2024. június 21., péntek

Gyimesi tanévvégi kirándulás

A gyimesbükki állomás

A Márton Áron Főgimnázium IX.F osztálya a Gyimesekbe kirándult 2024. június 18-19. között. Az esemény szervezője Kovács Zsuzsa osztályfőnökük volt. A kalauzolást és idegenvezetést Borbé Levente, a gimnázium könyvtárosa vállalta fel.


A két napos kiruccanás magában foglalta a gyalogtúrát, amelynek állomásain helytörténeti, történelmi, néprajzi és természeti csodákat tekinthettek meg a fiatalok. Mindezeket a könyvtáros könyvajánlókkal egészítette ki, amelyekből helyben is lehetett vásárolni. Ilyenek a gyimesi községek monográfiája, népi gyógyászata, népi szokásai stb. Azonban két kötetet kiemelt a diákok részére a többi közül. Az egyik Dezső László: Barangolások a Gyimesek vidékén, és a másik Liviu Rebreanu: Akasztottak erdeje (Pădurea spânzuraților) c. regény volt.

A csapat vonattal érkezett Gyimesfelsőlokra. Onnan egyenesen mentek a SkiGyimes szálláshelyükre. A lepakolást követően újra folytatták útjukat gyalogosan, majd vonattal Gyimesbükkre. Az impozáns bükki állomás rövid történeti ismertetője után Antalné Tankó Mária helyi néprajzkutató által létrehozott gyimesi csángó tájház volt a célpont. Antal Mária, a tájház fenntartója kalauzolta el a csapatot a gyimesi csángók hajdani életének titkaiban. A lelkes előadásmódja kíváncsivá tette az érdeklődőket.

Kis pihenő után az osztály az ezeréves határ felé vette az irányt. A Rákóczi-vár felújítás alatt áll. Ezért oda nem lehetett feljutni, viszont meg lehetett tekinteni a 30-as vasúti őrházban lévő múzeumot, és az ott található bunkerfolyosót is ki lehetett próbálni. A vasúti múzeum igencsak ékes példája múltunk megőrzésének.



A sétát a vámépület felé folytattuk, ahol az 1872-ben épült kápolna is található. A rövid történeti ismertető után a társaság felkapaszkodott a kálvária legmagasabb pontjára. Ezután a csapat visszakanyarodott a vasúti állomásra. A szállásra érkezve jöhetett a vacsora, majd a szabadprogramok.


Másnap a reggeli után, újra lehetett bobozni és más elfoglaltságot keresni. Aki akart, csatlakozhatott a felsőloki Bagolyvár túrához. A sziklák mesés környezetében csodálatos kilátás nyílt a gyimesi tájra. Itt sem maradt el az ismertető.


Az ezt követő szabadfoglalkozás után az osztály idejében indult a vasútállomásra. Ott derült ki, hogy a vonat defektet kapva két és fél órát fog késni. Ezért az osztályfőnök telefonált a szülőknek, hogy aki tud jöjjön a gyereke után, mert a késésben sem lehet bízni… A diákok az autók érkezésére várva feltalálták magukat. Az biztos, hogy nem volt unalmas.

Egybevetve egy egészen kalandos két napot tölthettek a diákok a Gyimesekben.



A kiránduláshoz tartozó linkek:

1. A Gyimes-völgy története: http://users.atw.hu/borbelevente/pvolgy.php

2. A valós Akasztottak erdejehttps://fenyoszegi.blogspot.com/2020/12/a-valos-akasztottak-erdeje.html

3. Akasztottak erdelye (román film, magyar szinkronnal): https://videa.hu/videok/film-animacio/akasztottak-erdeje-1965-filmdrama-roman-fUDS95p5nnaSD3pJ

4. Gyimesbükk, 1000 éves magyar határ a 30-as sz. őrház: https://www.youtube.com/watch?v=BZ4yD4kz9Ko

5. Gyimesi hétköznapok: https://www.youtube.com/watch?v=a4fiGtkhXaw

Fényképezte: Borbé Levente és Kovács Zsuzsa

Borbé Levente,

könyvtáros



Nincsenek megjegyzések:

6.Olvass többet! Konferencia KOVÁSZNÁN

Az első debreceni Olvass többet! konferencia után már az ötödikre kerül sor október 26-án Kovásznán!  A szervezők szeretettel várnak minden ...