2024. szeptember 14., szombat

Irodalomóra másként

Szervező: Finta Erika, a szentegyházi városi könyvtár könyvtárosa

Előadó: Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa

Közreműködők: A szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola osztályfőnökei.

 

2024. szeptember 11-én, szerdán a szentegyházi városi könyvtár meghívottja voltam. Finta Erika, az említett intézmény könyvtárosa, a közös szakmai együttműködés jegyében indította útjára ezt a foglalkozás sorozatot. Az előadás az Iskola másként héten volt megvalósítva. Irodalomóra másként címmel a foglalkozás az olvasás csodás univerzumát és ösztönzését szorgalmazta.

*

Finta Erikával a vendégek érkezése előtt megosztottuk könyvtári tevékenységeink ötleteit is.

A résztvevő négy V-VIII. osztály diákjai az olvasás szépségéről, hasznosságáról és annak gondolkozás- és élményfejlesztő hatásáról hallhattak rövidke előadást.

A két ötödikes és a két hatodikos osztály és kísérőik Lázár Ervin eleven meséit hallhatták, láthatták.

A lyukas zoknival indítottam. A felolvasás végén a kedves jelenlévőkkel megtaláltuk azt a közös pontot, hogy bizony egymás nélkül az élet sem ugyanaz…

A következő aranyos mese a Dömdö-dömdö-dömdödöm volt. A gyerekek pillanatok alatt bekapcsolódtak a történetbe. Azt rögtön felfedezték, már az előző meséből kiindulva, hogy egyedül nem megyünk sokra. Ellenben a közösségben felmerülő gondokat, bajokat mégis meg kell próbálni megoldani, vagy legalább a feszültséget enyhíteni.

A két mese felolvasása közben az esszenciális mozzanatokat megelevenítettem előttük. Az előadás igazán jóra sikerült. 

A két hetedik és a két nyolcadik osztálynak ugyanezt a megoldást alkalmaztam, valamelyest kitoldva új elemekkel. Itt a diákok interaktív beavatását értem.

A mű, amelyet előadtam Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg története volt. A regény történetét felolvasással kezdtem, majd áttértem a dinamikusabb formához. A kis herceget diákok és a könyvtárosnéni játszotta el. A többi szerep nekem maradt. A közönség sem tétlenkedett, hiszen segített a kis herceg utazásában. 

A diákokat áthatotta a történet. Végül beszéltem az embertípusokról és arról, hogy mitől változik meg a lélek. A legjobb azonban az, ha szeretve vagy és te is tudsz szeretettel fordulni másokhoz. Bizony jó egy békés környezet, legyen az a család, a barátok, akár egy kisebb közösség. Akkor a problémák sem látszanak annyira nehezeknek. 

Az előadások végén igyekeztem az olvasás nagyszerűségéről beszélni. Hiszen a könyv böngészés közben megelevenedik, ott az olvasó az író segítségével megteremtheti a saját történetét, amelyben nemcsak főhősként vehet részt, de talán merészen tovább is gondolhatja mindazt, esetleg elő is adhatja, ahogyan most már ők is megtapasztalták.

Az olvasás egy élmény, amelynek eseménye elkísér az adott történet világába, és a fantáziánkat folyton bővíti. Megérted a papírra vetett szavak értelmét. A gondolkodásodat pedig szorgosan alakítja, bizonyos esetekben lassan de biztosan át is formálja. Olvasással csak több lehetsz. Viszont a tartalmas könyvekhez kell az olvasómesterek segítsége. Főleg akik kéznél vannak: pedagógusok, könyvtárosok, de olvasott személyek, mint a rokonok vagy barátok.

 

A sikeres programért köszönet illeti Finta Erika könyvtárost, aki biztosította az előadások gördülékenységét, és természetesen a szívélyes fogadtatásért egyaránt. 

 

Fényképezte: Finta Erika


Borbé Levente,

könyvtáros


Nincsenek megjegyzések:

Természettudományos mese- és történetíró pályázat

    Pályáztató:  Richter TETT è   Pályázhatnak :     Általános iskolás, középiskolás és középfokú szakképzésben résztvevő diákok. A pályázat...