2019. február 25., hétfő

Felolvasómaraton csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában



A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtára és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Könyvtára, együttműködve a Joannes Kájoni Kereskedelmi Szakközépiskola és a Kós Károly Épitészeti Szakközépiskola diákjaival, tanáraival, könyvtárosaival idén is csatlakozott a Kájoni János Megyei Könyvtár által kezdeményezett Radnóti Miklós Felolvasómaratonhoz.
A hat órás olvasás népszerűsítő program az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza nagy aulájában került megrendezésre. A rendhagyó irodalomórákon, felolvasásokon közel 500 tanuló vett részt. A program első felében rendhagyó irodalomórákon vettek részt a diákok, amelyeken prezi bamutatókkal, irodalmi összeállításokkal, verses előadásokkal, zenés műsorral, Radnóti megzenésített verseivel, levelekkel, naplójegyzetekkel, dokumentum filmekkel ismertettük, beszéltük át Radnóti életrajzát, költészetét. Az interaktív fogalkozásokat Márdirosz Ajka-Klára könyvtáros vezette, külön prezentációval, műsorral készült Bodó Beáta magyar nyelv és irodalom szakos kolleganő, Bíró Ágnes és Kis Hunor Gellért tanulókkal.
A program második részeként a felolvasáson főként az Erőltetett menet című kötetből választottak verseket a diákok, de a Bori notesz, Abdai dokumentumok című kötet is, Radnóti levelei is felolvasásra kerültek, és Gyarmati Fanni terjedelmes Naplójából is olvastunk.
Dicséret jár a gyönyörűszép felolvasásért a Joannes Kájonis Szakközépiskola diákjainak, kiemelve a IX. A, IX. B, IX. C., IX. D., IX. F., X. D., X. B, XII C., XII. A. osztályokat! A Kós Károly Épitészeti Szakközépiskola is 8 osztállyal képviseltette magát, a diákok itt is nagyon aktívan részt vettek a program különböző tevékenységein. Köszönet a diákokat kísérő, de főként felkészítő pedagógusoknak, Fülöp Éva, Ferencz Lilla, Bodó Beáta, Lestyán Csilla magyar nyelv és irodalom szakos tanároknak, és Kovács Editnek, Molnár Gyulának a két iskola könyvtárosainak a munkájukért! És nem utolsó sorban hálás köszönet a kezdeményező intézmény, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársainak!
Örömmel vettük tudomásul, hogy a diákok megérteni, átélni igyekeztek Radnóti verseit, nagy lázban válogattak, a kedvenc verseiket, soraikat kiemelve a nagy magyar költőtől. Célunk volt, az együttolvasás élménye mellett, hogy a diákok megértsék és magukévá tegyék, hogy Gyarmati Fanni féltve őrzött Radnóti hagyatékának, amely most a Magyar Tudományos Akadémia birtokában van, ők is részesei.

Jó érzés tudni, hogy az olvasás örömmel töltötte el a tanulókat, szemmel láthatóan kedvelték a közös olvasás élményét, az együttlétet és szívből reméljük, hogy ez az élmény mindenapossá válik számukra, mert olvasni jó, jól olvasni pedig élmény!
Márdirosz Ajka-Klára
Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtára

Nincsenek megjegyzések:

Májusi évfordulók 2024

40 éve, 1984. május elsején hunyt el Barabás Tibor magyar író és elbeszélő. 30 éve, 1994. május elsején hunyt el Gyöngyössy Imre mag...