2019. február 21., csütörtök

Felolvasómaraton a Márton Áron Főgimnáziumban - 2019


A Kájoni János Hargita Megyei Könyvtár immáron 11. alkalommal szervezte meg a felolvasómaratont. Ehhez az eseményhez, ahogy az előző esztendőkben, csatlakozott a Márton Áron Főgimnázium is . 

 
A rendezvény idei időpontja: 2019. február 19. Az iskola könyvtárában a felolvasók száma hozzávetőlegesen 140 volt, de iskolaszinten ennek a száma 350-re tehető. Egy 30-as létszámú csoport Markó Ilona magyar szakos tanárnő kalauzolásával részt vett a központi rendezvényen.


A felolvasómaraton kiválasztott szerzője ezúttal a 110 éve született és 75 éve elhunyt Radnóti Miklós volt.
A rendezvényhez plakátot készítettem, amelyet az épületben több helyre is kifüggesztettem. A plakáton kívül Radnótiról szóló életrajzi adatokat, verseket és fotókat helyeztem el a könyvtár előtti asztalon.
A kiválasztott szerző életéből és munkásságából készült bemutató az idén sem maradt el. A felolvasók, és nemcsak, láthatták Radnóti Miklós műveit különböző kiadásokban, az életrajzáról és a műveiről szóló köteteket, fényképeket, idézeteket. A kiállítást egy Radnóti képes album tette színesebbé.
A résztvevő osztályoknak kis előadást tartottam Radnóti életéről és munkásságáról. Kiemeltem a gyerekkoráról és annak későbbi hozadékáról, az Ikrek hava című visszaemlékezéséről szóló történeteket. Ugyanakkor fontosnak tartottam elmesélni a költő munkatáborban írt verseinek, Bori noteszének históriáját, valamint Radnóti szellemi örökségének megőrzését, amelynek kezelője és támogatója volt felesége, Gyarmati Fanni volt.
A jelenlévő diákok többsége Radnóti verseket olvasott fel. Akadtak, akik a költő prózájából válogattak, többnyire az Ikrek havából. Volt, aki a műfordításai mellett döntött. A költemények téma szerinti válogatása teljesen a diák jellemétől függött.
A legtöbbször olvasott költemények a következők voltak: Nem tudhatom, Két karodban, Tétova óda, Erőltetett menet, Hetedik eclóga, Bájoló, Levél a hitveshez, Himnusz a békéről, Éjszaka, Gyökér, Pogány köszöntő, Razglednicák, Ének a halálról, Virágének, Áhítat.

A felolvasómaratonra bejelentkezett osztályok a következők voltak: X.B, X.E, XI.B, XI.C és XI.F. A felsoroltakon kívül külön-külön csatlakoztak tanárok és más diákok is. Magyar nyelv és irodalomórák alatt is folyt a felolvasómaraton, amelyben, mint tavaly is, Csonta Noémi magyar szakos kollégám vállalt nagyobb szerepet.
A felolvasómaraton résztvevőit a megyei könyvtár által tervezett könyvjelzőkkel leptük meg.
A gimnáziumban tartott felolvasómaraton társszervezői voltak: Borsodi László, Csonta Noémi és Markó Ilona magyartanárok.
A helyi rendezvény házigazdája és szervezője jómagam voltam. 
Borbé Levente

Nincsenek megjegyzések:

Harom-vára túra a IX. E osztállyal

Romok a Harom-várából * * * A csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium IX. E osztályos diákjaival és Tankó József angol nyelvtanárr...