2019. február 14., csütörtök

Olvasmányajánló biblioterápiás foglalkozásról

Szakmári Klára

Ajánló a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. decemberi számából

Borbé Levente: Biblioterápiás foglalkozás a székelyföldi Márton Áron Főgimnáziumban In: Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. december 28-35. p.

Kedves erdélyi kollégánk osztja meg velünk gyakorlatát.  Több továbbképzést követően –melyen sajátélményű gyakorlat is volt – fellelkesedve vágott bele gimnazistákkal a biblioterápiás foglalkozássorozatba. Az előkészületeket ismertetve őszintén vall a nehézségekről, a kudarcokról és a kollegális összefogás erejéről, melynek köszönhetően végül is sikerült beindítani a projektet. Nem hátrált meg, hanem új megoldásokat, új utakat keresett a diákokhoz! Programjának az Olvasói utazás címet adta, végül sikerült bontott csoportokkal, tanítási órákon közösen feldolgozni különféle műfajú és témájú irodalmi alkotásokat. Nagyon felkészült a foglalkozásokra, belement a „mókákba”, dramatizált, megjelenített szereplőket. A beszélgetések során egyre jobban megnyíltak a diákok, bevonódtak a megjelenítésbe, felszabadultan mutatták meg önmagukat. Többféle módszerrel közelítettek a művekhez, zenei feldolgozásokat is meghallgattak, és az oldott, elfogadó légkör mindenkinek lehetőséget adott a megnyilatkozásra. A hetedik alkalommal a diákok értékelték a közös munkát és ötleteket adtak a folytatáshoz. Az elért eredmények közül Levente a személyiségük gazdagodását emeli ki. Egyik módja ez annak, hogy visszavezessük a fiatalokat az olvasás és a könyvtárhasználat öröméhez! A beszámoló olvasásakor nagyon élveztem azt a jellegzetes, szép erdélyi nyelvezetet, amit Levente használ, olyan képszerű, plasztikus, ízes és egyéni meglátásokat tartalmaz! Ezért is ajánlom elolvasást!

(Borbé Levente a Csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárostanára)

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...