2024. június 18., kedd

Biblioterápia sérült gyerekeknek 2024

Kísérő tábor felirata

2024. június 15-én harmadszorra hívtak meg biblioterápiás tevékenységre a Kísérő csoport elnevezésű táborba, amelyben a „Soha ne add fel” alapítványhoz érkező szülők és sérült gyerekeik aktív, de mégis pihentető programon vehettek részt.

A tábornak a Szentegyháza melletti szelterszfürdői Szent Gellért Alapítvány kis kertje adott otthont. Ebben az esztendőben a 15-ik alkalommal jött össze, ÉRTÉKESEK VAGYUNK jelszóval. Úgyhogy egyben jubileumi ünnepség is volt.

Ida

A tábor lebonyolítói a szülők, György Attila, valamint felesége György Ida főszervezők voltak.

Az idén, mint előző alkalmakkor, szombaton érkeztem a táborba. Most már családias hangulatban fogadtak.

Gyurikaként elégedetlenkedek. Anyuka figyel.

A foglalkozásomat Bajcsi Kinga székelyudvarhelyi óvónéni és pszichológus segítette, mivel részben, mint tőlem megszokott, előadásra került egy mű. Ebbe a tevékenységbe szállt be a darab egyik szereplőjeként Kinga. Erre az alkalomra Péterfy Emília: Az árulkodó című frappáns kis történetét elevenítettük meg. A történetet kissé átgyúrva, részben más kontextusba helyezve írtam át, olvastam fel és adtam elő a jelenlévők segítségével. 

Zsuzsika keresi kedvenc üveggolyóit

A közönség nyitott volt a darabra, s persze a sajátos interpretálásomra. A kellékeket idejében előkészítettük. A társaság könnyedén ráhangolódott az előadásra. Egyesek már az első perctől bekapcsolódtak. Vették a lapot... A derűs és tanulságos pillanatokat adó jelenetek éberen tartották őket, akik lassan a történet részeseivé váltak.


 
Kedves közönségem

A darab pörgős cselekménye szinte egy előadássá kovácsolta a társaságot. Bajcsi Kinga vállalta az anyuka szerepet. Az anyát próbarátevő fiúcskát, és néhány játszótársát jómagam, valamint a közönség adta elő. 

Gyurika Ödönkével cirkuszol

A történet egyszerű mivolta ellenére izgalmasra sikeredett. Az elégedetlenkedő és kényeskedő főszereplő, ha nem érte el saját célját, folyton kérdezősködött. A maga malmára akarta hajtani a vizet... Na, persze nem jött be, mert hazugságaival elűzte játszópajtásait, amit az anyukája is hamar észrevett. Mikor nem volt kivel játszania, megpróbálta visszaszerezni őket, ami végül sikerült is neki. Mindehhez kellett az anyukája józan gondolkodása, szigora és szeretete. 

Ödönke sem hagyja magát...

Gyurika duzzog

Az előadás után beszélgetés következett a darabban lévő szereplők viselkedéséről. A felnőttek újra felevenítették gyerekkorukat, és meglátták benne azokat a gyermeki huncutságokat, ahogyan gondolkoztak annak idején. Természetesen hasonlóképpen reflektáltak saját gyerekeik néha, mint általában az ifjoncoknál előálló fortélyos viselkedésekre is.

Gyurika nehezen adja a cukorkát...

A beszélgetést még egy kis móka követte, amikor Gyurika, a főszereplő igen nehezen adott cukorkát játszópajtásainak, de azért a végén mégis megadta magát a kedvességnek. Mindezt felváltotta a tábori élmények hangulatának felidézése.

Filmnézés

A darab bemutatását a Bice-bóca színjátszócsapat Max Lucado nyomán átírt Értékesek vagyunk című kis filmje váltotta fel. Utána a mese mélyreható mondanivalójáról és annak előkészületéről ejtettünk néhány szót. Jó volt visszaemlékezni erre az időszakra is. 

Egy kis társasjáték

Örömmel töltött el ez az újabb meghívás. Úgy érzem, most már nem csak vendég, de valamelyest a csoport tagja is vagyok. 

Géza a fotós

Köszönettel tartozom a szervezőknek, a segítőknek, a kedves szülőknek, és nem utolsó sorban a szeretnivaló gyerekeknek, fiataloknak.


Fényképezte: György Géza és Borbé Levente

Rövid felvétel Gézától: https://www.youtube.com/watch?v=fl6XBSKEsMM

Borbé Levente

könyvtárpedagógus


Nincsenek megjegyzések:

6.Olvass többet! Konferencia KOVÁSZNÁN

Az első debreceni Olvass többet! konferencia után már az ötödikre kerül sor október 26-án Kovásznán!  A szervezők szeretettel várnak minden ...