2024. július 4., csütörtök

Biblioterápiás drámajáték a sepsikőröspataki Írisz Háznál

A lelkes közönség

2024. június 26-30. között a kisgalambfalvi Három Galamb Egyesület sérült fiataljai és kísérői a kőröspataki Írisz ház táborozó helyén töltöttek öt napot.

A tábor szervezői Filipov Soó Zsuzsa és Simó Éva a Három Galamb Egyesület vezetői voltak. A jól átgondolt és alaposan megszervezett programok egymást követték. 

Rajzol a pilóta

A pilóta munkái

A negyedik napon jómagam is bekapcsolódtam a vérkeringésbe. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg művét adtam elő Bajcsi Kinga székelyudvarhelyi óvónéni és pszichológus segítségével. Ő játszotta a kis herceget, a többi szereplőt pedig „magamra szabtam”. Így helyszínről-helyszínre újabb embertípussá változhattam, ami igen izgalmas kihívás volt számomra. A karakterek egyben komolyak, de ugyanakkor mókásak is tudtak lenni. Az utazás során, a találkozások sodrában, nyilván a kis hercegnek is meg kellett vívnia saját belső csatáit. Az eberekkel való kapcsolatteremtés nem mindig könnyű folyamat...

A kis herceg a rózsájával

"Távcsövön át kukucsálva"

A hangsúly a barátságra tevődött. Kiegészítésként, valamelyest másként fogalmazva, baráti kapcsolatok keresésére és rátalálására fokuszáltunk

A kis herceg és a király


A hiú és a kis herceg

A kis herceg és a részeges

Derűs pillanatok

Az út, amelyben a közönség is besegített egy kis dinamikával lett felturbózva. Az idő fogalmát az utazások segítségével lehetett bemutatni, és magát az események zajlását ugyanezzel a cselekvéssel sikerült összekötni. Így a segítségül hívott közönség a történetbe bekapcsolódva helyszínről-helyszínre követhette az eseményeket. Minden egyes helyszín számukra is egy új feladatot hozott, amelyet szintén velük együtt próbáltunk értékelni, s aztán a foglalkozás végére megoldást keresni rá. Itt többek között gondolok a helyes és a helytelen viselkedésre. Vajon a kis herceg miért lett boldogtalan a rózsa miatt? Milyen embertípusokat fedezett fel a vándorlása során, ameddig a Földre jutott? Ki volt, az aki, nyomot hagyott a lelkében? Végül pedig mit tanult meg a kis herceg az új barátjától, a rókától.

 

Az üzletember nem tudja elkápráztatni a kis herceget

A sajnálatraméltó lámagyújtogató

Mindezek után a történetet kiegészítve, közösen folytattuk tovább a cselekményt a kis herceg hazaérkezésének pillanatával, s az azutáni kapcsolatát a rózsával.

Találkozás a rókával

A foglalkozást nagyban segítette a jelmezek hosszú sora, amelyben Bajcsi Kinga szintén besegített, szakértelme ezen a téren is megmutatkozott. Minden egyes átváltozás növelte a történet gördülékenységét, s egyidejűleg emelte a darab hangulatát.

 

 JELMEZBE ÖLTÖZÉS -a hiú
 
A kis herceg

A végén együtt örülhettünk annak, hogy a kis herceg is rátalált a barátságra és ezáltal a szeretetre is. A lelkes nézőközönség szintén hamar rátalált ezekre az értékes emberi érzésekre. Felidézhették, vagy helyben megtapasztalhatták a barátság önzetlen mivoltát, és az ebből fakadó szeretetnek a kifogyhatatlan öleléseken túli kincsforrását.

A rózsa

A földrajz tudós

A foglalkozás itt még nem ért véget. A fiatalok és kísérőik felpróbálhatták kedvenc karakterük jelmezeit. Egy kis időre átváltozhattak azzá a figurává, amit láttak és éreztek az előadás során. Jó volt megtapasztalni, hogy a közönség éberen figyelt. Néhányan még elő is adták, átélve azt a kis jelenetet, amely megfogta őket, vagy maradandó nyomot hagyott bennük. 

A részeges
Az üzletember

A hiú és a király jelmeze kipróbálva

Kingával igen hálásak vagyunk arra az összhangra, amelyet a jelenlévők segítségével fesztelenül megtudtunk valósítani. Mindent összevetve a kis herceg története egy biblioterápiás interaktív drámajátékban előadva egészen jól sikerült.

A hiú meghajol a király előtt

Később, Kinga segítségével, a műhöz kötődően, a táborban lévő fiatalok és szüleik megalkották a saját „bolygójukat”. Mindezt egy csillagos égboltú vászonképen megjelenítve, amelyet szintén közösen alkottak meg a táborozók, mint a bolygók készítői, elhelyezhették saját planétájukat a középpontban tündöklő Nap körül.


Közös kreáció: a csodálatos égbolt

A foglalkozáshoz kötődik az a fontos megjegyzés is, hogy június huszonkilencedikén adtuk elő a művet, azon a napon, amikor Antoine de Saint-Exupéry született.

Fényképezte: Mihály Izabella, Borbé Levente és Filipov Soó Zsuzsa

* * *

A történetet megelevenítő pillanatokat, Mihály Izabellának köszönhetően, itt lehet megtekinteni:

1. Kis herceg – Róka jelenet: https://www.youtube.com/watch?v=cPrpGXix1l0

2. Kis herceg – Rózsa jelenet: https://www.youtube.com/watch?v=bMVCLHjnHq0

*

Folytatásként, erről a foglalkozásról szóló élmények, kiemelve a barátság témát, a Bice-Bóca színjátszó csapat júliusi évadzáróján lesznek feldobva, hiszen, mint ismeretes, örökzöld gondolatokat hordoznak magukban.


Hasznos linkek:

1. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg műve megtalálható Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján: https://mek.oszk.hu/00300/00384/html/

2. A 2004. júliusában húsz esztendeje elhunyt Illyés Kinga előadásában hallható lemezfelvétel a kis hercegről: https://www.youtube.com/watch?v=YN-xC3FcFJ8

3. A kis herceg (1974) film magyar szinkronnalhttps://online-filmek.ac/film/3804-a-kis-herceg

4. A kis herceg film / animációhttps://videa.hu/videok/film-animacio/a-kis-herceg-film-animacio-gLIrI7p1cEzYgsCx

5. A kis herceg alapműre készített rajzfilm - A kis herceg: https://videakid.hu/videok/animacio/a-kis-herceg-2015-animacio-mWkZpKA5NHIeHhkr

6. Előadó: Koncz Zuszsa, a dal szerzői az Illés zenekar – Kis herceg: https://www.youtube.com/watch?v=vS12vZhiQ5s

Borbé Levente

könyvtárpedagógus


Nincsenek megjegyzések:

Természettudományos mese- és történetíró pályázat

    Pályáztató:  Richter TETT è   Pályázhatnak :     Általános iskolás, középiskolás és középfokú szakképzésben résztvevő diákok. A pályázat...