költő, esszéista 88 éves korában, egy tiranai kórházban hunyt el 2024. július 1-jén reggel. Úgy tudni, hogy szívroham miatt szállították oda, ahol azonban életét már nem tudták megmenteni.

Kadare nemzetközileg azután vált ismertté, hogy 1963-ban, Enver Hoxha kommunista diktatúrája alatt megjelent A halott hadsereg tábornoka című regénye. 1990 őszén menekült Albániából Franciaországba, mindössze néhány hónappal a kommunista rezsim bukása előtt. Párizsban élt, és csak nemrég tért vissza Tiranába.

Tavaly Emmanuel Macron francia elnök az albán fővárosban tett látogatása során a Becsületlégió főtisztje címet adományozta neki.

Kadare számos nemzetközi díjat kapott műveiért, amelyek között több mint nyolcvan regény, színdarab, forgatókönyv, vers, esszé és elbeszélésgyűjtemény szerepel. Műveit összesen negyvenöt nyelvre fordítottak le.

Forráshttps://hvg.hu/kultura/20240701_Meghalt-Ismail-Kadare-a-kortars-alban-irodalom-legnagyobb-alakja


Szerkesztők:

Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com

Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsaniko@gmail.com

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

Technikai szerkesztő: Krecht Alpár László (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), alpar@krecht.ro

 

E lapszám felelős szerkesztője: Tóth-Wagner Anikó.

 

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a remekehirlevel@gmail.com címen.

 

Természettudományos mese- és történetíró pályázat

    Pályáztató:  Richter TETT è   Pályázhatnak :     Általános iskolás, középiskolás és középfokú szakképzésben résztvevő diákok. A pályázat...